Ψυχική Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 1 February, 2023

Ζώντας με τη Μανιοκατάθλιψη: Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε και να παραμείνετε θετικοί

Η μανιοκατάθλιψη, γνωστή και ως διπολική διαταραχή, είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από ακραίες αλλαγές στη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας. Τα άτομα με μανιοκατάθλιψη συχνά βιώνουν μανιακά επεισόδια, κατά τα οποία αισθάνονται έντονη ενέργεια και ευφορία, και καταθλιπτικά επεισόδια, κατά τα οποία αισθάνονται βαθιά θλίψη και απελπισία.

Το να ζεις με μανιοκατάθλιψη μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι δυνατό να διαχειριστείς την κατάσταση και να διατηρήσεις μια θετική προοπτική. Σε αυτό το άρθρο, θα δώσουμε συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τη μανιοκατάθλιψη και να παραμείνετε θετικοί, ακόμη και τις πιο δύσκολες μέρες.

Αναπτύξτε μια ρουτίνα αυτοφροντίδας
Η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας και την αντιμετώπιση της μανιοκατάθλιψης. Είναι σημαντικό να καθιερώσετε μια ρουτίνα που περιλαμβάνει δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά, όπως άσκηση, διάβασμα ή να περνάτε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα. Επιπλέον, φροντίστε να φροντίζετε τη σωματική σας υγεία τρώγοντας καλά και κοιμάστε αρκετά.

Ζητήστε υποστήριξη από αγαπημένα πρόσωπα
Το να περιτριγυρίζετε τον εαυτό σας με ένα υποστηρικτικό δίκτυο φίλων και μελών της οικογένειας μπορεί να είναι μια τεράστια βοήθεια στη διαχείριση της μανιοκατάθλιψης. Μιλώντας με κάποιον που εμπιστεύεστε για τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε ότι σας ακούνε και τους καταλαβαίνουν.

Συμμετέχετε σε τακτική θεραπεία
Η θεραπεία μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη διαχείριση της μανιοκατάθλιψης και την εκμάθηση στρατηγικών αντιμετώπισης. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και η διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία (DBT) είναι δύο μορφές θεραπείας που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη θεραπεία της διπολικής διαταραχής.

Να παίρνετε τα φάρμακά σας
Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί φάρμακο για τη μανιοκατάθλιψη, είναι σημαντικό να το λαμβάνετε σύμφωνα με τις οδηγίες και να ενημερώνετε τον γιατρό σας για τυχόν αλλαγές στα συμπτώματά σας. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαχείριση της πάθησης

Αποφύγετε το αλκοόλ και τα ναρκωτικά
Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της μανιοκατάθλιψης. Είναι καλύτερο να τα αποφύγετε εντελώς ή να περιορίσετε τη χρήση τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Εξασκηθείτε σε τεχνικές ενσυνειδητότητας και μείωσης του στρες
Τεχνικές ενσυνειδητότητας και μείωσης του στρες, όπως ο διαλογισμός και η βαθιά αναπνοή, μπορούν να βοηθήσουν να ηρεμήσουν το μυαλό και να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.

Καθιερώστε μια καθημερινή ρουτίνα
Η ρουτίνα μπορεί να προσφέρει δομή και σταθερότητα, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη διάρκεια μανιακών επεισοδίων. Προσπαθήστε να ακολουθείτε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου, να ασκείτε τακτικά και να αφιερώνετε χρόνο για δραστηριότητες που σας προσφέρουν χαρά.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας
Είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για τον εαυτό σας, να κάνετε τα πράγματα που αγαπάτε και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας. Είτε κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, είτε κάνετε μια βόλτα, είτε απλώς κουλουριάζεστε με ένα καλό βιβλίο, φροντίστε να αφιερώνετε χρόνο για τον εαυτό σας κάθε μέρα.

Μείνετε θετικοί και επικεντρωθείτε στα καλά
Η μανιοκατάθλιψη μπορεί να είναι σκληρή, αλλά είναι σημαντικό να παραμείνετε θετικοί και να εστιάσετε στα καλά πράγματα στη ζωή. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικούς ανθρώπους, ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά και εστιάστε στην παρούσα στιγμή.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια εάν είναι απαραίτητο Να πέρνετε τα φάρμακά σας
Εάν τα συμπτώματά σας γίνουν σοβαρά ή εάν αγωνίζεστε να διαχειριστείτε την κατάστασή σας μόνοι σας, είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Ο γιατρός ή ο θεραπευτής σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την καλύτερη πορεία δράσης και να σας παράσχει την υποστήριξη που χρειάζεστε.

Η μανιοκατάθλιψη μπορεί να είναι προκλητική, αλλά με τη σωστή υποστήριξη και στρατηγικές, είναι δυνατό να διαχειριστείτε την κατάσταση και να διατηρήσετε μια θετική προοπτική. Θυμηθείτε να φροντίζετε τον εαυτό σας, να αναζητάτε υποστήριξη από τους αγαπημένους σας και να συμμετέχετε σε τακτική θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. Με χρόνο, υπομονή και προσπάθεια, μπορείτε να ζήσετε μια πλήρη και γεμάτη ζωή, ακόμη και με μανιοκατάθλιψη.

Φωτογραφία Dmitry Schemelev

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα