Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 22 April, 2023

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε διάρροια

Η διάρροια είναι μια κοινή πεπτική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από χαλαρά, υδαρή κόπρανα που μπορεί να συνοδεύονται από κράμπες στην κοιλιά, φούσκωμα και ναυτία. Συχνά προκαλείται από ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από ορισμένα τρόφιμα. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικές από τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε διάρροια.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το τυρί και το παγωτό, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της διάρροιας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η λακτόζη, μια ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να είναι δύσκολο να χωνευτεί για άτομα με διάρροια. Η αποφυγή των γαλακτοκομικών προϊόντων μέχρι να υποχωρήσει η διάρροια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων.

Πικάντικα τρόφιμα

Τα πικάντικα τρόφιμα, όπως οι καυτερές πιπεριές και το κάρυ, μπορεί να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της διάρροιας. Η αποφυγή πικάντικων τροφών μέχρι να υποχωρήσει η διάρροια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων.

Τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα

Τα τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα, όπως οι τηγανιτές πατάτες και τα χάμπουργκερ, μπορεί να είναι δύσκολα στην πέψη και μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της διάρροιας. Αυτές οι τροφές μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε φλεγμονή στην πεπτική οδό, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της διάρροιας.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, μπορεί να είναι δύσκολα στην πέψη και μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της διάρροιας. Καλό είναι να αποφεύγετε αυτές τις τροφές μέχρι να υποχωρήσει η διάρροια.

Καφεΐνη και αλκοόλ

Η καφεΐνη και το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της διάρροιας. Καλό είναι να αποφεύγετε τα καφεϊνούχα και αλκοολούχα ποτά μέχρι να υποχωρήσει η διάρροια.

Τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη

Η τσίχλα και η καραμέλα χωρίς ζάχαρη περιέχουν συχνά τεχνητά γλυκαντικά, όπως σορβιτόλη και μαννιτόλη, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της διάρροιας. Καλό είναι να αποφεύγετε αυτά τα προϊόντα μέχρι να υποχωρήσει η διάρροια.

Ωμά φρούτα και λαχανικά

Τα ωμά φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι δύσκολα στην πέψη και μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της διάρροιας. Καλό είναι να αποφεύγετε τα ωμά φρούτα και λαχανικά μέχρι να υποχωρήσει η διάρροια. Τα μαγειρεμένα φρούτα και λαχανικά μπορούν να είναι μια καλή εναλλακτική.

Συμβουλές πρόληψης για τη διάρροια

Αν και μπορεί να μην είναι πάντα δυνατό να αποφευχθεί η διάρροια, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της. Ακολουθούν μερικές συμβουλές πρόληψης:

Ασκήστε την καλή υγιεινή

Το συχνό πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και νερό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης βακτηρίων και ιών που μπορούν να προκαλέσουν διάρροια. Φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας μετά τη χρήση του μπάνιου, πριν ετοιμάσετε ή φάτε φαγητό και αφού έρθετε σε επαφή με κάποιον που είναι άρρωστος.

Να είστε προσεκτικοί με το φαγητό και το νερό

Αποφύγετε να τρώτε ωμό ή καλά μαγειρεμένο κρέας, πουλερικά ή θαλασσινά, καθώς και ωμά αυγά και μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Φροντίστε να πίνετε καθαρό, ασφαλές νερό και αποφύγετε να πίνετε μη επεξεργασμένο νερό από λίμνες ή ποτάμια.

Λάβετε προφυλάξεις όταν ταξιδεύετε

Όταν ταξιδεύετε σε περιοχές όπου η διάρροια είναι συχνή, λάβετε επιπλέον προφυλάξεις για να αποφύγετε μολυσμένα τρόφιμα και νερό. Πίνετε εμφιαλωμένο νερό, αποφύγετε τον πάγο στα ποτά και τρώτε μόνο φαγητό που έχει μαγειρευτεί ή ξεφλουδίσει.

Διαχειριστείτε το άγχος

Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα πεπτικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας. Η διαχείριση του στρες μέσω δραστηριοτήτων όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και η βαθιά αναπνοή μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διάρροιας.

Αποφύγετε την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μπορεί να διαταράξει τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο και να οδηγήσει σε διάρροια. Λαμβάνετε αντιβιοτικά μόνο όταν συνταγογραφούνται από γιατρό και ακολουθείτε τη συνιστώμενη δοσολογία.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές πρόληψης, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διάρροιας και να προάγετε τη συνολική υγεία του πεπτικού σας συστήματος. Εάν εμφανίσετε διάρροια, φροντίστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να αποφύγετε τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Εάν τα συμπτώματά σας επιμένουν, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Συμπέρασμα

Όταν έχετε διάρροια, είναι σημαντικό να αποφεύγετε ορισμένες τροφές που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Γαλακτοκομικά προϊόντα, πικάντικα τρόφιμα, τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, καφεΐνη, αλκοόλ, τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη και ωμά φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να αποφεύγονται μέχρι να υποχωρήσει η διάρροια. Η προσκόλληση σε ήπια, εύπεπτα τρόφιμα, όπως το ρύζι, οι βραστές πατάτες και το απλό τοστ, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων και στην προώθηση της ανάρρωσης. Εάν η διάρροια σας επιμένει για περισσότερες από μερικές ημέρες ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό ή αφυδάτωση, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα