Γονείς

Τελευταία Ενημέρωση: 31 December, 2022

Θηλασμός Πρώτες Μέρες

Μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος για τις νέες μητέρες, αλλά με τη σωστή γνώση και υποστήριξη, ο θηλασμός μπορεί να είναι μια ικανοποιητική και επιτυχημένη εμπειρία. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές και στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε μια καλή αρχή:

  1. Λάβετε βοήθεια και υποστήριξη. Ο θηλασμός μπορεί να είναι εκφοβιστικός, ειδικά αν είναι η πρώτη σας φορά. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη από έναν σύμβουλο γαλουχίας, έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν έμπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας. Μπορούν να παρέχουν καθοδήγηση και να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε.
  2. Βεβαιωθείτε ότι εσείς και το μωρό σας νιώθετε άνετα. Είναι σημαντικό να βρείτε μια άνετη θέση τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θέσεις θηλασμού για να διαλέξετε, γι' αυτό δοκιμάστε μερικές για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε καλή στήριξη στην πλάτη και ότι το μωρό σας είναι σωστά κολλημένο.
  3. Εξασκηθείτε στην επαφή δέρμα με δέρμα. Η επαφή δέρμα με δέρμα, γνωστή και ως «φροντίδα καγκουρό», έχει αποδειχθεί ότι έχει πολυάριθμα οφέλη τόσο για τις μητέρες όσο και για τα μωρά. Μπορεί να βοηθήσει στην καθιέρωση του θηλασμού και στην προώθηση του δεσμού. Για να εξασκήσετε την επαφή δέρμα με δέρμα, απλώς τοποθετήστε το μωρό σας στο γυμνό στήθος σας με μια πάνα και ένα καπέλο.
  4. Κάνε υπομονή. Ο θηλασμός μπορεί να είναι απογοητευτικός στην αρχή και είναι φυσιολογικό να νιώθετε απογοήτευση. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση για να το πετύχετε. Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και το μωρό σας και προσπαθήστε να μην αποθαρρυνθείτε.
  5. Τροφοδοσία κατ' απαίτηση. Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση, το μωρό σας πιθανότατα θα θέλει να τρέφεται συχνά. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς το στομάχι του μωρού σας είναι μικρό και χρειάζεται να τρέφεται συχνά για να παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Είναι σημαντικό να ταΐζετε το μωρό σας κατ' απαίτηση και όχι με πρόγραμμα, για να βεβαιωθείτε ότι παίρνει αρκετό γάλα.
  6. Να προσέχεις τον εαυτό σου. Ο θηλασμός μπορεί να είναι σωματικά και συναισθηματικά απαιτητικός, επομένως είναι σημαντικό να φροντίζετε και τον εαυτό σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή ξεκούραση, ενυδάτωση και διατροφή. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να ζητήσετε την υποστήριξη του συντρόφου ή των αγαπημένων σας προσώπων για να βοηθήσετε στις οικιακές εργασίες και τη φροντίδα των παιδιών.

Ο θηλασμός τις πρώτες μέρες μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά με τη σωστή γνώση και υποστήριξη, μπορεί να είναι μια ανταποδοτική και επιτυχημένη εμπειρία. Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια και θυμηθείτε να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και το μωρό σας. Με τον χρόνο και την εξάσκηση, θα το καταφέρετε και οι δύο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα