Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 10 September, 2023

Αεροβική Άσκηση – Τι Είναι?

Η αερόβια άσκηση, γνωστή και ως άσκηση καρδιο ή αντοχής, είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αερόβια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής σας ικανότητας, να κάψετε θερμίδες και να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Εδώ είναι μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την αερόβια άσκηση:

1: Η αερόβια άσκηση αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή σας

Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της αερόβιας άσκησης είναι ότι περιλαμβάνει σταθερές, ρυθμικές κινήσεις που αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή σας. Παραδείγματα αερόβιας άσκησης περιλαμβάνουν το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο και το κολύμπι.

2: Η αερόβια άσκηση βελτιώνει την καρδιαγγειακή ικανότητα

Ένα από τα κύρια οφέλη της αερόβιας άσκησης είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής σας φυσικής κατάστασης. Η καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση αναφέρεται στην ικανότητα της καρδιάς, των πνευμόνων και των αιμοφόρων αγγείων σας να παρέχουν οξυγόνο στους μύες σας κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας. Η βελτιωμένη καρδιαγγειακή ικανότητα μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και της βελτίωσης της ψυχικής υγείας.

3: Η αερόβια άσκηση καίει θερμίδες

Ένα άλλο όφελος της αερόβιας άσκησης είναι ότι μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες. Ο αριθμός των θερμίδων που καίτε κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης εξαρτάται από το βάρος, το επίπεδο έντασης και τη διάρκεια της δραστηριότητας. Για παράδειγμα, ένα άτομο 155 κιλών μπορεί να κάψει περίπου 260 θερμίδες σε 30 λεπτά ποδηλασίας μέτριας έντασης.

4: Η αερόβια άσκηση μπορεί να γίνει σε διαφορετικά επίπεδα έντασης

Η αερόβια άσκηση μπορεί να γίνει σε διαφορετικά επίπεδα έντασης, που κυμαίνονται από μέτρια έως έντονη. Η μέτριας έντασης αερόβια άσκηση περιλαμβάνει δραστηριότητες που είναι προκλητικές, αλλά σας επιτρέπουν να συνεχίσετε μια συζήτηση. Η αερόβια άσκηση έντονης έντασης περιλαμβάνει δραστηριότητες που είναι πιο έντονες και απαιτούν περισσότερη προσπάθεια.

5: Η αερόβια άσκηση μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους

Η αερόβια άσκηση μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι και συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα. Μπορείτε επίσης να κάνετε αερόβια άσκηση σε μηχάνημα, όπως σε διάδρομο ή στατικό ποδήλατο.

6: Η αερόβια άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Εκτός από τη βελτίωση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης και την καύση θερμίδων, η αερόβια άσκηση μπορεί επίσης να έχει μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικού, καθώς και να βελτιώσει την ψυχική υγεία και τη γνωστική λειτουργία.

Ενσωματώνοντας την αερόβια άσκηση στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας, μπορείτε να απολαύσετε τα πολλά οφέλη αυτού του είδους δραστηριότητας. Θυμηθείτε να ξεκινήσετε με ένα άνετο επίπεδο έντασης και σταδιακά αυξήστε την ένταση και τη διάρκειά σας καθώς γίνεστε πιο fit. Είναι επίσης σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να σταματήσετε εάν αισθάνεστε πόνο ή ενόχληση.

Φωτογραφία kinkate

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα