Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 25 April, 2023

Αιτίες συχνοουρίας: Κατανόηση των συμπτωμάτων

Πιθανές αιτίες συχνουρίας περιλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, διαβήτη, υπερδραστήρια κύστη, προβλήματα προστάτη, προβλήματα ουροδόχου κύστης και άλλα

Κάποια στιγμή στη ζωή μας, μπορεί να εμφανίσουμε συχνοουρία ή αυξημένη επιθυμία για ούρηση πιο συχνά από το συνηθισμένο. Αν και μπορεί να είναι φυσιολογικό για μερικούς ανθρώπους, μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης που χρειάζεται άμεση προσοχή. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τις πιθανές αιτίες συχνουρίας, τα συμπτώματα και πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Τι είναι η συχνοουρία;

Η συχνοουρία, γνωστή και ως συχνουρία, είναι μια κατάσταση που αναφέρεται στην ανάγκη για συχνότερη ούρηση από το συνηθισμένο. Μπορεί να συμβεί τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα, διακόπτοντας τον ύπνο και τις καθημερινές δραστηριότητες. Για τους ενήλικες, η ούρηση περισσότερες από οκτώ φορές την ημέρα θεωρείται συχνή.

Πιθανές αιτίες συχνοουρίας

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI) - Η ουρολοίμωξη είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει το ουροποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της ουροδόχου κύστης, της ουρήθρας και των νεφρών. Μπορεί να προκαλέσει συχνουρία, επώδυνη ούρηση και αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.

Διαβήτης - Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας επεξεργάζεται τη ζάχαρη. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι πολύ υψηλά, τα νεφρά σας προσπαθούν να φιλτράρουν την περίσσεια ζάχαρης, οδηγώντας σε περισσότερη παραγωγή ούρων και συχνοουρία.

Υπερδραστήρια κύστη - Η υπερδραστήρια κύστη (OAB) είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν οι μύες της ουροδόχου κύστης συστέλλονται ακούσια, προκαλώντας μια επιθυμία για συχνή ούρηση.

Προβλήματα προστάτη - Ο διευρυμένος προστάτης ή ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να προκαλέσει συχνουρία στους άνδρες.

Προβλήματα της ουροδόχου κύστης - Τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης, όπως οι πέτρες στην ουροδόχο κύστη, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης ή η διάμεση κυστίτιδα μπορεί να προκαλέσουν συχνουρία.

Άλλες πιθανές αιτίες συχνουρίας περιλαμβάνουν εγκυμοσύνη, άγχος, ορισμένα φάρμακα και νευρολογικές παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Συμπτώματα συχνοουρίας

Εκτός από την αυξημένη επιθυμία για ούρηση, η συχνοουρία μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα συμπτώματα όπως:

Επώδυνη ούρηση
Αίμα στα ούρα
Ακράτεια
Νυκτουρία (ξυπνάω τη νύχτα για ούρηση)
Επείγουσα ανάγκη για ούρηση
Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Η συχνοουρία μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης που χρειάζεται άμεση προσοχή. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό:

Επώδυνη ούρηση
Αίμα στα ούρα
Πυρετός
Κοιλιακό άλγος
Πόνος στην πλάτη
Ακράτεια
Νυκτουρία (ξυπνάω τη νύχτα για ούρηση)
Επείγουσα ανάγκη για ούρηση

Πώς να διαχειριστείτε τη συχνή ούρηση

Η θεραπεία της συχνουρίας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων συχνουρίας όπως:

Αποφυγή ερεθιστικών ουσιών της ουροδόχου κύστης όπως η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα πικάντικα τρόφιμα
Ασκήσεις εκγύμνασης της ουροδόχου κύστης όπως η καθυστέρηση της ούρησης όταν εμφανίζεται η παρόρμηση
Ασκήσεις Kegel για την ενίσχυση των πυελικών μυών
Διαχείριση βάρους

Εάν η υποκείμενη αιτία της συχνουρίας είναι μια ιατρική κατάσταση, η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη συγκεκριμένη διάγνωση. Η θεραπεία για την ουρολοίμωξη περιλαμβάνει αντιβιοτικά, ενώ η διαχείριση του διαβήτη περιλαμβάνει θεραπεία με ινσουλίνη, αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή. Για το OAB, μπορεί να συνιστάται φαρμακευτική αγωγή, botox ουροδόχου κύστης ή διέγερση νεύρων.

Συμπέρασμα

Η συχνοουρία είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης. Η κατανόηση των πιθανών αιτιών συχνής ούρησης, των συμπτωμάτων και του πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια είναι απαραίτητη για τη διαχείριση της πάθησης. Εάν εμφανίσετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, είναι καλύτερο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για να αποφύγετε επιπλοκές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα