Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 25 April, 2023

Ουρολοίμωξη: Αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη

Το ουροποιητικό σύστημα είναι ένα ουσιαστικό μέρος του σώματος που είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση των αποβλήτων και των περιττών υγρών από το σώμα. Όταν τα βακτήρια μολύνουν το ουροποιητικό σύστημα, προκαλούν μια ουρολοίμωξη (UTI), η οποία είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Η ουρολοίμωξη μπορεί να είναι επώδυνη και άβολη, αλλά αντιμετωπίζεται με φάρμακα. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα, τη θεραπεία και την πρόληψη των ουρολοιμώξεων.

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Η ουρολοίμωξη (UTI) είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, των ουρητηρών και της ουρήθρας. Οι ουρολοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια που εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας και πολλαπλασιάζονται στην ουροδόχο κύστη.

Τύποι ουρολοίμωξης

Κυστίτιδα: Λοίμωξη της ουροδόχου κύστης που επηρεάζει το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα και προκαλεί συχνουρία, κάψιμο και πόνο κατά την ούρηση.
Πυελονεφρίτιδα: Μια λοίμωξη των νεφρών που επηρεάζει το ανώτερο ουροποιητικό σύστημα και προκαλεί υψηλό πυρετό, ρίγη, πόνο στην πλάτη και ναυτία.
Ουρηθρίτιδα: Λοίμωξη της ουρήθρας που προκαλεί πόνο και κάψιμο κατά την ούρηση

Αιτίες ουρολοίμωξης

Οι ουρολοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια που εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας. Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης:

Γυναικεία ανατομία: Οι γυναίκες έχουν πιο κοντή ουρήθρα από τους άνδρες, γεγονός που διευκολύνει την είσοδο βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη και την πρόκληση μόλυνσης.
Σεξουαλική δραστηριότητα: Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να ωθήσει βακτήρια στην ουρήθρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης.
Ορισμένοι τύποι αντισύλληψης: Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν διαφράγματα ή σπερματοκτόνα για τον έλεγχο των γεννήσεων μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ουρολοίμωξη.
Ιατρικές καταστάσεις: Ο διαβήτης, οι πέτρες στα νεφρά και άλλες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης.

Συμπτώματα ουρολοίμωξης

Τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το τμήμα του ουροποιητικού συστήματος που επηρεάζεται. Τα ακόλουθα είναι κοινά συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης:

Πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
Έντονη παρόρμηση για συχνή ούρηση αλλά ούρηση μόνο μικρών ποσοτήτων
Θολά ή σκουρόχρωμα ούρα με έντονη οσμή
Πόνος ή πίεση στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή στην πλάτη
Πυρετός ή ρίγη (σημάδια λοίμωξης των νεφρών)

Διάγνωση ουρολοίμωξης

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει μια ουρολοίμωξη εξετάζοντας τα συμπτώματα και πραγματοποιώντας ανάλυση ούρων. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει μια σειρά αντιβιοτικών για να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν τη μόλυνση. Η κατανάλωση άφθονων υγρών και η λήψη παυσίπονων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Πρόληψη ουρολοίμωξης

Τα παρακάτω βήματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ουρολοίμωξης:

Πίνετε πολλά υγρά, ειδικά νερό
Σκουπίστε από μπροστά προς τα πίσω μετά τη χρήση του μπάνιου
Ουρήστε μετά από σεξουαλική δραστηριότητα
Αποφύγετε τη χρήση ενοχλητικών γυναικείων προϊόντων
Χρησιμοποιήστε λιπαντικό με βάση το νερό κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα

Μπορείτε να δείτε τι απαγορεύεται στην ουρολοίμωξη κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο.

Συμπέρασμα

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι συχνές και μπορεί να είναι επώδυνες και άβολες, αλλά αντιμετωπίζονται με φάρμακα. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ουρολοίμωξη από τους άνδρες, αλλά ο καθένας μπορεί να εμφανίσει μία. Λαμβάνοντας μέτρα για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων, όπως πίνοντας πολλά υγρά και σκούπισμα από μπροστά προς τα πίσω, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του τύπου λοίμωξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα