Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 27 September, 2023

Ξαφνική Ζαλάδα και Τάση για Εμετό

Η ξαφνική ζαλάδα και η τάση για εμετό μπορεί να είναι συμπτώματα μιας ποικιλίας παθήσεων υγείας. Μερικές κοινές αιτίες περιλαμβάνουν προβλήματα στο εσωτερικό αυτί, ναυτία, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ημικρανίες και τροφική δηλητηρίαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής πάθησης, όπως διάσειση, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε μερικές από τις πιο κοινές αιτίες ξαφνικής ζαλάδα και της τάσης για εμετό και τι μπορείτε να κάνετε για να βρείτε ανακούφιση.

Προβλήματα στο εσωτερικό αυτί

Τα προβλήματα του εσωτερικού αυτιού, όπως η αιθουσαία νευρίτιδα και η νόσος του Meniere, μπορεί να προκαλέσουν ξαφνική ζαλάδα και τάση για εμετό. Αυτές οι καταστάσεις επηρεάζουν το εσωτερικό αυτί, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ισορροπία και τον προσανατολισμό στο χώρο. Μπορούν να προκαλέσουν ίλιγγο, που είναι μια αίσθηση περιστροφής, καθώς και ναυτία και έμετο.

Ναυτία της κίνησης

Η ναυτία της κίνησης είναι μια κοινή αιτία ξαφνικής ζαλάδα και της τάσης για εμετό. Εμφανίζεται όταν ο εγκέφαλός σας λαμβάνει αντικρουόμενα σήματα από τα μάτια και το εσωτερικό αυτί σας, προκαλώντας σας αποπροσανατολισμό και αδιαθεσία. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ταξιδεύετε σε αυτοκίνητο, βάρκα ή αεροπλάνο ή ακόμα και όταν παίζετε βιντεοπαιχνίδια.

Χαμηλή αρτηριακή πίεση

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση, ή υπόταση, μπορεί να προκαλέσει ξαφνική ζαλάδα και τάση για εμετό. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας δεν παίρνει αρκετό αίμα, γεγονός που μπορεί να κάνει τον εγκέφαλό σας να μην λειτουργεί σωστά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκληθεί από αφυδάτωση, φαρμακευτική αγωγή ή μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση.

Ημικρανίες

Οι ημικρανίες είναι ένας τύπος πονοκεφάλου που μπορεί να προκαλέσει ξαφνική ζαλάδα και την τάση για εμετό. Οι ημικρανίες συχνά συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως ευαισθησία στο φως, ευαισθησία στον ήχο και ναυτία. Μπορούν να διαρκέσουν οπουδήποτε από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες και μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες όπως το άγχος, η έλλειψη ύπνου και οι αλλαγές στις ορμόνες.

Τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει ξαφνική ζαλάδα και τάση για εμετό. Εμφανίζεται όταν καταναλώνετε μολυσμένο φαγητό ή νερό και μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων όπως ναυτία, έμετος, διάρροια και κράμπες στο στομάχι.

Εάν έχετε τάση για έμετό χωρίς λόγο μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στον σύνδεσμο.

Συμπέρασμα

Η ξαφνική ζαλάδα και η τάση για εμετό μπορεί να προκληθούν από μια ποικιλία παθήσεων υγείας. Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία και να βρείτε ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως φάρμακα κατά της ναυτίας, για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας ή μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό για περαιτέρω αξιολόγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα