Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 18 September, 2023

Θρόμβωση στο Μάτι

Μία θρόμβωση, γνωστή και ως θρόμβωση αίματος, μπορεί να σχηματιστεί σε διάφορα μέρη του σώματος και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία. Όταν σχηματίζεται θρόμβωση στο μάτι, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε απώλεια όρασης. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τι είναι η θρόμβωση στο μάτι, τι την προκαλεί και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Τι είναι η θρόμβωση στο μάτι;

Μία θρόμβωση στο μάτι είναι μια θρόμβωση αίματος που σχηματίζεται στα αιμοφόρα αγγεία του ματιού. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του ματιού, συμπεριλαμβανομένου του αμφιβληστροειδούς, του χοριοειδούς ή των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν το οπτικό νεύρο. Η θρόμβωση στο μάτι μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως ξαφνική απώλεια όρασης  και θολή όραση.

Τι προκαλεί την θρόμβωση στο μάτι;

Μια θρόμβωση στο μάτι μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

 1. Καρδιαγγειακές παθήσεις: Τα άτομα με ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις ή διαβήτης, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν θρόμβωση στο μάτι.
 2. Διαταραχές του αίματος: Οι αιματολογικές διαταραχές, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία ή η λευχαιμία, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης στο μάτι.
 3. Τραύμα: Το τραύμα στο μάτι, όπως ένα άμεσο χτύπημα ή τραυματισμός, μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό θρόμβωσης.
 4. Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση στα μάτια ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης στο μάτι.

Συμπτώματα θρόμβωσης στο μάτι

Τα συμπτώματα μιας θρόμβωσης στο μάτι μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση και τη σοβαρότητα της θρόμβωση αίματος. Εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα:

 1. Ξαφνική απώλεια όρασης, είτε μερική είτε πλήρη
 2. Θολή ή παραμορφωμένη όραση
 3. Πλωτήρες ή κηλίδες στην όραση
 4. Πόνος ή δυσφορία στα μάτια
 5. Ερυθρότητα ή πρήξιμο στο μάτι

Θεραπεία θρόμβωσης στο μάτι

Η θεραπεία μιας θρόμβωσης στο μάτι εξαρτάται από τη θέση και τη σοβαρότητα της θρόμβωση αίματος. Εδώ είναι μερικές από τις πιο κοινές επιλογές θεραπείας:

 1. Αντιπηκτικά φάρμακα: Τα αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η ηπαρίνη ή η βαρφαρίνη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποτρέψουν τη διόγκωση της θρόμβωση και να μειώσουν τον κίνδυνο μελλοντικών θρόμβων.
 2. Θρομβολυτική θεραπεία: Η θρομβολυτική θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων για τη διάλυση της θρόμβωσης και την αποκατάσταση της ροής του αίματος στην πληγείσα περιοχή.
 3. Χειρουργική επέμβαση: Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της θρόμβωσης και την αποκατάσταση της ροής του αίματος στην πληγείσα περιοχή.
 4. Υποστηρικτική θεραπεία: Η υποστηρικτική θεραπεία, όπως οφθαλμικές σταγόνες, φάρμακα για τον πόνο ή αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην προώθηση της επούλωσης.

Πρόληψη θρόμβωσης στο μάτι

Αν και μπορεί να μην είναι δυνατό να προληφθούν όλες οι περιπτώσεις θρόμβωσης στο μάτι, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορούν να λάβουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τον κίνδυνο. Ακολουθούν μερικές από τις πιο κοινές στρατηγικές πρόληψης:

 1. Διαχείριση υποκείμενων παθήσεων υγείας: Η διαχείριση υποκείμενων παθήσεων υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης στο μάτι.
 2. Αποφύγετε το κάπνισμα: Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης στο μάτι, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας.
 3. Ασκηθείτε τακτικά: Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγιούς ροής του αίματος και στη μείωση του κινδύνου θρόμβωσης αίματος.
 4. Κάντε διαλείμματα κατά τη διάρκεια παρατεταμένης καθιστικής θέσης: Τα διαλείμματα και οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια παρατεταμένης καθιστικής θέσης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου θρόμβωσης αίματος.

Μια θρόμβωση στο μάτι μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα