Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 23 April, 2023

Ανακούφιση από τη φαγούρα στον κόλπο: Φυσικές θεραπείες

Η φαγούρα του κόλπου μπορεί να είναι ένα απογοητευτικό και άβολο σύμπτωμα που πολλές γυναίκες βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως λοιμώξεις, αλλεργίες και δερματικές παθήσεις. Εάν αντιμετωπίζετε κολπική φαγούρα, υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες και θεραπείες διαθέσιμες για να ανακουφίσετε την ενόχληση.

Χρησιμοποιήστε κρύες κομπρέσες

Μια κρύα κομπρέσα μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση από την φαγούρα και τη φλεγμονή στην περιοχή του κόλπου. Για να φτιάξετε μια κρύα κομπρέσα, τυλίξτε ένα καθαρό, υγρό πανί σε μια πλαστική σακούλα και βάλτε το στην κατάψυξη για λίγα λεπτά. Εφαρμόστε την κρύα κομπρέσα στην πληγείσα περιοχή για 10 έως 15 λεπτά.

Εφαρμόστε τζελ Aloe Vera

Το τζελ αλόης βέρα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φαγούρας και του ερεθισμού στην περιοχή του κόλπου. Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα τζελ αλόης βέρα απευθείας στην πληγείσα περιοχή για γρήγορη ανακούφιση.

Χρησιμοποιήστε λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας είναι μια φυσική ενυδατική κρέμα που μπορεί να βοηθήσει να καταπραΰνει και να λιπαίνει την περιοχή του κόλπου, μειώνοντας τη φαγούρα και την ενόχληση. Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα λαδιού καρύδας στην πληγείσα περιοχή αρκετές φορές την ημέρα.

Δοκιμάστε το έλαιο τεϊόδεντρου

Το έλαιο δέντρου τσαγιού έχει αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη φαγούρα του κόλπου που προκαλείται από μολύνσεις ζύμης και άλλους τύπους λοιμώξεων. Αραιώστε μερικές σταγόνες ελαίου τεϊόδεντρου σε ένα λάδι φορέα όπως το λάδι καρύδας και εφαρμόστε το στην πληγείσα περιοχή.

Χρησιμοποιήστε προβιοτικά

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας των βακτηρίων στον κόλπο, μειώνοντας τον κίνδυνο μολύνσεων από ζυμομύκητες και βακτηριακής κολπίτιδας. Τα προβιοτικά μπορούν να ληφθούν από το στόμα ή να εφαρμοστούν τοπικά στον κόλπο.

Αποφύγετε τα ερεθιστικά

Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων που περιέχουν αρώματα, βαφές ή άλλα ερεθιστικά που μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα και ερεθισμό στην περιοχή του κόλπου. Χρησιμοποιήστε προϊόντα χωρίς άρωμα.

Φορέστε χαλαρά ρούχα

Τα στενά ρούχα μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία και τη θερμότητα στην περιοχή του κόλπου, οδηγώντας σε φαγούρα και ερεθισμό. Φορέστε χαλαρά ρούχα που αναπνέουν για να διατηρήσετε την περιοχή στεγνή και δροσερή.

Χρησιμοποιήστε αντιμυκητιακές κρέμες OTC

Οι μη συνταγογραφούμενες αντιμυκητιακές κρέμες μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τη φαγούρα του κόλπου που προκαλείται από μολύνσεις ζύμης. Αυτές οι κρέμες περιέχουν κλοτριμαζόλη ή μικοναζόλη και μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στην πληγείσα περιοχή.

Σκεφτείτε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα

Εάν οι φυσικές θεραπείες και οι θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή δεν είναι αποτελεσματικές, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά και τα αντιμυκητιακά φάρμακα μπορούν να συνταγογραφηθούν από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Συμπέρασμα

Η φαγούρα του κόλπου μπορεί να είναι ένα απογοητευτικό και άβολο σύμπτωμα, αλλά υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες και θεραπείες διαθέσιμες για να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ενόχλησης. Από κρύες κομπρέσες και τζελ αλόης βέρα μέχρι λάδι δέντρου τσαγιού και προβιοτικά, υπάρχουν πολλές επιλογές για να δοκιμάσετε. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν η φαγούρα επιμένει ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως έκκριση, οσμή ή πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα