Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 10 September, 2023

Τι Δεν Πρέπει να Τρώμε Όταν Παίρνουμε Αντιπηκτικά

Τα αντιπηκτικά, γνωστά και ως αραιωτικά αίματος, είναι φάρμακα που βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων αίματος στο σώμα. Αυτά τα φάρμακα συνήθως συνταγογραφούνται σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν θρόμβους αίματος, όπως σε άτομα με καρδιακές παθήσεις ή ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Ενώ τα αντιπηκτικά μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη των θρόμβων αίματος, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη λήψη αυτών των φαρμάκων. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν πρόκειται για το τι δεν πρέπει να τρώτε όταν παίρνετε αντιπηκτικά.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των αντιπηκτικών. Είναι πρώτα στη λίστα με τα φαγητά που δεν πρέπει να τρώτε όταν παίρνετε αντιπηκτικά.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Ένα άλλο φαγητό που δεν πρέπει να τρώτε όταν παίρνετε αντιπηκτικά είναι οι ξηροί καρποί.Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και οι ηλιόσποροι, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ και θα πρέπει να περιορίζονται κατά τη λήψη αντιπηκτικών.

Ορισμένα φρούτα

Ορισμένα φρούτα, όπως το αβοκάντο και τα σύκα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ και θα πρέπει να περιορίζονται κατά τη λήψη αντιπηκτικών. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τη σωστή ποσότητα αυτών των τύπων φρούτων που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, διότι μερικά φρούτα είναι στη λίστα με τα φαγητά που δεν πρέπει να τρώτε όταν παίρνετε αντιπηκτικά.

Αλκοόλ

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ κατά τη λήψη αντιπηκτικών. Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Σκόρδο και τζίντζερ

Τόσο το σκόρδο όσο και το τζίντζερ έχουν ιδιότητες αραίωσης του αίματος και θα πρέπει να περιορίζονται κατά τη λήψη αντιπηκτικών.

Συμπληρώματα βιταμίνης Ε

Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των αντιπηκτικών και θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη λήψη αυτών των φαρμάκων.

Λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανικά, όπως το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχουν ενώσεις που μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των αντιπηκτικών.

Συμπέρασμα

Παραπάνω είδαμε μερικά από τα φαγητά που δεν πρέπει να τρώτε όταν παίρνετε αντιπηκτικά. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα αντιπηκτικά σας είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη των θρόμβων αίματος. Να θυμάστε να μιλάτε πάντα με γιατρό πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή σας ή πάρετε συμπληρώματα, ειδικά εάν παίρνετε αντιπηκτικά.

Φωτογραφία ThiloBecker

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα