Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 4 March, 2023

Γυναικομαστία: Αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Η γυναικομαστία είναι μια ιατρική κατάσταση που προκαλεί την ανάπτυξη ιστού του μαστού στους άνδρες. Συχνά αναφέρεται ως «ανδρικά βυζιά» και μπορεί να επηρεάσει άνδρες οποιασδήποτε ηλικίας.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα, τη διάγνωση και τη θεραπεία της γυναικομαστίας.

Τι είναι η γυναικομαστία;

Η γυναικομαστία είναι μια ιατρική κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του ιστού του μαστού στους άνδρες. Αυτή η κατάσταση προκαλείται από μια ανισορροπία των ορμονών στο σώμα, συγκεκριμένα από αύξηση των οιστρογόνων ή μείωση της τεστοστερόνης. Μπορεί να επηρεάσει τον ένα ή και τους δύο μαστούς και μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες οποιασδήποτε ηλικίας.

Αιτίες Γυναικομαστίας

Υπάρχουν πολλές αιτίες γυναικομαστίας, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών ανισορροπιών, των φαρμάκων, των καταστάσεων υγείας και των παραγόντων του τρόπου ζωής.

Ορμονικές Ανισορροπίες

Η γυναικομαστία προκαλείται συχνά από μια ανισορροπία των ορμονών στο σώμα, συγκεκριμένα από αύξηση των οιστρογόνων ή μείωση της τεστοστερόνης. Αυτό μπορεί να συμβεί φυσικά κατά την εφηβεία, καθώς το σώμα περνά από ορμονικές αλλαγές ή ως αποτέλεσμα μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν γυναικομαστία, όπως:

Αντι-ανδρογόνα
Αναβολικά στεροειδή
Φάρμακα για τον HIV
Φάρμακα χημειοθεραπείας
Φάρμακα κατά του άγχους
Φάρμακα για την καρδιά

Συνθήκες Υγείας

Η γυναικομαστία μπορεί επίσης να προκληθεί από ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως:

Υπογοναδισμός
Υπερθυρεοειδισμός
Νεφρική ανεπάρκεια
Ηπατική ανεπάρκεια
Όγκοι
Υποσιτισμός

Παράγοντες τρόπου ζωής

Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη γυναικομαστίας, όπως:

Χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών
Ευσαρκία
Διατροφικές ελλείψεις

Συμπτώματα Γυναικομαστίας

Το πιο εμφανές σύμπτωμα της γυναικομαστίας είναι η διόγκωση του ιστού του μαστού στους άνδρες. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ευαισθησία στο στήθος
Πρήξιμο του μαστού
Εκκένωση θηλής

Διάγνωση Γυναικομαστίας

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα γυναικομαστίας, ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση και μπορεί να ζητήσει αρκετές εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Σωματική εξέταση

Κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα ελέγξει για την παρουσία ιστού του μαστού και μπορεί να ελέγξει τους όρχεις σας για τυχόν ανωμαλίες.

Εξετάσεις αίματος

Μπορεί να γίνουν εξετάσεις αίματος για να ελέγξουν τα επίπεδα των ορμονών σας και να αποκλείσουν τυχόν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Απεικονιστικές εξετάσεις

Μπορούν να πραγματοποιηθούν απεικονιστικές εξετάσεις, όπως μαστογραφία ή υπερηχογράφημα, για την αξιολόγηση του ιστού του μαστού και τον αποκλεισμό τυχόν υποκείμενων ιατρικών παθήσεων.

Βιοψία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να πραγματοποιηθεί βιοψία για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να αποκλειστούν τυχόν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Θεραπεία Γυναικομαστίας

Η θεραπεία της γυναικομαστίας θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία και τη σοβαρότητα της πάθησης.

Παρακολούθηση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γυναικομαστία μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της, ειδικά εάν προκαλείται από ορμονικές αλλαγές κατά την εφηβεία. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει προσεκτική αναμονή και παρακολούθηση της κατάστασης για να δούμε αν βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Φάρμακα

Εάν η γυναικομαστία προκαλείται από φαρμακευτική αγωγή ή πάθηση υγείας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την προσαρμογή ή τη διακοπή του φαρμάκου ή τη θεραπεία της υποκείμενης πάθησης υγείας. Φάρμακα όπως η ταμοξιφαίνη ή η ραλοξιφαίνη μπορεί επίσης να συνταγογραφηθούν για τη μείωση της ανάπτυξης του ιστού του μαστού σε ορισμένες περιπτώσεις.

Χειρουργική επέμβαση

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προταθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του πλεονάζοντος ιστού του μαστού. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως μαστεκτομή και μπορεί να πραγματοποιηθεί με λιποαναρρόφηση ή χειρουργική εκτομή.

Αλλαγές τρόπου ζωής

Η πραγματοποίηση ορισμένων αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της γυναικομαστίας. Αυτό περιλαμβάνει την απώλεια βάρους, τη μείωση της χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών και τη βελτίωση της διατροφής.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη γυναικομαστία

Είναι η γυναικομαστία σοβαρή πάθηση;

Η γυναικομαστία συνήθως δεν είναι σοβαρή πάθηση, αλλά μπορεί να προκαλέσει αμηχανία και δυσφορία σε ορισμένους άνδρες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης.

Μπορεί η γυναικομαστία να αντιστραφεί χωρίς χειρουργική επέμβαση;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γυναικομαστία μπορεί να υποχωρήσει μόνη της ή με φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Μπορεί να προληφθεί η γυναικομαστία;

Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος πρόληψης της γυναικομαστίας, αλλά η αποφυγή ορισμένων φαρμάκων, η μείωση της χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου.

Είναι συχνή η γυναικομαστία;

Η γυναικομαστία είναι αρκετά συχνή και επηρεάζει περίπου 1 στους 4 άνδρες.

Είναι επώδυνη η γυναικομαστία;

Η γυναικομαστία μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία και δυσφορία στο στήθος, αλλά συνήθως δεν είναι επώδυνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα