Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 4 November, 2023

Στερνοκλειδομαστοειδής μυς – Τι είναι?

Καθώς σηκώνετε το χέρι σας για να ξύσετε μια φαγούρα στο πίσω μέρος του λαιμού σας ή γυρίζετε το κεφάλι σας από τη μία πλευρά στην άλλη για να εξετάσετε το περιβάλλον σας, πιθανότατα δεν σκέφτεστε πολύ τους μύες που επιτρέπουν αυτές τις απλές κινήσεις. Ωστόσο, ο στερνοκλειδομαστοειδής μυς, ή SCM, είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της κίνησης του κεφαλιού και του λαιμού. Αυτός ο μακρύς μυς σε κάθε πλευρά του λαιμού σας επιτρέπει να γυρίζετε το κεφάλι σας, να γνέφετε και να γέρνετε το κεφάλι σας προς τα πίσω. Ο SCM εκφύεται από τη μαστοειδή απόφυση του κροταφικού οστού και από το άνω μέρος της κλείδας ή της κλείδας. Εισάγεται στο στέρνο, ή το στέρνο του στήθους, στη μέση του λαιμού. Ένας τραυματισμός ή μια καταπόνηση του SCM μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα, δυσκολία να γυρίσετε το κεφάλι σας και μυϊκούς σπασμούς. Η κατανόηση της θέσης και της λειτουργίας του SCM μπορεί να σας βοηθήσει να εκτιμήσετε καλύτερα όλα όσα κάνει για να παρέχει κινητικότητα και σταθερότητα στον αυχένα σας.

Τι Είναι Ο Στερνοκλειδομαστοειδής Μυς;

Τι είναι ο στερνοκλειδομαστοειδής μυς;

Ο στερνοκλειδομαστοειδής μυς, ή SCM, είναι ένας ζευγαρωτός μυς που βρίσκεται και στις δύο πλευρές του λαιμού. Κάθε μυς SCM εκτείνεται από το στέρνο και την κλείδα μέχρι τη μαστοειδή απόφυση του κροταφικού οστού του κρανίου πίσω από το αυτί.

Ο SCM έχει δύο ξεχωριστές κεφαλές:

  1. Η στερνική κεφαλή προέρχεται από το µανδύα του στέρνου.
  2. Η κεφαλή της κλείδας προέρχεται από το μέσο τρίτο της κλείδας.

Οι κεφαλές αυτές ενώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν μια κοινή μυϊκή κοιλιά που εισέρχεται στη μαστοειδή απόφυση του κροταφικού οστού του κρανίου.

Ο ΣΚΜ είναι υπεύθυνος για διάφορες κινήσεις της κεφαλής και του αυχένα:

  • Στροφή του κεφαλιού από τη μία πλευρά στην άλλη. Η σύσπαση του ενός SCM στρέφει το κεφάλι προς την αντίθετη πλευρά.
  • Κλίση του κεφαλιού προς το πλάι. Η σύσπαση του ενός ΣΣΜ γέρνει το κεφάλι προς την ίδια πλευρά.
  • Κάμψη του αυχένα για να φέρει το πηγούνι προς τα κάτω στο στήθος. Η σύσπαση και των δύο SCM λυγίζει τον αυχένα.

Ο SCM βοηθά επίσης στη σταθεροποίηση του κεφαλιού και του αυχένα και διατηρεί τη σωστή θέση του κεφαλιού. Αυτός ο σημαντικός μυς συμβάλλει στην καλή στάση του σώματος και στην ισορροπία.

Ο πόνος ή το σφίξιμο στον SCM μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα, πονοκεφάλους και δυσκολία στην κατάποση ή στη στροφή του κεφαλιού. Οι τεχνικές διάτασης και μασάζ μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσφορία αυτού του βασικού μυός.

Η σωστή στάση του σώματος, η εργονομία, η σωματική δραστηριότητα και η μυϊκή ισορροπία είναι όλα σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας και της καλής λειτουργίας του SCM και άλλων μυών του αυχένα. Η συμβουλή ενός γιατρού ή φυσιοθεραπευτή για καθοδήγηση μπορεί να είναι απαραίτητη εάν τα προβλήματα με τον SCM επιμένουν ή επηρεάζουν σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες.

Εντοπισμός Του Στερνοκλειδομαστοειδούς Μυός

Ο στερνοκλειδομαστοειδής μυς, κοινώς αναφερόμενος ως SCM, είναι ένα ζεύγος μυών που βρίσκονται και στις δύο πλευρές του λαιμού σας.###

Ο SCM προέρχεται από το στέρνο (στέρνο) και την κλείδα (κλείδα) και εισέρχεται στη μαστοειδή απόφυση του κροταφικού οστού του κρανίου. Αυτός ο μυς σας επιτρέπει να λυγίζετε τον αυχένα σας, να γέρνετε το κεφάλι σας από τη μία πλευρά στην άλλη και να περιστρέφετε το κεφάλι σας.

Ο SCM μπορεί να εντοπιστεί τοποθετώντας τα δάχτυλά σας στην κλείδα σας και σύροντάς τα προς τα πάνω και προς τα πίσω κατά μήκος της πλευράς του λαιμού σας. Θα πρέπει να αισθανθείτε έναν παχύ, σχοινόμορφο μυ. Για να συσπάσετε αυτόν τον μυ, γείρετε το κεφάλι σας προς το πλάι έτσι ώστε το αυτί σας να μετακινηθεί προς τον ώμο σας. Θα πρέπει να νιώσετε τον μυ να σφίγγεται κάτω από τα δάχτυλά σας.

Ο πόνος ή το σφίξιμο στον SCM μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα, πονοκεφάλους και δυσκολία στην κατάποση. Οι διατάσεις και το μασάζ του SCM μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση. Για να τεντώσετε αυτόν τον μυ, γείρετε αργά το κεφάλι σας προς το πλάι, ενώ οι ώμοι σας είναι στραμμένοι προς τα εμπρός. Μπορείτε επίσης να κάνετε μασάζ στον SCM ασκώντας πίεση με τα δάχτυλά σας και γλιστρώντας κατά μήκος του μυός.

Συνοπτικά, ο στερνοκλειδομαστοειδής μυς επιτρέπει την κίνηση του κεφαλιού και παίζει σημαντικό ρόλο στην κινητικότητα και τη σταθερότητα του αυχένα. Η λήψη μέτρων για τη σωστή διάταση και ενδυνάμωση αυτού του μυός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, στη βελτίωση της στάσης του σώματος και στην αύξηση του εύρους κίνησης στον αυχένα.

Οι Λειτουργίες Του Στερνοκλειδομαστοειδούς Μυός

Ο στερνοκλειδομαστοειδής μυς (SCM) εξυπηρετεί διάφορες σημαντικές λειτουργίες. Αυτός ο ζευγαρωτός μυς που βρίσκεται και στις δύο πλευρές του λαιμού έχει προσφύσεις στο στέρνο, την κλείδα και τη μαστοειδή απόφυση του κροταφικού οστού.

Περιστροφή της κεφαλής

Η πρωταρχική λειτουργία του SCM είναι η περιστροφή και η πλευρική κάμψη της κεφαλής και του αυχένα. Δρώντας από κοινού, οι μύες του ΣΚΜ περιστρέφουν το κεφάλι από πλευρά σε πλευρά. Δρώντας μονόπλευρα, ο SCM κάμπτει το κεφάλι προς την ίδια πλευρά και το περιστρέφει προς την αντίθετη πλευρά. Για παράδειγμα, ο αριστερός SCM περιστρέφει το κεφάλι προς τα δεξιά και το λυγίζει προς τα αριστερά.

Σταθεροποίηση

Ο SCM συμβάλλει επίσης στη σταθεροποίηση και τη στήριξη του βάρους του κεφαλιού. Μαζί με άλλους μύες του αυχένα, ο SCM αποτρέπει την υπερβολική κίνηση του κεφαλιού και παρέχει δυναμική σταθεροποίηση κατά τη διάρκεια κινήσεων όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή η στροφή του κεφαλιού.

Βοήθεια στην αναπνοή

Ο SCM βοηθά ελαφρώς στην αναπνοή κατά τη διάρκεια της κοπιαστικής ή δύσκολης αναπνοής. Όταν χρειάζονται οι βοηθητικοί μύες της αναπνοής, ο SCM βοηθά στην ανύψωση της πρώτης και της δεύτερης πλευράς για να βοηθήσει στη διαστολή του θώρακα και την εισπνοή.

Άλλες λειτουργίες

Ο SCM μπορεί επίσης να βοηθήσει:

  • Κατάποση σταθεροποιώντας το υοειδές οστό.
  • Στην κίνηση των ώμων με την πρόσδεση στην κλείδα.
  • Διατήρηση της σωστής στάσης του κεφαλιού και του αυχένα

Συνοπτικά, οι πρωταρχικοί ρόλοι του στερνοκλειδομαστοειδούς μυός είναι η περιστροφή, η πλάγια κάμψη και η σταθεροποίηση της κεφαλής και του αυχένα. Παρέχει επίσης μικρή βοήθεια στην αναπνοή, την κατάποση και την κίνηση των ώμων. Η διατήρηση της ευκαμψίας και της δύναμης του SCM είναι σημαντική για την κινητικότητα και τη στήριξη της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Συμπέρασμα

Συνοπτικά, ο στερνοκλειδομαστοειδής μυς ή SCM παίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα σας. Ελέγχει την κίνηση και την περιστροφή του κεφαλιού και του λαιμού σας, σταθεροποιεί τη θέση του κεφαλιού σας και βοηθά στην αναπνοή και την κατάποση. Ενώ ο τραυματισμός ή η καταπόνηση αυτού του μυός μπορεί να είναι επώδυνος και να περιορίζει το εύρος της κίνησής σας, οι στοχευμένες ασκήσεις και η φυσικοθεραπεία έχουν αποδειχθεί ότι προσφέρουν ανακούφιση και αποκαθιστούν τη λειτουργία. Η κατανόηση του SCM, του τρόπου λειτουργίας του και των τρόπων πρόληψης ή αποκατάστασης του τραυματισμού μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη δύναμη, την ευελιξία και την άνεση στον αυχένα σας. Με αυτή τη γνώση και την ευαισθητοποίηση, έχετε τη δυνατότητα να υπερασπιστείτε την υγεία και την ευεξία σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα