Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 15 September, 2023

Αλλεργία στα μάτια: Πώς να την αντιμετωπίσετε

Όσο κι αν όλοι αγαπάμε την άνοιξη και τις όμορφες ανθοφορίες που φέρνει, για μερικούς ανθρώπους μπορεί να είναι εφιάλτης λόγω της εμφάνισης αλλεργιών. Μία από τις πιο κοινές αλλεργίες που επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους είναι η αλλεργία στα μάτια ή η αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, κνησμό, πρήξιμο, ακόμη και υγρά μάτια. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε πώς να αντιμετωπίσετε και να αποτρέψετε τις αλλεργίες των ματιών και τρόπους βελτίωσης της συνολικής υγείας των ματιών σας.

Τι προκαλεί την αλλεργία στα μάτια;

Οι οφθαλμικές αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε ένα αλλεργιογόνο, προκαλώντας την απελευθέρωση ισταμινών που οδηγεί στα τυπικά συμπτώματα ερυθρότητας, κνησμού και πρηξίματος. Τα κοινά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν γύρη, σπόρια μούχλας, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, ακάρεα, ακόμη και ορισμένα τρόφιμα.

Πώς να αντιμετωπίσετε την αλλεργία στα μάτια;

Χρησιμοποιήστε οφθαλμικές σταγόνες

Οι οφθαλμικές σταγόνες χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση από συμπτώματα αλλεργίας στα μάτια, όπως κνησμό, ερυθρότητα και πότισμα. Ψάξτε για αντιισταμινικές οφθαλμικές σταγόνες ή λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των αλλεργιογόνων και να καταπραΰνουν τα μάτια.

Αποφύγετε τους ερεθισμούς

Ο εντοπισμός και η αποφυγή πυροδοτήσεων είναι ένα κρίσιμο μέρος της διαχείρισης των αλλεργιών των ματιών. Διατηρήστε το σπίτι και το περιβάλλον εργασίας σας καθαρό, χρησιμοποιήστε έναν καθαριστή αέρα και κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να μειώσετε την ποσότητα της γύρης που εισέρχεται στο σπίτι σας. Φοράτε γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια σας από τη σκόνη και άλλα αλλεργιογόνα.

Κρύα Κομπρέσα

Μια κρύα κομπρέσα μπορεί να βοηθήσει να καταπραΰνει τα συμπτώματα αλλεργίας των ματιών όπως ερυθρότητα, κνησμό και πρήξιμο. Απλώς εφαρμόστε ένα κρύο, υγρό πανί πάνω από τα μάτια σας για λίγα λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα.

Φαρμακευτική αγωγή

Εάν τα συμπτώματα της οφθαλμικής αλλεργίας σας είναι σοβαρά, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως κορτικοστεροειδή ή ανοσοθεραπεία. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην πρόληψη μελλοντικών αλλεργικών αντιδράσεων.

Φροντίδα του ματιού

Η καλή φροντίδα των ματιών σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των αλλεργιών στα μάτια. Αυτό περιλαμβάνει το συχνό πλύσιμο των χεριών σας, την αποφυγή τρίψιμο των ματιών σας και τη χρήση καθαρής πετσέτας και μαξιλαροθήκης.

Πρόληψη οφθαλμικών αλλεργιών

Κρατήστε το σπίτι σας καθαρό

Η σκόνη, η γύρη και άλλα αλλεργιογόνα μπορούν να συσσωρευτούν γρήγορα στο σπίτι σας. Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα και ξεσκονίστε συχνά και χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο σωματιδίων αέρα υψηλής απόδοσης (HEPA) για να μειώσετε τα αλλεργιογόνα στον αέρα.

Περιορίστε την επαφή με αλλεργιογόνα

Εάν είστε αλλεργικοί στη γύρη, προσπαθήστε να περιορίσετε τις υπαίθριες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής της γύρης. Φοράτε μάσκα προσώπου όταν κάνετε κηπουρική ή κάνετε εργασίες στην αυλή και κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά κατά τη διάρκεια υψηλών μετρήσεων γύρης.

Πλύνετε τα χέρια σας

Πλένετε συχνά τα χέρια σας για να αποτρέψετε την εξάπλωση αλλεργιογόνων στα μάτια σας. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια σας και χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα για να σκουπίσετε το πρόσωπό σας.

Θρέψη

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε βιταμίνες A, C και E, καθώς και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των ματιών και στη μείωση του κινδύνου οφθαλμικών αλλεργιών.

Συμπέρασμα

Οι αλλεργίες στα μάτια μπορεί να είναι ενοχλητικές, αλλά με τις σωστές μεθόδους θεραπείας και πρόληψης, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, μπορείτε να μειώσετε την έκθεσή σας σε αλλεργιογόνα και να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας. Εάν εμφανίσετε επίμονα ή σοβαρά συμπτώματα οφθαλμικής αλλεργίας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα