Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 25 April, 2023

Ξανά περίοδος μετά από λίγες μέρες

Η ύπαρξη ενός τακτικού εμμηνορροϊκού κύκλου είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της αναπαραγωγικής υγείας στις γυναίκες. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που συμβαίνουν απροσδόκητες αλλαγές και μια τέτοια αλλαγή είναι η εμφάνιση μιας περιόδου ξανά μετά από λίγες μόνο ημέρες. Εδώ θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις πιθανές αιτίες, τα συμπτώματα και τις θεραπείες για αυτό το ζήτημα.

Πιθανές αιτίες

Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανίσετε ξανά περίοδο μετά από λίγες μόνο ημέρες. Εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά:

Ορμονικές ανισορροπίες: Οι ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Εάν οι ορμόνες σας διαταραχθούν, μπορεί να προκαλέσει την επανέναρξη της περιόδου σας νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να εμφανιστούν λόγω παραγόντων όπως η ηλικία, το άγχος, η υπερβολική άσκηση ή ιατρικές καταστάσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).

Στρες: Το στρες μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Εάν έχετε πιέσει πολύ τον τελευταίο καιρό, θα μπορούσε να είναι ο ένοχος πίσω από την πρώιμη περίοδο σας. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών στο σώμα, με αποτέλεσμα η έμμηνος ρύση να εμφανιστεί νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Αντισύλληψη: Ορισμένοι τύποι ελέγχου των γεννήσεων μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, η οποία είναι όταν εμφανίζετε αιμορραγία ή κηλίδες μεταξύ των περιόδων. Η αιμορραγία μπορεί να προκληθεί από ορμονικές αλλαγές ή εσφαλμένη χρήση μεθόδων ελέγχου των γεννήσεων, όπως χάπια, έμπλαστρα ή ενδομήτριες συσκευές (IUD).

Θέματα μήτρας: Ορισμένες καταστάσεις που επηρεάζουν τη μήτρα, όπως τα ινομυώματα ή η ενδομητρίωση, μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστη αιμορραγία ή κηλίδες. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν την έμμηνο ρύση νωρίτερα από το αναμενόμενο ή μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστες περιόδους συνολικά.

Συμπτώματα

Εάν εμφανίσετε ξανά περίοδο μετά από λίγες μόνο ημέρες, μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα όπως:

Μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία ή κηλίδες
Κράμπες ή κοιλιακό άλγος
Ναυτία ή έμετος
Κόπωση ή αδυναμία
Αλλαγές στη διάθεση

Θεραπείες

Εάν αντιμετωπίζετε ξανά περίοδο μετά από λίγες μόνο ημέρες, υπάρχουν αρκετές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Ορμονική θεραπεία: Εάν ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος επηρεάζεται από ορμονικές ανισορροπίες, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας συνταγογραφήσει ορμονική θεραπεία. Η ορμονική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα όπως αντισυλληπτικά χάπια, θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) ή άλλα φάρμακα που ρυθμίζουν τις ορμόνες.

Χειρουργική επέμβαση: Σε σοβαρές περιπτώσεις, παθήσεις της μήτρας όπως ινομυώματα ή ενδομητρίωση μπορεί να απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνει αφαίρεση του προσβεβλημένου ιστού ή σε ορισμένες περιπτώσεις, αφαίρεση της μήτρας συνολικά.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού σας κύκλου και στη μείωση του στρες. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την εξάσκηση τεχνικών διαχείρισης του στρες όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η αποφυγή της υπερβολικής άσκησης.

Αλλαγή μεθόδων ελέγχου των γεννήσεων: Εάν αντιμετωπίζετε αιμορραγία λόγω αντισύλληψης, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας συστήσει τη μετάβαση σε διαφορετικό τύπο ελέγχου των γεννήσεων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγή από ορμονικές σε μη ορμονικές μεθόδους ή δοκιμή διαφορετικού τύπου ορμονικής μεθόδου.

Το να βιώσετε ξανά μια περίοδο μετά από λίγες μόνο ημέρες μπορεί να είναι απογοητευτικό και μπορεί να είναι σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος. Εάν ανησυχείτε για τη συχνότητα ή τη διάρκεια των περιόδων σας, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό τυχόν υποκείμενων προβλημάτων και να παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισής τους, όπως ορμονική θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα