Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 10 September, 2023

Αγχώδης Διαταραχή Συμπτώματα

Η αγχώδης διαταραχή είναι από τις πιο κοινές παθήσεις ψυχικής υγείας, με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να εμφανίζουν συμπτώματα. Το άγχος μπορεί να είναι μια φυσιολογική απάντηση στο στρες ή ένα σημάδι μιας πιο σοβαρής πάθησης, όπως μια αγχώδης διαταραχή. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τα συμπτώματα της αγχώδης διαταραχής και θα συζητήσουμε τις διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Τα πιο κοινά συμπτώματα των αγχωδών διαταραχών περιλαμβάνουν:

  1. Επίμονη ανησυχία ή φόβος που είναι δυσανάλογος με την κατάσταση
  2. Δυσκολία στον ύπνο ή στον ύπνο
  3. Δυσκολία συγκέντρωσης
  4. Σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, ιδρωμένες παλάμες και δυσκολία στην αναπνοή
  5. Ανησυχία ή αίσθημα στα άκρα
  6. Δυσκολία στον έλεγχο της ανησυχίας
  7. Αποφυγή καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν άγχος


Υπάρχουν διάφοροι τύποι αγχωδών διαταραχών, ο καθένας με τα δικά του συμπτώματα. Ακολουθεί μια σύντομη επισκόπηση ορισμένων από τους πιο συνηθισμένους τύπους:

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (GAD)

Το GAD χαρακτηρίζεται από επίμονη και υπερβολική ανησυχία για μια ποικιλία θεμάτων, όπως η εργασία, η υγεία και οι σχέσεις. Τα άτομα με GAD μπορεί να έχουν δυσκολία να χαλαρώσουν και μπορεί να αισθάνονται έξαρση το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Διαταραχή πανικού

Η διαταραχή πανικού χαρακτηρίζεται από ξαφνικές, απροσδόκητες κρίσεις πανικού. Οι κρίσεις πανικού είναι έντονα επεισόδια φόβου ή άγχους που εμφανίζονται ξαφνικά και συχνά χωρίς προειδοποίηση. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν γρήγορο καρδιακό παλμό, δυσκολία στην αναπνοή και μια αίσθηση επικείμενης καταστροφής.

Κοινωνική Αγχώδης Διαταραχή

Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή, γνωστή και ως κοινωνική φοβία, χαρακτηρίζεται από έντονο φόβο για κοινωνικές καταστάσεις. Τα άτομα με διαταραχή κοινωνικού άγχους μπορεί να αισθάνονται ανήσυχα ή αυτοσυνείδητα σε κοινωνικές καταστάσεις, όπως πάρτι, συναντήσεις ή εκδηλώσεις δημόσιας ομιλίας.

Ειδικές Φοβίες

Οι συγκεκριμένες φοβίες είναι έντονοι, παράλογοι φόβοι για συγκεκριμένα αντικείμενα ή καταστάσεις. Οι κοινές φοβίες περιλαμβάνουν φόβο για τα ύψη, φόβο για ζώα και φόβο για πτήση.

Θεραπεία

Η θεραπεία για τις αγχώδεις διαταραχές συνήθως περιλαμβάνει συνδυασμό θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) είναι μια κοινή μορφή θεραπείας που βοηθά τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές να μάθουν να εντοπίζουν και να αλλάζουν αρνητικά μοτίβα σκέψης που συμβάλλουν στο άγχος τους. Τα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και οι βενζοδιαζεπίνες, μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους.

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε θεραπεία για την αγχώδη διαταραχεί το συντομότερο δυνατό. Οι αγχώδεις διαταραχές που δεν αντιμετωπίζονται μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων δυσκολιών με την εργασία και τις σχέσεις και αυξημένο κίνδυνο άλλων προβλημάτων υγείας. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα αγχώδους διαταραχής, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε την αιτία των συμπτωμάτων σας και να αναπτύξετε ένα σχέδιο θεραπείας που είναι κατάλληλο για εσάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα