Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 23 September, 2023

Το καλύτερο φάρμακο για τον μύκητα των νυχιών: Ένας ολοκληρωμένος οδηγός

Ο μύκητας των νυχιών, επίσης γνωστός ως ονυχομυκητίαση, είναι μια κοινή πάθηση που ξεκινά ως μια λευκή ή κίτρινη κηλίδα κάτω από την άκρη του νυχιού του χεριού ή του νυχιού σας. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να κάνει το νύχι σας να αποχρωματιστεί, να πυκνώσει και να θρυμματιστεί στην άκρη. Αλλά μην ανησυχείτε, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες. Αυτό το άρθρο θα σας καθοδηγήσει σε μερικά από τα καλύτερα φάρμακα για τους μύκητες των νυχιών.

Κατανόηση του μύκητα των νυχιών

Πριν προχωρήσουμε στις λύσεις, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι είναι ο μύκητας των νυχιών. Είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που δεν χρειάζονται το ηλιακό φως για να επιβιώσουν. Μερικοί μύκητες έχουν ευεργετικές χρήσεις, ενώ άλλοι προκαλούν ασθένειες και λοιμώξεις.

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών συμβαίνουν όταν ένας μύκητας εισβάλλει στο νύχι μέσω μιας μικρής κοπής ή θραύσης στο δέρμα. Μπορεί να επηρεάσει αρκετά νύχια αλλά συνήθως όχι όλα.

Θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή

Οι τοπικές θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή (OTC) είναι συχνά η πρώτη γραμμή άμυνας. Αυτά τα προϊόντα έρχονται με τη μορφή κρέμες, αλοιφές και βερνίκια νυχιών.

Αντιμυκητιακές κρέμες

Οι αντιμυκητιασικές κρέμες OTC όπως η κλοτριμαζόλη (Lotrimin AF) και η τερβιναφίνη (Lamisil AT) μπορούν να είναι αποτελεσματικές κατά του μύκητα των νυχιών. Για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να λεπτύνετε το νύχι λιμάροντάς το πριν εφαρμόσετε την κρέμα.

Φαρμακευτικό βερνίκι νυχιών

Τα φαρμακευτικά βερνίκια νυχιών όπως το ciclopirox (Penlac) είναι μια άλλη επιλογή. Το βάφετε στα μολυσμένα νύχια σας και στο γύρω δέρμα σας μια φορά την ημέρα. Μετά από επτά ημέρες, σκουπίζετε τα στοιβαγμένα στρώματα με οινόπνευμα και αρχίζετε να εφαρμόζετε νέες εφαρμογές.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Εάν οι θεραπείες OTC είναι αναποτελεσματικές, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συστήσει συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν ένα νέο νύχι να αναπτυχθεί χωρίς μόλυνση, αντικαθιστώντας αργά το μολυσμένο τμήμα.

Από του στόματος Αντιμυκητιακά Φάρμακα

Τα από του στόματος αντιμυκητιακά φάρμακα όπως η τερβιναφίνη (Lamisil) και η ιτρακοναζόλη (Sporanox) είναι συχνά η πρώτη επιλογή θεραπείας λόγω των υψηλών ποσοστών ίασής τους. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν ένα νέο νύχι να αναπτυχθεί χωρίς μόλυνση, το οποίο αντικαθιστά το μολυσμένο τμήμα με την πάροδο του χρόνου.

Συνταγογραφούμενες Κρέμες και Αλοιφές

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συνταγογραφήσει ένα τοπικό φάρμακο εάν έχετε μια ήπια έως μέτρια λοίμωξη. Παραδείγματα περιλαμβάνουν αμορολφίνη (Loceryl) και εφινακοναζόλη (Jublia).

Φαρμακευτική κρέμα νυχιών

Μερικές φορές, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να προτείνει τη χρήση κρέμας νυχιών μαζί με άλλες θεραπείες. Αφού εμποτίσετε το νύχι σας, τρίβετε την κρέμα στο μολυσμένο νύχι σας.

Θεραπείες με λέιζερ και φως

Πιο πρόσφατες καινοτομίες στη θεραπεία περιλαμβάνουν λέιζερ και άλλες θεραπείες με βάση το φως. Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες συνήθως δεν είναι η πρώτη γραμμή άμυνας και χρησιμοποιούνται συχνά όταν άλλες θεραπείες αποτυγχάνουν ή ο ασθενής δεν μπορεί να ανεχθεί άλλες μορφές θεραπείας.

Μερικές συμβουλές

Αν και είναι αποτελεσματικά, τα αντιμυκητιακά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες που κυμαίνονται από δερματικά εξανθήματα έως ηπατική βλάβη. Οι γιατροί μπορεί να μην τα συστήνουν σε άτομα με ηπατική νόσο ή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή σε άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα. Πάντα να συμβουλεύεστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία.

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία

Τέλος, να θυμάστε ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Η διατήρηση της καλής υγιεινής των νυχιών μπορεί να αποτρέψει πολλές περιπτώσεις μύκητα των νυχιών. Αυτό περιλαμβάνει να πλένετε και να στεγνώνετε καλά τα πόδια σας, να φοράτε παπούτσια που αναπνέουν και να αποφεύγετε να περπατάτε ξυπόλητοι σε κοινόχρηστους χώρους.

Συμπέρασμα

Ο μύκητας των νυχιών μπορεί να είναι μια αντιαισθητική και μερικές φορές επώδυνη κατάσταση, αλλά υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες. Ενώ οι κρέμες χωρίς ιατρική συνταγή και το φαρμακευτικό βερνίκι νυχιών μπορούν να βοηθήσουν, πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν συνταγογραφούμενα φάρμακα ή ακόμα και θεραπεία με λέιζερ. Πάντα να συμβουλεύεστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καλύτερη πορεία δράσης για τη συγκεκριμένη περίπτωσή σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα