Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 14 January, 2024

Γιατί Εξαφανίζεται ο Νάρκισσος

Ο νάρκισσος είναι ένα άτομο που έχει μια διογκωμένη αίσθηση της σημασίας του εαυτού και μια υπερβολική ανάγκη για θαυμασμό. Συχνά τους λείπει η ενσυναίσθηση και χειραγωγούν τους άλλους για δικό τους όφελος. Στις σχέσεις, οι νάρκισσοι μπορεί να είναι γοητευτικοί και προσεκτικοί στην αρχή, αλλά όσο περνά ο καιρός, τα αληθινά τους χρώματα μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται. Μια κοινή τακτική που χρησιμοποιεί ο νάρκισσος είναι η εξαφάνιση του από μια σχέση χωρίς προειδοποίηση ή εξήγηση. Αυτό μπορεί να είναι συναισθηματικά οδυνηρό για τον σύντροφό τους και μπορεί να τους κάνει να αναρωτιούνται τι πήγε στραβά. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους ένας νάρκισσος μπορεί να εξαφανιστεί από μια σχέση και πώς να αντιμετωπίσει αυτό το είδος συμπεριφοράς.

Γιατί οι νάρκισσοι εξαφανίζονται από τις σχέσεις;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένας νάρκισσος μπορεί να εξαφανιστεί από μια σχέση. Μια πιθανότητα είναι ότι έχουν βρει κάποιον νέο που τον αντιλαμβάνονται ως καλύτερο ταίρι για τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Οι νάρκισσοι έχουν συχνά την τάση να επιδιώκουν νέες πηγές προσοχής και θαυμασμού και μπορεί να εγκαταλείψουν την τρέχουσα σχέση τους υπέρ μιας νέας που τους παρέχει την επικύρωση που λαχταρούν.

Ένας άλλος λόγος που ένας νάρκισσος μπορεί να εξαφανιστεί από μια σχέση είναι ότι δεν βλέπουν πλέον τον σύντροφό του ως χρήσιμη πηγή προμήθειας. Οι νάρκισσοι συχνά αναζητούν άτομα που θεωρούν ικανά να ανταποκριθούν στις συναισθηματικές και ψυχολογικές τους ανάγκες, όπως η προσοχή, ο θαυμασμός και η επικύρωση. Εάν ένας νάρκισσος αισθάνεται ότι ο σύντροφός του δεν είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσει αυτές τις ανάγκες, μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του για τη σχέση και να προχωρήσει.

Ένας τρίτος λόγος που ένας νάρκισσος μπορεί να εξαφανιστεί από μια σχέση είναι ότι αισθάνεται καταβεβλημένος ή αγχωμένος. Οι νάρκισσοι έχουν συχνά ένα εύθραυστο εγώ και μπορεί να παλεύουν με αισθήματα ανεπάρκειας ή ευαλωτότητας. Όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις ή κριτική σε μια σχέση, μπορεί να υποχωρήσουν ή να εξαφανιστούν ως τρόπος αντιμετώπισης αυτών των συναισθημάτων.

Τέλος, ένας νάρκισσος μπορεί να εξαφανιστεί από μια σχέση ως τρόπος άσκησης ελέγχου και πρόκλησης συναισθηματικού πόνου στον σύντροφό του. Οι νάρκισσοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτήν την τακτική ως τρόπο να τιμωρήσουν τον σύντροφό τους για τις αντιληπτές επιδείξεις ή για να διεκδικήσουν την κυριαρχία τους στη σχέση.

Πώς να αντιμετωπίσετε έναν νάρκισσο που εξαφανίζεται από μια σχέση

Εάν ένας νάρκισσος εξαφανιστεί από μια σχέση, μπορεί να είναι συναισθηματικά στενοχωρημένος και να αφήσει τον σύντροφό του να αισθάνεται σύγχυση και πληγωμένο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η συμπεριφορά ενός νάρκισσου δεν αντανακλά την αξία σας ως άτομο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε έναν νάρκισσο που εξαφανίζεται από μια σχέση:

  1. Ζητήστε υποστήριξη από φίλους και συγγενείς. Μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσετε σε κάποιον για τα συναισθήματά σας και να αποκτήσετε οπτική για την κατάσταση.
  2. Να προσέχεις τον εαυτό σου. Είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στη δική σας ευημερία και να φροντίσετε τις σωματικές και συναισθηματικές σας ανάγκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εξάσκηση της αυτοφροντίδας, όπως η άσκηση, ο αρκετός ύπνος και η καλή διατροφή.
  3. Αναζητήστε θεραπεία. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να παρέχει υποστήριξη και καθοδήγηση καθώς πλοηγείστε στον απόηχο μιας ναρκισσιστικής σχέσης. Η θεραπεία μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τυχόν παρατεταμένα συναισθήματα πονου ή δυσαρέσκειας και να αναπτύξετε υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης για την αντιμετώπιση μελλοντικών σχέσεων.
  4. Θέστε όρια. Είναι σημαντικό να θέσετε σαφή όρια με έναν νάρκισσο, τόσο όταν είναι παρόν στη σχέση όσο και όταν δεν είναι. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων στην επικοινωνία και το ξεκάθαρο ότι δεν θα ανεχτείτε χειραγώγηση ή καταχρηστική συμπεριφορά.
  5. Επιδιώξτε το κλείσιμο. Μπορεί να είναι χρήσιμο να προσπαθήσετε να κλείσετε τη σχέση, ακόμα κι αν ο νάρκισσος δεν είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει να γράψετε ένα γράμμα στον νάρκισσο, να εκφράσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας και να βρείτε τρόπους για να προχωρήσετε από τη σχέση.

Οι νάρκισσοι μπορεί να εξαφανιστούν από μια σχέση για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της εύρεσης μιας νέας πηγής τροφοδοσίας, του να μην βλέπουν πλέον τον σύντροφό τους ως χρήσιμο, να αισθάνονται συγκλονισμένοι ή πιεσμένοι ή ως τρόπο άσκησης ελέγχου. Εάν αντιμετωπίζετε έναν νάρκισσο που εξαφανίζεται από μια σχέση, είναι σημαντικό να αναζητήσετε υποστήριξη από φίλους και οικογένεια, να φροντίσετε τον εαυτό σας, να αναζητήσετε θεραπεία, να θέσετε όρια και να προσπαθήσετε να κλείσετε τη σχέση. Να θυμάστε ότι η συμπεριφορά ενός νάρκισσου δεν αντανακλά την αξία ή την αξία σας ως άτομο και είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στη δική σας ευημερία και ευτυχία.

Φωτογραφία IvanBE pratama

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα