Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 25 November, 2023

Αλλεργική αντίδραση: Εντοπίζοντας τα σημάδια

Είστε έξω και απολαμβάνετε τη μέρα σας όταν ξαφνικά τα μάτια σας αρχίζουν να φαγουρίζουν και το δέρμα σας ξεσπά σε κνίδωση. Φαίνεται ότι μπορεί να έχετε αλλεργική αντίδραση. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να συμβούν οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή, γι' αυτό καλό είναι να γνωρίζετε πώς να εντοπίζετε τα σημάδια. Ως λανθασμένη αντίδραση του σώματός σας σε μια ξένη ουσία που αντιλαμβάνεται ως απειλή, μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι από ενοχλητική έως απειλητική για τη ζωή. Τα καλά νέα είναι ότι τα συμπτώματα είναι συνήθως εύκολα αναγνωρίσιμα, ώστε να μπορείτε να λάβετε γρήγορα τη βοήθεια που χρειάζεστε. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τι πρέπει να προσέξετε σε περίπτωση που το σώμα σας σκηνοθετήσει μια αιφνιδιαστική κρίση αλλεργίας. Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο καλύτερα προετοιμασμένοι θα είστε. Εξάλλου, όταν πρόκειται για αλλεργίες, το να είστε ενημερωμένοι μπορεί να σας σώσει τη ζωή.

Τι Είναι Η Αλλεργική Αντίδραση;

Μια αλλεργική αντίδραση συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε μια ξένη ουσία που είναι συνήθως αβλαβής. ###Τι πυροδοτεί μια αντίδραση

Αλλεργιογόνα όπως γύρη, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, τρόφιμα, φάρμακα ή τσιμπήματα εντόμων μπορούν να προκαλέσουν αντίδραση σε άτομα με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το σώμα σας αντιδρά απελευθερώνοντας ένα αντίσωμα που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE), το οποίο στη συνέχεια πυροδοτεί την απελευθέρωση χημικών ουσιών όπως η ισταμίνη που προκαλούν συμπτώματα όπως:

 • Ρινική καταρροή
 • Φαγούρα και δάκρυα στα μάτια
 • Φτέρνισμα
 • Κνίδωση ή εξάνθημα
 • Πρήξιμο (πρόσωπο, γλώσσα, λαιμός)
 • Ναυτία ή εμετός
 • Διάρροια
 • Ζάλη ή λιποθυμία

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε λίγα λεπτά. Ζητήστε αμέσως επείγουσα βοήθεια εάν κάποιος εμφανίσει σημάδια αναφυλαξίας, όπως δυσκολία στην αναπνοή, σφίξιμο στο στήθος ή πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψετε μια αντίδραση είναι η αποφυγή. Ρωτήστε για τα συστατικά, σκεφτείτε το ενδεχόμενο ενός βραχιολιού ιατρικής ταυτότητας και να έχετε πάντα μαζί σας επινεφρίνη αν είχατε ξαναπάθει σοβαρή αντίδραση. Μερικές φορές τα εμβόλια αλλεργίας ή άλλες ανοσοθεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ευαισθησίας με την πάροδο του χρόνου.

Το να ζείτε με αλλεργίες σημαίνει να είστε προετοιμασμένοι και να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα για να απολαμβάνετε τη ζωή σας χωρίς συμπτώματα. Μιλήστε με το γιατρό σας για τη διάγνωση, τις επιλογές εξετάσεων και το θεραπευτικό πλάνο που σας ταιριάζει. Με την κατάλληλη φροντίδα και διαχείριση, οι αλλεργίες δεν χρειάζεται να μπαίνουν εμπόδιο στη ζωή σας στο έπακρο!

Αναγνώριση Των Σημείων Και Συμπτωμάτων

Εάν αρχίσετε να εμφανίζετε αλλεργική αντίδραση, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα σημάδια αμέσως. Όσο πιο γρήγορα λάβετε θεραπεία, τόσο το καλύτερο.

Ορισμένα κοινά συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε περιλαμβάνουν

 • Πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου, της γλώσσας και του λαιμού ή άλλων περιοχών του σώματος.
 • Κνίδωση, κνησμός ή εξάνθημα
 • Ναυτία ή εμετός
 • Πόνος στο στομάχι
 • Διάρροια
 • Ρινική συμφόρηση
 • Φτέρνισμα

Αναπνευστικά συμπτώματα

Δύσπνοια, συριγμός, σφίξιμο στο στήθος. Αυτά μπορεί να υποδηλώνουν αναφυλαξία, μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που απαιτεί άμεση επείγουσα φροντίδα.

Μην αγνοείτε τα συμπτώματα μόνο και μόνο επειδή φαίνονται ήσσονος σημασίας. Ακόμα και πιο ήπια σημάδια, όπως ρινική καταρροή ή φαγούρα, δακρύρροια στα μάτια, μπορεί να εξελιχθούν σε κάτι πιο σοβαρό. Είναι πάντα προτιμότερο να είστε προσεκτικοί.

Τα αντιισταμινικά όπως το Benadryl μπορούν να βοηθήσουν σε ήπια έως μέτρια συμπτώματα, αλλά για σοβαρά συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή ή ζάλη, καλέστε αμέσως το 166. Ενδέχεται να χρειαστούν ενέσεις επινεφρίνης για να αντιμετωπιστεί η αντίδραση και να σωθεί η ζωή σας.

Η ουσία είναι να γνωρίζετε το σώμα σας και να είστε σε επαγρύπνηση. Εάν κάτι δεν αισθάνεστε καλά μετά την έκθεση σε ένα πιθανό αλλεργιογόνο, μην περιμένετε - ζητήστε ιατρική βοήθεια. Μια ουγγιά πρόληψης αξίζει πραγματικά περισσότερο από μια λίβρα θεραπείας, ειδικά όταν πρόκειται για αλλεργίες. Το να παραμένετε ασφαλείς σημαίνει να είστε σε εγρήγορση και να αναλαμβάνετε δράση με το πρώτο σημάδι δυσφορίας. Η υγεία και η ευημερία σας εξαρτώνται από αυτό.

Αντιμετώπιση Των Αλλεργικών Αντιδράσεων

Εάν εμφανίσετε αλλεργική αντίδραση, είναι σημαντικό να δράσετε γρήγορα. Ορισμένες αντιδράσεις μπορεί να γίνουν σοβαρές ή ακόμη και απειλητικές για τη ζωή χωρίς άμεση θεραπεία.

Εντοπίζοντας τα σημάδια

Τα συνήθη σημάδια μιας αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνουν:

 • Κνίδωση (κόκκινες, κνησμώδεις, πρησμένες περιοχές του δέρματος)
 • Πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου, της γλώσσας και του λαιμού ή άλλων περιοχών του σώματος
 • Συριγμός ή δυσκολία στην αναπνοή
 • Ναυτία ή εμετός
 • Ζάλη ή αίσθημα λιποθυμίας
 • Γρήγοροι, ταχυπαλμικοί καρδιακοί παλμοί

Εάν εσείς ή κάποιος άλλος εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα λίγο μετά την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο όπως τρόφιμα, έντομα, φάρμακα ή λατέξ, είναι πιθανό να πρόκειται για αλλεργική αντίδραση. Καλέστε το 166 για οποιαδήποτε σημάδια αναφυλαξίας, μιας απειλητικής για τη ζωή αλλεργικής αντίδρασης, όπως

 • Προβλήματα στην αναπνοή
 • Πρήξιμο του λαιμού
 • Γρήγορος, αδύναμος σφυγμός
 • Ζάλη ή λιποθυμία

Ενώ περιμένετε να φτάσει βοήθεια έκτακτης ανάγκης, η επινεφρίνη (όπως ένα EpiPen) μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή των συμπτωμάτων. Τα αντιισταμινικά μπορούν επίσης να προσφέρουν ανακούφιση από τα μικρά έως μέτρια συμπτώματα.

Λήψη θεραπείας

Για μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, θα χρειαστείτε επείγουσα φροντίδα, που συχνά περιλαμβάνει επινεφρίνη, στεροειδή, αντιισταμινικά και ενδοφλέβια υγρά. Μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και περαιτέρω θεραπεία. Για μια ήπια έως μέτρια αντίδραση, τα αντιισταμινικά και τα στεροειδή από το στόμα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα όπως η κνίδωση, ο κνησμός και το πρήξιμο. Επισκεφθείτε το γιατρό σας για παρακολούθηση και για να προσδιορίσετε την αιτία της αντίδρασης. Μπορεί να σας συνταγογραφήσει επείγουσα επινεφρίνη για το μέλλον και να σας συμβουλεύσει πώς να αποφεύγετε το αλλεργιογόνο.

Με την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μιας αλλεργικής αντίδρασης, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ καλά. Αλλά μην το διακινδυνεύετε - αν μια αντίδραση φαίνεται σοβαρή ή επιδεινώνεται γρήγορα, καλέστε αμέσως το 911 ή πηγαίνετε στα επείγοντα περιστατικά. Η υγεία και η ασφάλειά σας πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Συμπέρασμα

Ορίστε, λοιπόν, τα κυριότερα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχετε αλλεργική αντίδραση. Το κλειδί είναι να γνωρίζετε το σώμα σας και να είστε σε εγρήγορση για οτιδήποτε ασυνήθιστο. Αν κάτι σας φαίνεται παράξενο μετά την έκθεση σε ένα νέο τρόφιμο, φάρμακο ή περιβάλλον, μη διστάσετε να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να γίνει γρήγορα απειλητική για τη ζωή, γι' αυτό να είστε πάντα προσεκτικοί. Έχετε μόνο ένα σώμα, γι' αυτό θέστε την υγεία και την ασφάλειά του σε ύψιστη προτεραιότητα. Μείνετε σε επαγρύπνηση, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και μεταβείτε σε ένα δωμάτιο επειγόντων περιστατικών ή καλέστε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εάν εμφανίσετε σοβαρά συμπτώματα. Οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν είναι αστείο, αλλά εντοπίζοντας έγκαιρα τα σημάδια μπορείτε να λάβετε τη θεραπεία που χρειάζεστε και να αποφύγετε μια επικίνδυνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σας. Φροντίστε τον εαυτό σας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα