Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 10 September, 2023

Κρίση Πανικού Συμπτώματα

Η κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου ή αγωνίας που μπορεί να συμβεί χωρίς προφανή λόγο. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι εξουθενωτικές, επηρεάζοντας την καθημερινή ζωή και προκαλώντας σημαντική αγωνία. Η κατανόηση των συμπτωμάτων μιας κρίσης πανικού μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πότε μπορεί να αντιμετωπίζετε και να λάβετε μέτρα για να το διαχειριστείτε.

Εδω θα βρείτε τις πρώτες βοήθειες για κρίση πανικού.

Συμπτώματα κρίσης πανικού

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να ποικίλλουν ως προς τη σοβαρότητα και τη διάρκεια και τα συμπτώματα μπορεί να είναι σωματικής ή ψυχολογικής φύσης. Τα κοινά συμπτώματα μιας κρίσης πανικού περιλαμβάνουν:

  1. Γρήγορος καρδιακός παλμός: Ένας γρήγορος ή δυνατός καρδιακός παλμός είναι ένα κοινό φυσικό σύμπτωμα μιας κρίσης πανικού, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σημαντική ενόχληση.
  2. Εφίδρωση: Εφίδρωση ή έξαψη μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα αμηχανίας ή άγχους.
  3. Δύσπνοια: Τα άτομα που βιώνουν κρίση πανικού μπορεί να αισθάνονται σαν να μην μπορούν να αναπνεύσουν ή να ασφυκτιούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντική αγωνία και φόβο.
  4. Πόνος στο στήθος: Πόνος ή σφίξιμο στο στήθος μπορεί επίσης να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, η οποία μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα με καρδιακή προσβολή.
  5. Ζάλη: Ένα αίσθημα ζάλης μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, που μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση αστάθειας ή αποπροσανατολισμού.
  6. Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα: Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα μπορεί να γίνει αισθητό στα χέρια, το πρόσωπο ή άλλα μέρη του σώματος κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού.
  7. Φόβος να χάσουν τον έλεγχο: Τα άτομα που βιώνουν μια κρίση πανικού μπορεί επίσης να αισθάνονται σαν να χάνουν τον έλεγχο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σημαντική αγωνία.
  8. Φόβος θανάτου: Ένας φόβος θανάτου ή επικείμενης καταστροφής μπορεί επίσης να βιωθεί κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, η οποία μπορεί να είναι τρομακτική και συντριπτική.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα δεν είναι πάντα ενδεικτικά μιας κρίσης πανικού και μπορεί να προκαλούνται από άλλους παράγοντες. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία υγείας.

Πληροφορίες σχετικά με το πόσο διαρκεί μια κρίση πανικού, μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο.

Διάγνωση κρίσεων πανικού

Για τη διάγνωση των κρίσεων πανικού, ένας επαγγελματίας υγείας θα πραγματοποιήσει πιθανώς μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένης της ανασκόπησης των συμπτωμάτων και του ιατρικού ιστορικού σας. Μπορούν επίσης να κάνουν μια φυσική εξέταση και να παραγγείλουν εξετάσεις για να αποκλείσουν άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων σας.

Εάν ο επαγγελματίας υγείας σας διαπιστώσει ότι αντιμετωπίζετε κρίσεις πανικού, πιθανότατα θα σας συστήσει μια πορεία θεραπείας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει θεραπεία, φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Οι κρίσεις πανικού είναι ξαφνικά επεισόδια έντονου φόβου ή αγωνίας που μπορεί να προκαλέσουν σημαντική αγωνία. Η κατανόηση των συμπτωμάτων μιας κρίσης πανικού μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πότε μπορεί να αντιμετωπίζετε και να λάβετε μέτρα για να το διαχειριστείτε. Με την κατάλληλη θεραπεία, είναι δυνατό να διαχειριστείτε τις κρίσεις πανικού και να ζήσετε μια γεμάτη ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα