Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 19 March, 2023

Βακτηριακή κολπίτιδα: Αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μια κοινή πάθηση που εμφανίζεται όταν υπάρχει ανισορροπία στο κολπικό μικροβίωμα. Μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και δυσάρεστη οσμή.

Η βακτηριακή κολπίτιδα (BV) είναι μια κοινή πάθηση που εμφανίζεται όταν υπάρχει ανισορροπία στο κολπικό μικροβίωμα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και δυσάρεστη οσμή. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα, τη θεραπεία και την πρόληψη της βακτηριακής κολπίτιδας.

Τι είναι η Βακτηριακή Κολπίτιδα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα (BV) είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν διαταράσσεται η ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο. Φυσιολογικά, ο κόλπος περιέχει μια υγιή ισορροπία καλών και κακών βακτηρίων. Ωστόσο, όταν υπάρχει υπερανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.

Αιτίες Βακτηριακής Κολπίτιδας

Η ακριβής αιτία της βακτηριακής κολπίτιδας δεν είναι γνωστή, αλλά υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης:

Σεξουαλική δραστηριότητα: Οι γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν BV.
Καθαρισμός: Το πλύσιμο μπορεί να διαταράξει τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο και να αυξήσει τον κίνδυνο BV.
Αντιβιοτικά: Τα αντιβιοτικά μπορούν να εξοντώσουν τα καλά βακτήρια στον κόλπο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων.
Ορμονικές αλλαγές: Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο.

Συμπτώματα Βακτηριακής Κολπίτιδας

Πολλές γυναίκες με βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να μην εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, ορισμένα κοινά συμπτώματα της BV περιλαμβάνουν:

Κολπική έκκριση που είναι λεπτή, λευκή ή γκρι χρώματος
Μια έντονη μυρωδιά ψαριού που είναι πιο αισθητή μετά το σεξ
Κάψιμο ή φαγούρα γύρω από τον κόλπο
Πόνος ή δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ
Θεραπεία της Βακτηριακής Κολπίτιδας

Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, τα οποία μπορούν να ληφθούν από το στόμα ή να εφαρμοστούν τοπικά στον κόλπο. Τα κοινά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της BV περιλαμβάνουν τη μετρονιδαζόλη, την κλινδαμυκίνη και την τινιδαζόλη. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να καθορίσει την καλύτερη πορεία θεραπείας για εσάς.

Πρόληψη της Βακτηριακής Κολπίτιδας

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηριακής κολπίτιδας:

Κάντε ασφαλές σεξ: Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ) που μπορεί να οδηγήσουν σε BV.
Αποφύγετε το πλύσιμο: Το πλύσιμο μπορεί να διαταράξει τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο.
Περιορίστε τη χρήση αρωματικών προϊόντων: Τα αρωματικά σαπούνια, τα αφρόλουτρα και άλλα προϊόντα μπορούν να ερεθίσουν τον κόλπο και να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων.
Φοράτε βαμβακερά εσώρουχα: Τα βαμβακερά εσώρουχα αναπνέουν και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων.

Συμπέρασμα

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και δυσάρεστη οσμή. Αν και η ακριβής αιτία της BV δεν είναι γνωστή, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει αντιβιοτικά και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης BV, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης ασφαλούς σεξ, της αποφυγής του πλυσίματος και του περιορισμού της χρήσης αρωματικών προϊόντων. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα BV, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για σωστή διάγνωση και θεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα