Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 18 September, 2023

Τροφές με σίδηρο: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι απαραίτητο για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κόπωση, αδυναμία και άλλα συμπτώματα. Η ενσωμάτωση τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα αυτού του σημαντικού μετάλλου.

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές σιδήρου;

Ο σίδηρος βρίσκεται σε μια ποικιλία τροφών, όπως:

Κόκκινο κρέας: Το βόειο κρέας, το αρνί και το χοιρινό είναι όλα καλές πηγές σιδήρου. Ο αιμικός σίδηρος που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό από τον μη αιμικό σίδηρο που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα.

Πουλερικά: Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι επίσης καλές πηγές σιδήρου, ειδικά το σκούρο κρέας.

Ψάρια: Πολλά είδη ψαριών, όπως ο σολομός και ο τόνος, είναι πλούσια σε σίδηρο.

Όσπρια: Οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια είναι όλα πλούσια σε σίδηρο, καθώς και πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Σκούρα φυλλώδη πράσινα: Το σπανάκι, το λάχανο και τα λαχανικά είναι όλα εξαιρετικές πηγές σιδήρου, καθώς και άλλες βιταμίνες και μέταλλα.

Εμπλουτισμένα δημητριακά: Πολλά δημητριακά πρωινού είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο, καθιστώντας τα έναν βολικό και εύκολο τρόπο για να πάρετε περισσότερο από αυτό το μέταλλο στη διατροφή σας.

Ξηροί καρποί και σπόροι: Τα αμύγδαλα, τα κάσιους, οι σπόροι κολοκύθας και οι ηλιόσποροι είναι όλα καλές πηγές σιδήρου.

Πόσο σίδηρο χρειάζεστε;

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σιδήρου ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Οι ενήλικες άνδρες και οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες χρειάζονται περίπου 8 χιλιοστόγραμμα σιδήρου την ημέρα, ενώ οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες χρειάζονται περίπου 18 χιλιοστόγραμμα την ημέρα λόγω απώλειας αίματος κατά την περίοδο. Οι έγκυες γυναίκες μπορεί να χρειάζονται ακόμη περισσότερο σίδηρο για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπερβολική ποσότητα σιδήρου μπορεί να είναι επιβλαβής, ιδιαίτερα για άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η αιμοχρωμάτωση. Πάντα να μιλάτε με το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα σιδήρου ή πριν αλλάξετε σημαντικά τη διατροφή σας.

Συμβουλές για να εντάξετε περισσότερο σίδηρο στη διατροφή σας

Αν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου, ακολουθούν μερικές συμβουλές:

Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο: Ενσωματώστε περισσότερα από τα τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω στα γεύματα και τα σνακ σας.

Συνδυάστε το σίδηρο με τη βιταμίνη C: Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου. Δοκιμάστε να συνδυάσετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με εσπεριδοειδή, ντομάτες ή άλλες πηγές βιταμίνης C.

Μαγείρεμα με χυτοσίδηρο: Το μαγείρεμα με μαντεμένια μαγειρικά σκεύη μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα του φαγητού σας σε σίδηρο.

Αποφύγετε το τσάι και τον καφέ με τα γεύματα: Αυτά τα ροφήματα περιέχουν ενώσεις που μπορούν να αναστείλουν την απορρόφηση σιδήρου.

Σκεφτείτε να πάρετε μια πολυβιταμίνη: Εάν δεν μπορείτε να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε σίδηρο μόνο μέσω της τροφής, μια πολυβιταμίνη μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε το κενό.

Συμπέρασμα

Η ενσωμάτωση τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο στη διατροφή σας είναι σημαντική για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας και την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Επιλέγοντας μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε σίδηρο και συνδυάζοντάς τες με βιταμίνη C, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας λαμβάνει τον σίδηρο που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα