Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 31 October, 2023

Ξαφνικό σταμάτημα περιόδου – Τι σημαίνει?

Ώστε η περίοδός σου σταμάτησε ξαφνικά, ε; Αυτό πρέπει να είναι ανησυχητικό. Τη μια μέρα ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος τρέχει σαν ρολόι, και την επόμενη - σιγή ασυρμάτου. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε ακόμα, υπάρχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις για την ξαφνική διακοπή της περιόδου, πολλές από τις οποίες είναι ακίνδυνες. Ωστόσο, μια χαμένη περίοδος μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνει μια υποκείμενη κατάσταση υγείας που απαιτεί διάγνωση και θεραπεία.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες για την παράλειψη περιόδου είναι η εγκυμοσύνη, οι ορμονικές διακυμάνσεις ή η υπερβολική απώλεια ή αύξηση βάρους. Αλλά και άλλοι παράγοντες όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια ή οι ανωμαλίες της μήτρας μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο. Ο μόνος τρόπος για να προσδιορίσετε τη βασική αιτία είναι μέσω μιας επίσκεψης στον γυναικολόγο σας. Μπορεί να πραγματοποιήσει εξετάσεις για να αποκλείσει ή να επιβεβαιώσει διάφορες καταστάσεις, να σας καθησυχάσει και να σας επαναφέρει σε έναν φυσιολογικό κύκλο.

Πάρτε λοιπόν μια βαθιά ανάσα και κλείστε αυτό το ραντεβού. Το να φτάσετε στην άκρη αυτού του μυστηρίου είναι το πρώτο βήμα για να ανακτήσετε την ψυχική σας ηρεμία και την περίοδό σας.

Τι είναι το ξαφνικό σταμάτημα περιόδου;

Τι είναι η ξαφνική διακοπή της περιόδου;

Η ξαφνική διακοπή της περιόδου σας σημαίνει ότι ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος έχει σταματήσει απότομα. Εάν είχατε τακτική περίοδο και αυτή εξαφανίζεται απροσδόκητα για 3 μήνες ή περισσότερο, μπορεί να υποδηλώνει ορμονική ανισορροπία ή άλλο πρόβλημα.

Ορισμένοι πιθανοί λόγοι για μια ξαφνική διακοπή της εμμήνου ρύσεως περιλαμβάνουν:

-Εγκυμοσύνη: Η πιο προφανής αιτία είναι η εγκυμοσύνη. Εάν είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, κάντε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

-Εμμηνόπαυση: Εάν είστε στη δεκαετία των 40 ή 50, η εμμηνόπαυση μπορεί να έχει προκαλέσει την παύση της περιόδου σας. Η περιεμμηνόπαυση, η μετάβαση στην εμμηνόπαυση, μπορεί επίσης να προκαλέσει ακανόνιστες ή χαμένες περιόδους.

-Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS): Το PCOS είναι μια ορμονική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους, συμπεριλαμβανομένων των χαμένων περιόδων για μήνες. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αύξηση του σωματικού βάρους, υπερβολική τριχοφυΐα και υπογονιμότητα.

-Διαταραχές διατροφής: Καταστάσεις όπως η ανορεξία ή η βουλιμία μπορεί να διαταράξουν σοβαρά τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο ή να τον σταματήσουν εντελώς λόγω ορμονικών αλλαγών από την ακραία απώλεια ή αύξηση βάρους.

-Υπερβολική άσκηση: Η έντονη αθλητική προπόνηση ή η υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες περιόδους. Το σώμα σας αντιλαμβάνεται το σωματικό στρες και διακόπτει την έμμηνο ρύση.

-Θυρεοειδικά προβλήματα: Ένας υπερδραστήριος ή υποδραστήριος θυρεοειδής αδένας μπορεί να συμβάλει σε αλλαγές στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερημένων ή χαμένων περιόδων.

Εάν η περίοδός σας έχει ξαφνικά σταματήσει για αρκετούς μήνες και δεν είστε σίγουρη για την αιτία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορεί να ελέγξει για τυχόν υποκείμενες καταστάσεις και να καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία για να ρυθμίσετε ξανά τον κύκλο σας.

Συνήθεις αιτίες ξαφνικής απώλειας των περιόδων

Η περίοδός σας αποφάσισε να κάνει απροειδοποίητες διακοπές. Μην πανικοβάλλεστε, υπάρχουν μερικοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό.

Ορμονική ανισορροπία

Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι μια προσωρινή ορμονική ανισορροπία. Το άγχος, η απώλεια ή η αύξηση του βάρους μπορεί να βγάλουν τις ορμόνες σας εκτός ελέγχου και να διαταράξουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο. Τα καλά νέα είναι ότι, μόλις οι ορμόνες σας ρυθμιστούν ξανά, η περίοδός σας θα επανέλθει στο φυσιολογικό.

Εγκυμοσύνη

Εάν ήσασταν σεξουαλικά ενεργή, η εγκυμοσύνη είναι επίσης μια πιθανότητα. Κάντε ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι για να το αποκλείσετε. Εάν είναι θετικό, προγραμματίστε αμέσως ένα ραντεβού με το γιατρό σας.

Άλλα ιατρικά θέματα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να φταίει μια υποκείμενη πάθηση όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια ή τα ινομυώματα της μήτρας. Η νόσος του θυρεοειδούς ή ο διαβήτης μπορεί επίσης να συμβάλλουν σε χαμένες περιόδους. Επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας για ακριβή διάγνωση και θεραπεία.

Η ξαφνική απώλεια της περιόδου σας μπορεί να είναι ανησυχητική, αλλά προσπαθήστε να μην ανησυχείτε υπερβολικά. Τις περισσότερες φορές, οφείλεται σε μια μικρή ανισορροπία που θα διορθωθεί μόνη της. Ωστόσο, εάν η περίοδός σας δεν επανέλθει εντός 3 μηνών ή έχετε άλλα συμπτώματα όπως πόνο ή μη φυσιολογική αιμορραγία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να προσδιορίσετε την αιτία και τα κατάλληλα επόμενα βήματα. Μπορεί να ελέγξει για τυχόν σοβαρά ζητήματα και να σας βοηθήσει να επαναφέρετε τον κύκλο σας σε σωστή τροχιά.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό για το ξαφνικό σταμάτημα περιόδου;

Όταν η περίοδός σας σταματήσει ξαφνικά χωρίς εξήγηση, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ειδικά αν είστε κάτω των 50 ετών. Ορισμένες πιθανές αιτίες για τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως θα μπορούσαν να είναι:

  • Η εγκυμοσύνη: Ο πιο προφανής λόγος που μπορεί να σταματήσει η περίοδός σας είναι αν μείνετε έγκυος. Τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι είναι πολύ ακριβή και μπορούν να προσδιορίσουν αν η εγκυμοσύνη είναι η αιτία. Εάν είναι θετικό, θα πρέπει να προγραμματίσετε αμέσως ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σας.
  • Εμμηνόπαυση: Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των ηλικιών 45 έως 55 ετών. Καθώς πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση, οι περίοδοι σας μπορεί να γίνουν ακανόνιστες ή να σταματήσουν. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα των ορμονών σας για να διαπιστωθεί αν η αιτία είναι η εμμηνόπαυση.
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS): Το PCOS μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες ή απούσες περιόδους. Προκαλείται από ορμονική ανισορροπία και μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με θεραπεία όπως τα αντισυλληπτικά χάπια. Η διάγνωση του PCOS μπορεί να περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, πυελικές εξετάσεις ή υπερήχους.
  • Άλλες ορμονικές ανισορροπίες: Αλλαγές στα επίπεδα ορμονών από θυρεοειδοπάθεια, προλακτίνωμα ή άλλα θέματα μπορεί να διαταράξουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο ή να προκαλέσουν τη διακοπή της περιόδου σας. Η διάγνωση της υποκείμενης αιτίας απαιτεί συνήθως εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο διαφόρων επιπέδων ορμονών.
  • Ανωμαλίες της μήτρας: Οι ουλές ή οι πολύποδες στη μήτρα μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε ελαφρά ή απούσα περίοδο. Ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει υπερήχους, μαγνητικές τομογραφίες ή άλλες εξετάσεις για να ελέγξει τυχόν ανατομικές ανωμαλίες.

Εάν η περίοδός σας έχει σταματήσει ξαφνικά και είστε κάτω των 50 ετών, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας για αξιολόγηση και διάγνωση. Μπορεί να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία μέσω εξετάσεων αίματος, πυελικών εξετάσεων, υπερήχων ή άλλων διαδικασιών και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για τη ρύθμιση ή την επανεκκίνηση του εμμηνορροϊκού σας κύκλου.

Συμπέρασμα

Ορίστε λοιπόν, ενώ η ξαφνική διακοπή της περιόδου σας μπορεί να είναι φυσιολογική σε ορισμένες περιπτώσεις, αξίζει σίγουρα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ειδικά αν είστε κάτω των 45 ετών ή έχετε άλλα συμπτώματα. Μην το αποδίδετε απλώς στο άγχος ή στις ορμόνες και μην ελπίζετε στο καλύτερο. Η έγκαιρη διάγνωση καταστάσεων όπως η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια ή οι πολύποδες της μήτρας είναι το κλειδί για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και τη διασφάλιση της υγείας σας. Οι εξετάσεις είναι συνήθως απλές για τον προσδιορισμό της υποκείμενης αιτίας και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για να επανέλθει ο κύκλος σας ή να αντιμετωπιστούν άλλα ζητήματα. Εν κατακλείδι: αν η περίοδός σας πάει περίπατο, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας για απαντήσεις και ηρεμία. Η αναπαραγωγική σας υγεία δεν είναι κάτι που πρέπει να παίζετε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα