Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 29 October, 2023

Ξυπνάω με πρησμένα μάτια: Αιτίες και θεραπείες

Το να ξυπνάς με πρησμένα μάτια μπορεί να είναι μια ανησυχητική εμπειρία. Το πρήξιμο γύρω από τα βλέφαρα μπορεί να αφήσει ένα αίσθημα ενόχλησης και ακόμη και κούρασης. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό, και το πιο σημαντικό, τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;

Αιτίες πρησμένων ματιών κατά το ξύπνημα

Κατακράτηση υγρών: Ένας από τους κύριους λόγους που πολλοί άνθρωποι ξυπνούν με πρησμένα μάτια είναι η κατακράτηση υγρών. Το ξάπλωμα για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση υγρών στο κεφάλι και το πρόσωπο, με αποτέλεσμα πρήξιμο το πρωί.

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, οδηγώντας σε πρησμένα μάτια. Τα κοινά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν γύρη, σκόνη, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων και ορισμένα τρόφιμα.

Οφθαλμικές λοιμώξεις: Καταστάσεις όπως η επιπεφυκίτιδα ή τα στελέχη μπορεί να οδηγήσουν σε πρήξιμο. Μπορεί επίσης να συνοδεύονται από ερυθρότητα, κνησμό ή εκκρίσεις.

Έλλειψη ύπνου: Η μη αρκετή ανάπαυση μπορεί να καταπονήσει τα μάτια και να προκαλέσει πρήξιμο. Η βέλτιστη ποσότητα ύπνου διαφέρει ανάλογα με το άτομο, αλλά συνήθως συνιστάται η στόχευση για 7-9 ώρες.

Διατροφή: Η κατανάλωση υψηλών επιπέδων αλατιού ή αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο το σώμα, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρησμένα μάτια.

Κλάμα: Τα δάκρυα μπορεί να προκαλέσουν προσωρινό πρήξιμο, ειδικά αν κάποιος είχε ένα συναισθηματικό επεισόδιο το προηγούμενο βράδυ.

Θεραπείες για πρησμένα μάτια:

Κρύα Κομπρέσα: Η εφαρμογή κρύας κομπρέσας μπορεί να μειώσει γρήγορα το πρήξιμο. Χρησιμοποιήστε ένα παγωμένο κουτάλι, κρύες φέτες αγγουριού ή ένα πανί βουτηγμένο σε κρύο νερό. Το κρύο στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει τη φλεγμονή.

Ανυψώστε το κεφάλι σας: Αν κρατάτε το κεφάλι σας ψηλά έστω και ελαφρώς ενώ κοιμάστε, μπορεί να αποτρέψετε τη συσσώρευση υγρών. Σκεφτείτε ένα επιπλέον μαξιλάρι ή ένα ειδικά σχεδιασμένο μαξιλάρι σφήνας.

Μείνετε ενυδατωμένοι: Η κατανάλωση αρκετού νερού απομακρύνει το υπερβολικό αλάτι και μειώνει τις πιθανότητες πρηξίματος. Στοχεύστε σε τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα.

Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού και αλκοόλ: Η μείωση της κατανάλωσης αλμυρών τροφίμων και αλκοόλ μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατακράτηση υγρών.

Αντιαλλεργικά φάρμακα: Εάν η αιτία είναι οι αλλεργίες, τα αντιισταμινικά που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να βοηθήσουν. Ωστόσο, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε φάρμακο.

Τζελ ή κρέμα ματιών: Ορισμένα τζελ ή κρέμες έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν το πρήξιμο γύρω από τα μάτια. Ψάξτε για συστατικά όπως η καφεΐνη, η οποία μπορεί να συσφίξει το δέρμα και να μειώσει το πρήξιμο.

Επαρκής ύπνος: Βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά. Καθιερώστε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου και τηρήστε το.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα

Ενώ τα πρησμένα μάτια είναι συχνά αβλαβή και προσωρινά, υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Εάν το οίδημα συνοδεύεται από πόνο, θολή όραση, πυρετό ή εάν το πρήξιμο δεν μειωθεί μετά από μερικές ημέρες, μπορεί να είναι ενδεικτικό ενός πιο σοβαρού προβλήματος.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να δώσει μια σωστή διάγνωση και να σας καθοδηγήσει σχετικά με την απαραίτητη πορεία δράσης.

Συμπέρασμα

Τα πρησμένα μάτια μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, από συνήθειες του τρόπου ζωής έως υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Η αναγνώριση της αιτίας είναι απαραίτητη για την εύρεση της πιο αποτελεσματικής θεραπείας. Ενώ οι περισσότερες από αυτές τις λύσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή φαίνονται σοβαρά. Θυμηθείτε, τα μάτια σας δεν είναι απλώς παράθυρα στην ψυχή σας αλλά και δείκτες της συνολικής σας υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα