Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 2 April, 2023

Θηλασμός και κάπνισμα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ως νέα μητέρα, θέλετε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να εξασφαλίσετε την υγεία και την ασφάλεια του μωρού σας. Ο θηλασμός είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προωθήσετε την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού σας, αλλά τι γίνεται αν καπνίζετε; Είναι ασφαλές να θηλάζετε εάν καπνίζετε;

Θέλουμε να σας παρέχουμε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το εάν θα θηλάζετε ή όχι ενώ καπνίζετε.

Οι κίνδυνοι του καπνίσματος κατά το θηλασμό

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα τσιγάρων είναι επιβλαβές για την υγεία σας, αλλά το κάπνισμα κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μωρό σας.

Όταν καπνίζετε, η νικοτίνη και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες περνούν μέσω του μητρικού γάλακτος στο μωρό σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε:

Μειωμένη παροχή γάλακτος: Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την παραγωγή γάλακτος, καθιστώντας πιο δύσκολο τον θηλασμό.

Αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του γάλακτος: Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη σύνθεση του μητρικού γάλακτος, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του μωρού σας.

Αυξημένος κίνδυνος συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS): Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο SIDS και το κάπνισμα κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να αυξήσει περαιτέρω αυτόν τον κίνδυνο.

Αναπνευστικά προβλήματα: Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα στα βρέφη, όπως βήχα, συριγμό και άσθμα.

Συμβουλές για καπνιστές μητέρες που θέλουν να θηλάσουν

Εάν είστε καπνιστής και θέλετε να θηλάσετε, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τους κινδύνους για το μωρό σας:

Κόψτε το κάπνισμα: Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε το μωρό σας από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος είναι να κόψετε εντελώς το κάπνισμα. Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης, όπως τσίχλες ή επιθέματα νικοτίνης, μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε το κάπνισμα.

Χρησιμοποιήστε θήλαστρο: Εάν ανησυχείτε για την ποιότητα του μητρικού γάλακτος σας, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα θήλαστρο για να βγάλετε γάλα και στη συνέχεια να το ταΐσετε στο μωρό σας σε ένα μπιμπερό.

Αναζητήστε υποστήριξη: Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας. Ζητήστε υποστήριξη από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, ένα πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος ή μια ομάδα υποστήριξης.

Συμπέρασμα

Ο θηλασμός είναι ένας σημαντικός τρόπος για την προώθηση της υγείας και της ανάπτυξης του μωρού σας, αλλά το κάπνισμα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του μωρού σας. Εάν είστε καπνιστής και θέλετε να θηλάσετε, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τους κινδύνους για το μωρό σας. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το μωρό σας.

Θυμηθείτε, κάθε τσιγάρο που δεν καπνίζετε είναι ένα τσιγάρο λιγότερο που πρέπει να εισπνεύσει το μωρό σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα