Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 7 November, 2023

Πρήξιμο στο πρόσωπο – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Έχετε ξυπνήσει ποτέ και κοιταχτείτε στον καθρέφτη για να δείτε το πρόσωπό σας να μοιάζει με φουσκωμένο καλαμάρι; Το πρήξιμο του προσώπου δεν είναι αστείο και μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, μερικοί πιο σοβαροί από άλλους. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για να μειώσετε το πρήξιμο και να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία. Αυτός ο οδηγός θα σας καθοδηγήσει στις συνήθεις αιτίες του πρηξίματος του προσώπου και στο τι μπορείτε να κάνετε για να αποκτήσετε ξανά το φυσιολογικό σας πρόσωπο. Θα διερευνήσουμε πιθανά ιατρικά ζητήματα, όπως αλλεργικές αντιδράσεις, καθώς και το προσωρινό πρήξιμο από πράγματα όπως το κλάμα ή η έλλειψη ύπνου. Θα μάθετε πώς να εφαρμόζετε κρύες κομπρέσες, να παίρνετε αντιισταμινικά, να μειώνετε την πρόσληψη αλατιού και να καθορίζετε αν πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό. Μέχρι το τέλος αυτού του άρθρου το πρόσωπό σας θα έχει επανέλθει στον συνηθισμένο του εαυτό και θα έχετε τις γνώσεις για να αποτρέψετε το υπερβολικό πρήξιμο στο μέλλον. Πάρτε λοιπόν μια παγοκύστη, καθίστε και ας ξεκινήσουμε.

Τι Προκαλεί Πρήξιμο Στο Πρόσωπο;

Διάφορα πράγματα μπορούν να προκαλέσουν το φούσκωμα του προσώπου σας σαν μπαλόνι.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Ο πιο συνηθισμένος ένοχος είναι μια αλλεργική αντίδραση σε κάτι που φάγατε, εισπνεύσατε ή ήρθατε σε επαφή με κάτι. Τα συνήθη αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν ορισμένα τρόφιμα (ιδίως ξηρούς καρπούς και οστρακοειδή), φάρμακα, τσιμπήματα ή τσιμπήματα εντόμων, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων και γύρη. Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε λίγα λεπτά από την έκθεση και να προκαλέσει ερυθρότητα, κνησμό και πρήξιμο στο πρόσωπο, τα χείλη, τη γλώσσα και το λαιμό.

Μολύνσεις

Λοιμώξεις όπως η ιγμορίτιδα, η γρίπη και τα αποστήματα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε πρήξιμο του προσώπου. Εάν έχετε πυρετό ή έντονο πόνο μαζί με το πρήξιμο, καλό είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να καθαρίσει η λοίμωξη.

Κατακράτηση υγρών

Μερικές φορές συσσωρεύονται υγρά στους ιστούς του προσώπου σας λόγω πραγμάτων όπως η υψηλή πρόσληψη νατρίου, οι ορμονικές αλλαγές ή τα νεφρικά προβλήματα. Το πρήξιμο του προσώπου από την κατακράτηση υγρών εμφανίζεται συνήθως σταδιακά και μπορεί να επιδεινώνεται καθώς περνάει η μέρα ή σε περιόδους που είστε λιγότερο δραστήριοι. Η μείωση της περίσσειας αλατιού, η διατήρηση της ενυδάτωσης και η ανύψωση του κεφαλιού σας όταν κοιμάστε μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτού του τύπου πρηξίματος.

Άλλες αιτίες

Πρόσθετοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν σε ένα πρησμένο πρόσωπο περιλαμβάνουν το άγχος, την έκθεση στον ήλιο, τον καυτό καιρό, τη χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών, το κλάμα, το απόστημα των δοντιών ή ένα τραύμα όπως ένα χτύπημα στο πρόσωπο. Το πρήξιμο είναι συνήθως προσωρινό, αλλά αν είναι σοβαρό ή επιμένει για περισσότερες από δύο ημέρες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για ακριβή διάγνωση και θεραπεία. Μπορεί να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία και να σας συστήσει τα κατάλληλα μέτρα για να μειώσετε το πρήξιμο και να αποτρέψετε την επανεμφάνισή του.

Συμπτώματα Και Διάγνωση Του Πρηξίματος Του Προσώπου

Εάν το πρόσωπό σας είναι πρησμένο, πρησμένο ή παραμορφωμένο, θα πρέπει να βρείτε την αιτία. Τα συμπτώματα και η διαδικασία διάγνωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε το υποκείμενο πρόβλημα, ώστε να λάβετε τη σωστή θεραπεία.

Το πρήξιμο του προσώπου εμφανίζεται συνήθως στα μάγουλα, τα μάτια, τα χείλη ή το λαιμό. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το πρόσωπό σας φαίνεται πιο γεμάτο ή πιο στρογγυλό, τα μάτια σας φαίνονται πρησμένα ή ο λαιμός σας αισθάνεται σφιγμένος. Το πρήξιμο μπορεί να είναι από ήπιο έως σοβαρό και μπορεί να βελτιωθεί ή να χειροτερέψει σε διάστημα ωρών ή ημερών.

Για να διαγνώσει το πρόβλημα, ο γιατρός σας θα εξετάσει τα συμπτώματα και το ιατρικό σας ιστορικό. Θα ελέγξει αν το πρήξιμο εντοπίζεται σε μια περιοχή ή επηρεάζει ολόκληρο το πρόσωπό σας. Μπορεί να παραγγείλει εξετάσεις αίματος, τεστ αλλεργίας ή απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία για να προσδιορίσει την αιτία.

Οι αιτίες του πρηξίματος του προσώπου περιλαμβάνουν:

-Αλλεργική αντίδραση: Εάν το πρήξιμο εμφανιστεί γρήγορα μετά την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο, όπως τροφή, φάρμακο ή τσίμπημα εντόμου. Τα αντιισταμινικά ή τα στεροειδή μπορούν να βοηθήσουν.

-Μολύνσεις: Βακτηριακή λοίμωξη των ιγμορείων, των δοντιών ή των σιελογόνων αδένων. Θα χρειαστούν αντιβιοτικά για την απομάκρυνση της λοίμωξης.

-Αυτοάνοση διαταραχή: Καταστάσεις όπως η σαρκοείδωση ή ο λύκος μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και πρήξιμο. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν στεροειδή ή άλλα ανοσοκατασταλτικά.

-Κατακράτηση υγρών: Μπορεί να προκληθεί από καταστάσεις όπως συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ή ηπατική νόσο. Η θεραπεία της υποκείμενης πάθησης θα βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος.

-Απόφραξη: Απόφραξη λεμφαδένων, σιελογόνων αδένων ή φλεβών στο πρόσωπο. Μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή, παροχέτευση ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση για την ανακούφιση από την πίεση και τη μείωση του οιδήματος.

Η διάγνωση και η θεραπεία εξαρτώνται από την αιτία του πρηξίματος του προσώπου σας. Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας για να γίνει σωστή διάγνωση και να καταρτιστεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας. Όσο γρηγορότερα εντοπιστεί η αιτία, τόσο γρηγορότερα θα μπείτε στο δρόμο της ανάρρωσης.

Θεραπείες Και Σπιτικές Θεραπείες Για Το Πρήξιμο Του Προσώπου

Για να μειώσετε το πρήξιμο του προσώπου, υπάρχουν διάφορες θεραπείες και σπιτικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Αντιισταμινικά

Εάν το πρήξιμο του προσώπου σας οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση, τα αντιισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Οι επιλογές χωρίς συνταγή, όπως το Benadryl, το Zyrtec και το Claritin, μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο. Ακολουθήστε τη δοσολογία που συνιστάται στη συσκευασία.

Κρύα κομπρέσα

Η εφαρμογή μιας κρύας κομπρέσας στο πρόσωπό σας μπορεί να συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και να μειώνει το πρήξιμο. Τυλίξτε πάγο ή μια κρύα συσκευασία σε μια πετσέτα και εφαρμόστε την στο πρόσωπό σας για 10 έως 15 λεπτά κάθε φορά, μερικές φορές την ημέρα. Το ψυκτικό αποτέλεσμα θα προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από τη φλεγμονή.

Ανασηκώστε το κεφάλι σας

Το να κρατάτε το κεφάλι σας υπερυψωμένο, ειδικά όταν κοιμάστε, μπορεί να βοηθήσει στην αποστράγγιση των υγρών από το πρόσωπό σας. Χρησιμοποιήστε ένα επιπλέον μαξιλάρι για να στηρίξετε το κεφάλι σας ή ανυψώστε το κεφάλι του κρεβατιού σας. Η βαρύτητα θα τραβήξει το περιττό υγρό μακριά από το πρόσωπό σας, μειώνοντας το οίδημα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όριο νατρίου

Το υπερβολικό αλάτι στη διατροφή σας μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών και να επιδεινώσει το πρήξιμο. Περιορίστε τις αλμυρές τροφές, όπως τα πατατάκια, τα κουλούρια, τις σούπες κονσέρβας και τα κατεψυγμένα δείπνα. Επιδιώξτε να καταναλώνετε λιγότερο από 2300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα. Η μείωση του νατρίου μπορεί να μειώσει το πρήξιμο μέσα σε λίγες ημέρες.

Επισκεφθείτε έναν γιατρό

Εάν το πρήξιμο του προσώπου επιμένει για περισσότερες από δύο ημέρες ή είναι σοβαρό, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορεί να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία, όπως μια λοίμωξη, και μπορεί να σας συνταγογραφήσει στεροειδή από το στόμα ή άλλα φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής. Για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, μπορεί να απαιτηθεί επινεφρίνη ή ενδοφλέβια στεροειδή για τη γρήγορη ανακούφιση από το πρήξιμο. Αναζητήστε αμέσως επείγουσα φροντίδα εάν παρουσιάσετε οίδημα στο λαιμό ή δυσκολία στην αναπνοή.

Με ξεκούραση, θεραπείες χωρίς φάρμακα και περιορίζοντας την περίσσεια αλατιού, το μικρό πρήξιμο του προσώπου συχνά υποχωρεί μόνο του μέσα σε μια εβδομάδα. Ωστόσο, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή διαρκέσουν περισσότερο από το αναμενόμενο.

Συμπέρασμα

Το πρήξιμο γύρω από τα μάτια, τα μάγουλα ή το στόμα μπορεί να είναι ανησυχητικό, αλλά τώρα γνωρίζετε τις συνήθεις αιτίες και τις θεραπείες. Τις περισσότερες φορές, θα υποχωρήσει από μόνο του ή με απλές θεραπείες. Αν όμως είναι επίμονο, επώδυνο ή σας ανησυχεί, μη διστάσετε να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Εκείνος μπορεί να καθορίσει αν χρειάζεται κάποια εξέταση ή άλλη θεραπεία για να μειωθεί το πρήξιμο και να νιώσετε ξανά ο εαυτός σας. Τα καλά νέα είναι ότι το πρήξιμο του προσώπου συνήθως δεν αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος και θα υποχωρήσει μόλις αντιμετωπιστεί το υποκείμενο πρόβλημα. Προσπαθήστε να μην αγχώνεστε υπερβολικά - απλώς εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα, πάρτε ένα αντιισταμινικό χωρίς συνταγή, περιορίστε τυχόν ερεθιστικούς παράγοντες και δώστε χρόνο στο σώμα σας να επουλωθεί. Το πρόσωπό σας θα επανέλθει στο συνηθισμένο του μέγεθος σε χρόνο μηδέν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα