Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 15 September, 2023

Τσιμπήματα από ακάρεα: Τι να κάνετε

Τα περισσότερα ακάρεα δεν αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο, μερικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και κνησμό.

τσιμπηματα απο ακαρεα

Τα τσιμπήματα από ακάρεα μπορεί να είναι μια άβολη εμπειρία. Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικά αρθρόποδα που ζουν σε ζώα, φυτά, ακόμη και σε ανθρώπους. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τι πρέπει να κάνετε εάν αντιμετωπίσετε ένα τσίμπημα ακάρεων.

Αναγνώριση τσιμπημάτων από ακάρεα

Τα τσιμπήματα από ακάρεα μπορούν να αναγνωριστούν από μικρά κόκκινα ή ροζ εξογκώματα στο δέρμα που προκαλούν φαγούρα και μπορεί να μοιάζουν με τσιμπήματα εντόμων. Τα ακάρεα μπορούν επίσης να προκαλέσουν δερματικά εξανθήματα και φουσκάλες, ιδιαίτερα όταν τρυπώνουν κάτω από το δέρμα. Οι συνήθεις τύποι ακάρεων που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος περιλαμβάνουν τα τσιγκέρ, την ψώρα και τα ακάρεα πουλιών ή τρωκτικών.

Αντιμετώπιση τσιμπημάτων από ακάρεα

Εάν εμφανίσετε ένα τσίμπημα ακάρεων, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα και να προωθήσετε την επούλωση:

  • Πλύνετε την πληγείσα περιοχή: Το πλύσιμο της πληγείσας περιοχής με σαπούνι και νερό μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση τυχόν ακάρεων που μπορεί να υπάρχουν ακόμα στο δέρμα.
  • Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα: Η εφαρμογή μιας κρύας κομπρέσας, όπως μια υγρή πετσέτα ή παγοκύστη, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση από τον κνησμό.
  • Χρησιμοποιήστε μια μη συνταγογραφούμενη κρέμα κατά της φαγούρας: Οι κρέμες κατά της φαγούρας που χορηγούνται χωρίς συνταγή, όπως η λοσιόν υδροκορτιζόνης ή καλαμίνης, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κνησμού και της ερυθρότητας.
  • Πάρτε ένα αντιισταμινικό: Τα μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά, όπως το Benadryl ή το Zyrtec, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του κνησμού και στη μείωση του οιδήματος.
  • Αποφύγετε το ξύσιμο: Το ξύσιμο της πληγείσας περιοχής μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Πρόληψη τσιμπημάτων από ακάρεα

Η πρόληψη των τσιμπημάτων από ακάρεα μπορεί να επιτευχθεί με τη λήψη μέτρων για τη μείωση του κινδύνου έκθεσης στα ακάρεα. Μερικές συμβουλές για την πρόληψη των τσιμπημάτων από ακάρεα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Φοράτε προστατευτικό ρουχισμό: Όταν συμμετέχετε σε υπαίθριες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία ή κάμπινγκ, φορώντας μακριά μανίκια, παντελόνια και παπούτσια με κλειστά δάχτυλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου έκθεσης σε ακάρεα.
  • Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό: Η χρήση εντομοαπωθητικού μπορεί να βοηθήσει στην απώθηση των ακάρεων και στη μείωση του κινδύνου τσιμπημάτων.
  • Διατηρήστε το σπίτι σας καθαρό: Ο τακτικός καθαρισμός του σπιτιού σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου προσβολής από ακάρεα.
  • Αποφύγετε την επαφή με ζώα: Η αποφυγή επαφής με ζώα που μπορεί να φέρουν ακάρεα, όπως τρωκτικά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου έκθεσης.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα

Ενώ τα περισσότερα τσιμπήματα ακάρεων μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

Σημάδια μόλυνσης, όπως ερυθρότητα, ζέστη ή πύον
Σοβαρή φαγούρα ή δυσφορία
Δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση
Αναφυλαξία, μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Συμπέρασμα

Τα τσιμπήματα από ακάρεα μπορεί να είναι μια άβολη και φαγούρα εμπειρία, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια ποικιλία μεθόδων, όπως το πλύσιμο της πληγείσας περιοχής, η χρήση κρέμας κατά της φαγούρας χωρίς ιατρική συνταγή και η λήψη αντιισταμινικών. Η πρόληψη των τσιμπημάτων από ακάρεα μπορεί να επιτευχθεί με τη λήψη μέτρων για τη μείωση του κινδύνου έκθεσης στα ακάρεα. Εάν εμφανίσετε σοβαρά συμπτώματα ή σημεία λοίμωξης, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα τσιμπήματα των ακάρεων και να προωθήσετε την επούλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα