Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 25 April, 2023

Βότανα για τον βήχα: Φυσικές θεραπείες για να καταπραΰνουν το λαιμό σας

Ο βήχας είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις υγείας που επηρεάζουν άτομα όλων των ηλικιών. Συνήθως προκαλείται από ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη, αλλεργίες ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Ενώ υπάρχουν πολλά κατασταλτικά του βήχα που δεν συνταγογραφούνται στην αγορά, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να αναζητούν φυσικές θεραπείες καθώς είναι συχνά πιο ασφαλείς και έχουν λιγότερες παρενέργειες. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε μερικά από τα καλύτερα βότανα για τον βήχα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του λαιμού σας και στην ανακούφιση από τον βήχα.

Ρίζα γλυκόριζας

Η ρίζα γλυκόριζας χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία του βήχα και του πονόλαιμου. Περιέχει μια ένωση που ονομάζεται γλυκυρριζίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις και αντι-ιικές ιδιότητες. Αυτή η ένωση βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο λαιμό και τους πνεύμονες, διευκολύνοντας την αναπνοή. Η ρίζα γλυκόριζας διατίθεται με τη μορφή τσαγιού, κάψουλας ή ως βάμμα. Μπορείτε επίσης να μασήσετε τη ρίζα γλυκόριζας για να ανακουφιστείτε από τον βήχα.

Ευκάλυπτος

Ο ευκάλυπτος είναι ένα άλλο αποτελεσματικό βότανο για τον βήχα που χρησιμοποιείται συχνά σε σταγόνες και παστίλιες για τον βήχα. Περιέχει μια ένωση που ονομάζεται κινεόλη, η οποία έχει αντισηπτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στην αναπνευστική οδό. Το έλαιο ευκαλύπτου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εισπνοή ατμού για να βοηθήσει στη χαλάρωση της βλέννας και στη μείωση της συμφόρησης στους πνεύμονες.

Θυμάρι

Το θυμάρι είναι ένα ισχυρό βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του βήχα και του κρυολογήματος. Περιέχει ενώσεις όπως η θυμόλη και η καρβακρόλη, που έχουν αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το τσάι με θυμάρι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του λαιμού και στη μείωση του βήχα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε θυμάρι στη μαγειρική σας για να έχετε τα οφέλη του.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι μια φυσική θεραπεία που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων του βήχα και του κρυολογήματος. Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντι-ιικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο λαιμό και τους πνεύμονες. Το τσάι τζίντζερ μπορεί να παρασκευαστεί βάζοντας φρέσκο τζίντζερ σε ζεστό νερό και προσθέτοντας μέλι για γεύση. Μπορείτε επίσης να μασήσετε ένα κομμάτι τζίντζερ για να ανακουφιστείτε από τον βήχα.

Marshmallow ρίζα

Η ρίζα marshmallow είναι ένα παραδοσιακό βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει το λαιμό και να μειώσει τον βήχα. Περιέχει μια βλέννα, μια ουσία που σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα πάνω από το λαιμό, μειώνοντας τον ερεθισμό και τη φλεγμονή. Η ρίζα marshmallow μπορεί να ληφθεί με τη μορφή τσαγιού ή ως κάψουλα.

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Περιέχει ενώσεις όπως η θουγιόνη και η καμφορά, που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες. Το τσάι φασκόμηλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει το λαιμό και να μειώσει τον βήχα.

Εκτός από αυτά τα βότανα, υπάρχουν πολλές άλλες φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του βήχα. Αυτά περιλαμβάνουν το μέλι, τη μέντα, το σκόρδο και το χαμομήλι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι φυσικές θεραπείες μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα για όλους και είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε νέα θεραπεία.

Συμπέρασμα

Τα βότανα για τον βήχα μπορούν να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να απαλύνετε το λαιμό σας και να μειώσετε τον βήχα. Η ρίζα γλυκόριζας, ο ευκάλυπτος, το θυμάρι, το τζίντζερ, η ρίζα marshmallow και το φασκόμηλο είναι μερικά από τα καλύτερα βότανα για τον βήχα που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αυτά τα βότανα με μέτρο και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις ή εάν παίρνετε φάρμακα. Με τις σωστές φυσικές θεραπείες και την κατάλληλη φροντίδα, μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον βήχα και να απολαύσετε μια πιο υγιεινή ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα