Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 6 May, 2023

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της πεπτικής υγείας, της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, της καλύτερης υγείας του δέρματος και της βελτίωσης της ψυχικής υγείας. Μερικές από τις καλύτερες πηγές προβιοτικών περιλαμβάνουν το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο, το kimchi και τα προβιοτικά συμπληρώματα.

Τα προβιοτικά κερδίζουν δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, με πολλούς ανθρώπους να στρέφονται σε αυτά για να βελτιώσουν την υγεία τους. Τι είναι όμως τα προβιοτικά και πώς μπορούν να μας ωφελήσουν; Σε αυτό το άρθρο, θα παρέχουμε έναν ολοκληρωμένο οδηγό για τα προβιοτικά και τα οφέλη τους, βοηθώντας σας να κατανοήσετε πώς μπορούν να βελτιώσουν την υγεία σας.

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που συχνά αναφέρονται ως «καλά βακτήρια». Μπορούν να βρεθούν σε διάφορα τρόφιμα και συμπληρώματα και πιστεύεται ότι παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Τα προβιοτικά λειτουργούν εξισορροπώντας το μικροβίωμα στο έντερο μας, το οποίο είναι η συλλογή των μικροοργανισμών που ζουν στα έντερα μας.

Τα προβιοτικά συνδέονται συχνά με την υγεία του πεπτικού συστήματος, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων πεπτικών διαταραχών όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) και η διάρροια. Ωστόσο, τα προβιοτικά μπορούν επίσης να προσφέρουν οφέλη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, την υγεία του δέρματος και την ψυχική μας υγεία.

Τύποι προβιοτικών

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι προβιοτικών, με διαφορετικά στελέχη που παρέχουν διαφορετικά οφέλη. Μερικά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προβιοτικά περιλαμβάνουν:

Lactobacillus: Αυτό είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο προβιοτικό και βρίσκεται σε πολλά γιαούρτια και άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Ο γαλακτοβάκιλλος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του IBS και άλλων πεπτικών διαταραχών.

Bifidobacterium: Αυτό το προβιοτικό βρίσκεται συχνά στα γαλακτοκομικά προϊόντα και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της δυσανεξίας στη λακτόζη. Το Bifidobacterium μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Saccharomyces boulardii: Αυτό το προβιοτικό βρίσκεται σε ορισμένα προβιοτικά συμπληρώματα και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της διάρροιας.

Οφέλη των προβιοτικών

Τα προβιοτικά μπορούν να προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως:

Βελτιωμένη πεπτική υγεία: Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερό μας, μειώνοντας τα συμπτώματα πεπτικών διαταραχών όπως το IBS και το IBD.

Ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα: Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, βοηθώντας μας να καταπολεμήσουμε λοιμώξεις και ασθένειες.

Υγεία του δέρματος: Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του δέρματος μας, μειώνοντας τη συχνότητα εμφάνισης ακμής και άλλων δερματικών παθήσεων.

Ψυχική υγεία: Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας, μειώνοντας τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης.

Πώς να πάρετε προβιοτικά

Τα προβιοτικά μπορούν να βρεθούν σε διάφορα τρόφιμα και συμπληρώματα. Μερικές από τις καλύτερες πηγές προβιοτικών περιλαμβάνουν:

Γιαούρτι: Πολλά γιαούρτια περιέχουν Lactobacillus, ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προβιοτικά.

Κεφίρ: Το κεφίρ είναι ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση που περιέχει μια σειρά από προβιοτικά.

Sauerkraut: Το Sauerkraut είναι ένα πιάτο με λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση που περιέχει προβιοτικά.

Kimchi: Το Kimchi είναι ένα κορεάτικο πιάτο λαχανικών που έχει υποστεί ζύμωση που περιέχει προβιοτικά.

Συμπληρώματα προβιοτικών: Τα προβιοτικά συμπληρώματα είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων κάψουλες και σκόνες.

Συμπέρασμα

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της πεπτικής υγείας, της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, της καλύτερης υγείας του δέρματος και της βελτίωσης της ψυχικής υγείας. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι προβιοτικών, με διαφορετικά στελέχη που παρέχουν διαφορετικά οφέλη. Τα προβιοτικά μπορούν να βρεθούν σε διάφορα τρόφιμα και συμπληρώματα, γεγονός που καθιστά εύκολη την ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα