Ψυχική Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 28 January, 2023

Τι Δεν Κάνουν οι Νάρκισσοι

Η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (NPD) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική αίσθηση αυτοπεποίθησης και έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους. Οι ναρκισσιστές είναι γνωστοί για τις μεγαλειώδεις αυταπάτες τους, τη συνεχή ανάγκη για επικύρωση και την τάση να εκμεταλλεύονται τους άλλους για προσωπικό όφελος. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ορισμένα πράγματα που δεν κάνουν οι ναρκισσιστές, τα οποία μπορούν να τους βοηθήσουν να ξεχωρίσουν από εκείνους που έχουν απλώς υψηλή αυτοεκτίμηση.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα πράγματα που δεν κάνουν οι ναρκισσιστές είναι να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους. Οι ναρκισσιστές έχουν την τάση να κατηγορούν τους άλλους για τα λάθη και τις ελλείψεις τους και συχνά αρνούνται να δεχτούν οποιαδήποτε κατηγορία ή κριτική. Μπορούν επίσης να χειραγωγήσουν ή να υποτιμήσουν άλλους για να αποφύγουν την ευθύνη για τις πράξεις τους.

Ένα άλλο πράγμα που δεν κάνουν οι ναρκισσιστές είναι να δημιουργούν γνήσιες σχέσεις. Οι ναρκισσιστές τείνουν να βλέπουν τους άλλους ως τίποτε άλλο από εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για δικό τους κέρδος και δεν έχουν την ικανότητα να δημιουργούν πραγματικές συναισθηματικές συνδέσεις με τους άλλους. Μπορεί να γοητεύουν και να χειραγωγούν τους άλλους για να πάρουν αυτό που θέλουν, αλλά σπάνια ενδιαφέρονται πραγματικά για την ευημερία των άλλων.

Οι ναρκισσιστές επίσης δεν χειρίζονται καλά την απόρριψη. Έχουν μια εύθραυστη αίσθηση της αυτοεκτίμησης και δεν μπορούν να διαχειριστούν καμία κριτική, απόρριψη ή να μην πάρουν αυτό που θέλουν. Μπορεί να ξεσπάσουν με θυμό ή να προσπαθήσουν να υπονομεύσουν το άτομο που τους απέρριψε, αντί να αποδεχτούν ότι δεν είναι πάντα το επίκεντρο της προσοχής.

Οι ναρκισσιστές επίσης δεν έχουν συνήθως υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης. Οι ναρκισσιστές συχνά χρησιμοποιούν ανθυγιεινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης όπως το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά για να μουδιάσουν τα συναισθήματα ανεπάρκειάς τους, αντί να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους με υγιή και εποικοδομητικό τρόπο.

Τέλος, οι ναρκισσιστές δεν αλλάζουν εύκολα. Δεν είναι πολύ ανοιχτοί σε ανατροφοδότηση και προσωπική ανάπτυξη. Μπορεί να έχουν επίγνωση της συμπεριφοράς τους, αλλά δεν έχουν την ικανότητα ή την προθυμία να την αλλάξουν. Μπορεί να αναζητήσουν θεραπεία, αλλά δεν αλλάζει σημαντικά την προσωπικότητά τους.

Η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (ΝΔΠ) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική αίσθηση αυτοπεποίθησης και έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους. Οι ναρκισσιστές είναι γνωστοί για τις μεγαλειώδεις αυταπάτες τους, τη συνεχή ανάγκη για επικύρωση και την τάση να εκμεταλλεύονται τους άλλους για προσωπικό όφελος. Η κατανόηση των πραγμάτων που δεν κάνουν οι ναρκισσιστές μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αναγνωρίσουν και να αποφύγουν τη ναρκισσιστική συμπεριφορά και επίσης να βοηθήσει τα άτομα με NPD να λάβουν τη σωστή βοήθεια.

Φωτογραφία Daniil Onischenko

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα