Σχέσεις

Τελευταία Ενημέρωση: 5 February, 2023

Γιατί με Αποφεύγει Ενώ με Θέλει?

Πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει την αποφυγή ή την απόρριψη από κάποιον κάποια στιγμή στη ζωή μας. Αυτό μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε σύγχυση, πληγωμένοι και να αναρωτιόμαστε τι κάναμε λάθος. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους μπορεί κάποιος να σε αποφεύγει, ενώ δείχνει ότι σε θέλει.

Ψυχολογικοί λόγοι για την αποφυγή των άλλων

Φόβος απόρριψης

Ο φόβος της απόρριψης είναι ένας κοινός λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι μπορεί να αποφεύγουν άλλους ενώ τους θέλουν. Μπορεί να φοβούνται ότι θα κριθούν, θα επικριθούν ή θα απορριφθούν από αυτούς που προσπαθούν να αποφύγουν. Αυτός ο φόβος μπορεί να είναι τόσο δυνατός που οδηγεί σε κοινωνικό άγχος και συμπεριφορές αποφυγής.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να αποφεύγουν τους άλλους επειδή δεν αισθάνονται αρκετά καλά ή άξια κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Μπορεί να αισθάνονται ότι δεν είναι αρκετά ενδιαφέροντες, αρκετά έξυπνοι ή αρκετά ελκυστικοί για να ασχοληθούν με τους άλλους.

Τραύμα ή προηγούμενες εμπειρίες

Προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες ή αρνητικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν μερικούς ανθρώπους να αποφύγουν άλλους. Μπορεί να έχουν πληγωθεί, ντροπιαστεί ή τραυματιστεί στο παρελθόν και τώρα συνδέουν την κοινωνική αλληλεπίδραση με αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.

Ντροπαλότητα ή εσωστρέφεια

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι απλώς εσωστρεφείς ή ντροπαλοί από τη φύση τους. Μπορεί να θεωρούν ότι η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι συντριπτική και προτιμούν να την αποφεύγουν.

Περιπτωσιακοί λόγοι για την αποφυγή των άλλων

Εργασιακό ή σχολικό άγχος

Το εργασιακό ή το σχολικό άγχος μπορεί να οδηγήσει μερικούς ανθρώπους να αποφύγουν άλλους. Μπορεί να αισθάνονται ότι κατακλύζονται από ευθύνες και να αισθάνονται ότι δεν έχουν χρόνο ή ενέργεια για κοινωνική αλληλεπίδραση.

Αίσθημα υπερέντασης

Οι άνθρωποι που αισθάνονται καταβεβλημένοι από τη ζωή μπορεί να αποφεύγουν τους άλλους. Μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν πάρα πολλά στο πιάτο τους και ότι η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι απλώς ένα ακόμη πράγμα που δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Συγκρούσεις ή παρεξηγήσεις

Οι συγκρούσεις ή οι παρεξηγήσεις με τους άλλους μπορεί να οδηγήσουν σε συμπεριφορές αποφυγής. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν πληγωθεί ή αδικηθεί από κάποιον και δεν θέλουν να ασχοληθούν μαζί του.

Προσωπικές προκλήσεις

Προσωπικές προκλήσεις, όπως θέματα υγείας, οικονομικά προβλήματα ή οικογενειακά προβλήματα, μπορεί να οδηγήσουν μερικούς ανθρώπους να αποφύγουν τους άλλους. Μπορεί να αισθάνονται ότι χρειάζονται χρόνο και χώρο για να επικεντρωθούν σε αυτές τις προκλήσεις και δεν θέλουν να ενοχλούνται από την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Yπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μερικοί άνθρωποι μπορεί να αποφεύγουν άλλους. Είτε οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, σε παράγοντες κατάστασης ή σε συνδυασμό και των δύο, η κατανόηση του γιατί κάποιος μπορεί να σας αποφεύγει ενώ σας θέλει μπορεί να σας βοηθήσει να ανταποκριθείτε με υποστηρικτικό και κατανοητό τρόπο. Να θυμάστε ότι οι εμπειρίες και οι προοπτικές του καθενός είναι μοναδικές και ότι είναι σημαντικό να είμαστε ευγενικοί και μη επικριτικοί απέναντι σε αυτούς που μπορεί να μας αποφεύγουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα