Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 5 March, 2023

Τι προκαλεί τον εμετό και πώς να τον αντιμετωπίσετε

Ο εμετός, είναι ένας φυσικός μηχανισμός του σώματος για να απαλλαγεί από επιβλαβείς ουσίες που έχουν καταποθεί. Χαρακτηρίζεται από τη βίαιη αποβολή του περιεχομένου του στομάχου μέσω του στόματος. Ενώ ο εμετός μπορεί να είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις αιτίες του εμετού και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Τι είναι ο εμετός;

Ο εμετός είναι η ακούσια σύσπαση των κοιλιακών μυών και του διαφράγματος που διώχνει με δύναμη το περιεχόμενο του στομάχου μέσω του στόματος. Είναι ένα φυσικό αντανακλαστικό του σώματος να απαλλαγεί από βλαβερές ουσίες που έχουν καταποθεί.

Αιτίες εμετού

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν εμετό, όπως:

 1. Γαστρεντερικές Λοιμώξεις
  Οι γαστρεντερικές λοιμώξεις είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες εμετού. Προκαλούνται από την κατάποση μολυσμένης τροφής ή νερού και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, διάρροια και κοιλιακό άλγος.
 2. Ασθένεια κίνησης
  Η ασθένεια κίνησης είναι ένας τύπος ναυτίας και εμέτου που εμφανίζεται λόγω κίνησης ή κίνησης. Εμφανίζεται συνήθως από άτομα που ταξιδεύουν με αυτοκίνητο, βάρκα ή αεροπλάνο.
 3. Τροφική δηλητηρίαση
  Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατάποση τροφής μολυσμένης με επιβλαβή βακτήρια, ιούς ή παράσιτα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, διάρροια και κράμπες στο στομάχι.
 4. Εγκυμοσύνη
  Η ναυτία και ο έμετος είναι κοινά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι έγκυες γυναίκες κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αυτό αναφέρεται συνήθως ως πρωινή ναυτία.
 5. Φάρμακα
  Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν εμετό ως παρενέργεια. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα χημειοθεραπείας, αντιβιοτικά και παυσίπονα.
 6. Πεπτικές Διαταραχές
  Οι πεπτικές διαταραχές όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), τα πεπτικά έλκη και η γαστρίτιδα μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και έμετο.
 7. Κατανάλωση αλκοόλ
  Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει εμετό καθώς το σώμα προσπαθεί να απαλλαγεί από τις τοξικές επιδράσεις του αλκοόλ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει τάση για εμετό χωρίς λόγο.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον εμετό

Η θεραπεία για τον εμετό εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Ακολουθούν ορισμένες γενικές συμβουλές για τον τρόπο αντιμετώπισης του εμετού:

 1. Ξεκουραστείτε
  Η ανάπαυση και η αποφυγή οποιασδήποτε έντονης δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του εμετού.
 2. Ενυδάτωση
  Η κατανάλωση άφθονων υγρών όπως νερό, αθλητικά ποτά ή διαφανείς ζωμοί μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αφυδάτωσης.
 3. Φάρμακα
  Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως τα αντιεμετικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ναυτίας και του εμετού.
 4. Αποφυγή Πυροδοτήσεων
  Η αποφυγή πυροδοτήσεων όπως ορισμένα τρόφιμα, το αλκοόλ ή η κίνηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του εμετού.
 5. Ιατρική Θεραπεία
  Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί ιατρική θεραπεία για την αντιμετώπιση του εμετού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ενδοφλέβια υγρά, αντιεμετικά φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση.

Συμπέρασμα

Ο εμετός είναι ένα φυσικό αντανακλαστικό του σώματος για να απαλλαγούμε από επιβλαβείς ουσίες που έχουν καταποθεί. Ενώ μπορεί να είναι ένα φυσιολογικό περιστατικό, μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης. Η κατανόηση των αιτιών του εμετού και του τρόπου αντιμετώπισής του μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα