Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Απριλίου, 2023

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη

Το ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση που εμφανίζεται όταν ένα αδύναμο σημείο σε ένα αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου αρχίζει να διογκώνεται ή να βγαίνει με μπαλόνι. Εάν το ανεύρυσμα σπάσει, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική βλάβη ή ακόμα και θάνατο. Είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τις αιτίες, τα συμπτώματα, τις επιλογές θεραπείας και τις μεθόδους πρόληψης για να παραμείνετε ενημερωμένοι σχετικά με αυτήν την ιατρική κατάσταση.

Αιτίες

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στον σχηματισμό ανευρύσματος εγκεφάλου. Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες περιλαμβάνουν:

Οικογενειακό ιστορικό: Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό ανευρυσμάτων εγκεφάλου, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε εσείς.

Κάπνισμα: Ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να βλάψει την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων σας και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ανευρύσματος.

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Όταν η αρτηριακή σας πίεση είναι σταθερά υψηλή, μπορεί να αποδυναμώσει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ανευρύσματος.

Ηλικία και φύλο: Οι γυναίκες άνω των 40 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εγκεφαλικά ανευρύσματα από τους άνδρες.

Συμπτώματα

Σε πολλές περιπτώσεις, τα ανευρύσματα του εγκεφάλου δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα μέχρι να υποστούν ρήξη. Ωστόσο, εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια:

Ξαφνικός και έντονος πονοκέφαλος
Ναυτία και έμετος
Θολή ή διπλή όραση
Στραβολαίμιασμα
Επιληπτικές κρίσεις
Απώλεια συνείδησης

Θεραπεία

Η θεραπεία για ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου συνήθως περιλαμβάνει είτε χειρουργική επέμβαση είτε ενδαγγειακή θεραπεία.

Χειρουργική επέμβαση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας χειρουργός μπορεί να χρειαστεί να ανοίξει το κρανίο για να αποκτήσει πρόσβαση στο ανεύρυσμα και να τοποθετήσει ένα μεταλλικό κλιπ στη βάση του ανευρύσματος για να αποτρέψει τη ρήξη του.

Ενδαγγειακή θεραπεία: Σε αυτή τη λιγότερο επεμβατική διαδικασία, ένας καθετήρας εισάγεται σε μια αρτηρία στη βουβωνική χώρα και τοποθετείται μέχρι το ανεύρυσμα. Στη συνέχεια, ο χειρουργός εισάγει μικροσκοπικά πηνία στο ανεύρυσμα για να το σφραγίσει και να αποτρέψει τη ρήξη του.

Πρόληψη

Αν και δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος για την πρόληψη ενός ανευρύσματος εγκεφάλου, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο:

Κόψτε το κάπνισμα: Ο καπνός του τσιγάρου καταστρέφει την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ανευρύσματος.

Διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση: Η σταθερά υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποδυναμώσει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ανευρύσματος.

Ασκηθείτε τακτικά: Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης και στην ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων σας.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ανευρύσματος.

Συμπέρασμα

Τα εγκεφαλικά ανευρύσματα είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Η κατανόηση των αιτιών, των συμπτωμάτων, των επιλογών θεραπείας και των μεθόδων πρόληψης μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ενημερωμένοι για αυτήν την δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα συμπτώματα που σχετίζονται με ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα