Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 14 January, 2024

Τι Φοβάται Ένας Νάρκισσος

Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (NPD) είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από μια υπερβολική αίσθηση αυτοπεποίθησης, έλλειψη ενσυναίσθησης και ανάγκη για θαυμασμό. Τα ναρκισσιστικά άτομα μπορεί να χειραγωγούν και να εκμεταλλεύονται τους άλλους για δικό τους όφελος και μπορεί να έχουν μια υπερβολική αίσθηση της σημασίας και των δυνατοτήτων τους. Παρά την αυτοπεποίθησή τους, οι ναρκισσιστές μπορεί να έχουν υποκείμενες ανασφάλειες και μπορεί να φοβούνται ορισμένα πράγματα.

Το να είναι ευάλωτος ή εκτεθειμένος

Οι ναρκισσιστές μπορεί να φοβούνται να δείξουν ευάλωτη θέση ή να εκτεθούν ως ατελείς, καθώς συχνά προσπαθούν να διατηρήσουν μια πρόσοψη τελειότητας και ανωτερότητας. Μπορεί να αποφύγουν να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες ή να παραδεχτούν λάθη για να προστατεύσουν το εγώ τους. Αυτός ο φόβος της ευαλωτότητας μπορεί να τους εμποδίσει να δημιουργήσουν γνήσιες και ουσιαστικές σχέσεις με άλλους, καθώς μπορεί να μην είναι σε θέση να αφήσουν την επιφυλακή τους και να είναι πραγματικά αυθεντικοί.

Χάνει τον έλεγχο

Οι ναρκισσιστές μπορεί να φοβούνται ότι θα χάσουν τον έλεγχο της ζωής τους ή των σχέσεών τους, καθώς συχνά βασίζονται στη διατήρηση του ελέγχου προκειμένου να αισθάνονται ασφαλείς και υπεύθυνοι. Μπορεί να ταράζονται ή να θυμώνουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις που προκαλούν τον έλεγχό τους και μπορεί να χρησιμοποιούν χειραγώγηση και εξαναγκασμό για να ανακτήσουν την αίσθηση του ελέγχου.

Η απόρριψη ή η εγκατάλειψη

Παρά την αυτοπεποίθησή τους, οι ναρκισσιστές μπορεί να έχουν έναν βαθιά ριζωμένο φόβο απόρριψης ή εγκατάλειψης. Μπορεί να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κερδίσουν και να κρατήσουν την προσοχή των άλλων για να αποφύγουν να μείνουν μόνοι ή να αισθανθούν απόρριψη. Αυτός ο φόβος μπορεί να τους ωθήσει σε συμπεριφορές που αναζητούν την προσοχή και μπορεί να τους κάνει να γίνουν ζηλιάρηδες και κτητικοί στις σχέσεις.

Αποτυχία

Οι ναρκισσιστές μπορεί να φοβούνται ότι θα αποτύχουν στις προσπάθειές τους, καθώς συχνά έχουν μια υπερβολική αίσθηση των δικών τους ικανοτήτων και μπορεί να αισθάνονται πίεση να επιτύχουν προκειμένου να διατηρήσουν την αίσθηση της αυτο-σημασίας τους. Μπορεί να αποφύγουν να ρισκάρουν ή να δοκιμάσουν νέα πράγματα για να αποφύγουν την πιθανότητα αποτυχίας. Αυτός ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να τους εμποδίσει να επιδιώξουν νέες ευκαιρίες ή να μάθουν από τα λάθη τους.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα άτομα με NPD μπορεί να εκδηλώνουν συμπεριφορές που είναι επιβλαβείς και ανθυγιεινές στις σχέσεις. Εάν είστε σε σχέση με έναν ναρκισσιστή και αναζητάτε υποστήριξη, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έμπιστους φίλους και συγγενείς και να ζητήσετε βοήθεια από έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία. Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για να σας βοηθήσουν να βρείτε ασφάλεια και υποστήριξη.

Φωτογραφία Rifky Nur Setyad

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα