Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 22 April, 2023

Τι είναι η αρθρίτιδα του αυχένα;

Η αρθρίτιδα του αυχένα, γνωστή και ως αυχενική σπονδύλωση, είναι μια εκφυλιστική κατάσταση που επηρεάζει την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει τους ηλικιωμένους και μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσκαμψία και περιορισμένη κινητικότητα. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην αρθρίτιδα του αυχένα, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών, των συμπτωμάτων, της διάγνωσης και των επιλογών θεραπείας.

Αιτίες αρθρίτιδας αυχένα

Η αρθρίτιδα του αυχένα προκαλείται συνήθως από τη φθορά των δίσκων της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων στον αυχένα με την πάροδο του χρόνου. Καθώς μεγαλώνουμε, οι δίσκοι και οι αρθρώσεις στη σπονδυλική στήλη μπορεί να σπάσουν, οδηγώντας στην ανάπτυξη αρθρίτιδας. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην αρθρίτιδα του αυχένα περιλαμβάνουν προηγούμενους τραυματισμούς στον αυχένα, κακή στάση του σώματος και γενετική.

Συμπτώματα αρθρίτιδας αυχένα

Το πιο κοινό σύμπτωμα της αρθρίτιδας του αυχένα είναι ο πόνος στον αυχένα. Αυτός ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό και μπορεί να συνοδεύεται από δυσκαμψία, ήχο σκασίματος κατά την κίνηση του λαιμού και περιορισμένο εύρος κίνησης. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή τα χέρια και αδυναμία στα χέρια.

Διάγνωση αρθρίτιδας αυχένα

Για τη διάγνωση της αρθρίτιδας του αυχένα, ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα ξεκινήσει συνήθως λαμβάνοντας ένα ιατρικό ιστορικό και πραγματοποιώντας φυσική εξέταση. Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες ή μαγνητικές τομογραφίες, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της κατάστασης του αυχένα και της σπονδυλικής στήλης.

Θεραπεία αρθρίτιδας αυχένα

Η θεραπεία για την αρθρίτιδα του αυχένα στοχεύει στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της κινητικότητας. Οι επιλογές συντηρητικής θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, φυσικοθεραπεία και χρήση θερμότητας ή πάγου για την ανακούφιση του πόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συστήσει αυχενικά περιλαίμια ή τιράντες για να παρέχουν στήριξη στον λαιμό.

Εάν οι συντηρητικές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές, ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση. Οι χειρουργικές επιλογές για την αρθρίτιδα του αυχένα περιλαμβάνουν τη σπονδυλοδεσία, στην οποία συγχωνεύονται δύο ή περισσότεροι σπόνδυλοι ή η τεχνητή αντικατάσταση δίσκου, στην οποία αφαιρείται ένας κατεστραμμένος δίσκος και αντικαθίσταται με έναν τεχνητό.

Πρόληψη της αρθρίτιδας του αυχένα

Αν και μπορεί να μην είναι δυνατή η πλήρης πρόληψη της αρθρίτιδας του αυχένα, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης. Η διατήρηση καλής στάσης, η τακτική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος είναι όλα τα βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του αυχένα και της σπονδυλικής στήλης.

Συμπέρασμα

Η αρθρίτιδα του αυχένα είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσκαμψία και περιορισμένη κινητικότητα. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την αρθρίτιδα του αυχένα, υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές θεραπείας που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της κινητικότητας. Λαμβάνοντας μέτρα για τη διατήρηση ενός υγιούς αυχένα και σπονδυλικής στήλης, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της πάθησης. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στον αυχένα ή δυσκαμψία, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καλύτερη πορεία θεραπείας για τις ατομικές σας ανάγκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα