Ψυχική Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 20 December, 2022

Τεστ για Διπολική Διαταραχή

Η διπολική διαταραχή, επίσης γνωστή ως μανιοκαταθλιπτική ασθένεια, είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από ακραίες εναλλαγές της διάθεσης. Μπορεί να προκαλέσει σε ένα άτομο περιόδους αυξημένης ή ευερέθιστης διάθεσης, γνωστές ως μανία, καθώς και περιόδους κατάθλιψης. Η διπολική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή λειτουργία και την ποιότητα ζωής ενός ατόμου και είναι σημαντικό να αναζητήσετε θεραπεία εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε μπορεί να παλεύει με την πάθηση.

Εάν αναρωτιέστε εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε μπορεί να έχετε διπολική διαταραχή, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν τα συμπτώματά σας πληρούν τα κριτήρια για τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής και να συστήσουν την κατάλληλη θεραπεία.

Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών

Υπάρχουν μερικές διαφορετικά τεστ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής. Μια κοινή μέθοδος είναι μέσω της χρήσης μιας δομημένης κλινικής συνέντευξης, όπως το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5). Αυτή η συνέντευξη περιλαμβάνει έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας, το ιατρικό ιστορικό και άλλες σχετικές πληροφορίες για να καθορίσει εάν πληροίτε τα κριτήρια για τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής.

Εκτός από μια δομημένη κλινική συνέντευξη, ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει άλλες εξετάσεις και αξιολογήσεις για να βοηθήσει στη διάγνωση. Για παράδειγμα, μπορεί να σας ζητήσουν να συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο ή να υποβληθείτε σε φυσική εξέταση για να αποκλειστούν τυχόν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματά σας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κανένα τεστ δεν μπορεί να διαγνώσει οριστικά τη διπολική διαταραχή και η διάγνωση γίνεται συνήθως με βάση έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ενδελεχούς αξιολόγησης των συμπτωμάτων, του ιατρικού ιστορικού και άλλων σχετικών πληροφοριών.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να παλεύετε με τη διπολική διαταραχή, είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν έχετε την πάθηση και να σας συστήσουν την κατάλληλη θεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία. Με την κατάλληλη θεραπεία, είναι δυνατό να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

Φωτογραφία Külli Kittus

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα