Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 25 April, 2023

Από τι προέρχεται το εγκεφαλικό

Το εγκεφαλικό είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια αναπηρία, ακόμη και θάνατο, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Ωστόσο, παρά τον επιπολασμό του, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τι προκαλεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε την προέλευση του εγκεφαλικού επεισοδίου, τις αιτίες του και πώς να το αποτρέψουμε.

Τι είναι το εγκεφαλικό;

Πριν εμβαθύνουμε στην προέλευση του εγκεφαλικού, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τι είναι. Το εγκεφαλικό είναι μια ιατρική κατάσταση που εμφανίζεται όταν διακόπτεται η ροή του αίματος σε ένα μέρος του εγκεφάλου, είτε λόγω θρόμβου είτε λόγω ρήξης αιμοφόρου αγγείου. Ως αποτέλεσμα, τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά, οδηγώντας σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη ή ακόμα και θάνατο.

Η προέλευση του εγκεφαλικού

Η ιστορία του εγκεφαλικού ξεκινά από την αρχαιότητα. Τον 5ο αιώνα π.Χ., ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, περιέγραψε την παράλυση που επηρέαζε τη μία πλευρά του σώματος, που είναι ένα κοινό σύμπτωμα του εγκεφαλικού. Τον 17ο αιώνα, ο Άγγλος γιατρός, Thomas Willis, επινόησε τον όρο «αποπληξία», ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την ξαφνική παράλυση ή την απώλεια συνείδησης.

Ωστόσο, μόλις τον 20ο αιώνα οι επιστήμονες ανακάλυψαν την πραγματική προέλευση του εγκεφαλικού. Στη δεκαετία του 1920, ο Αμερικανός γιατρός, Δρ Jacob Gerhardt, διαπίστωσε ότι οι θρόμβοι στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου προκαλούσαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Μόλις τη δεκαετία του 1950 ανακαλύφθηκε η αιτία των εγκεφαλικών επεισοδίων λόγω ρήξης αιμοφόρων αγγείων.

Αιτίες εγκεφαλικού

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου: το ισχαιμικό και το αιμορραγικό. Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά συμβαίνουν όταν η ροή του αίματος στον εγκέφαλο εμποδίζεται από έναν θρόμβο, ενώ τα αιμορραγικά εγκεφαλικά συμβαίνουν όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο σπάσει. Οι αιτίες αυτών των δύο τύπων εγκεφαλικού είναι διαφορετικές.

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό προκαλείται από θρόμβο αίματος που εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Η πιο κοινή αιτία αυτού του τύπου εγκεφαλικού είναι η αθηροσκλήρωση, μια κατάσταση κατά την οποία οι αρτηρίες στενεύουν και σκληραίνουν λόγω της συσσώρευσης πλάκας. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν την κολπική μαρμαρυγή, μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού και τη στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας, μια στένωση των αρτηριών στον λαιμό που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο.

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό προκαλείται από αιμορραγία στον εγκέφαλο. Η πιο κοινή αιτία αυτού του τύπου εγκεφαλικού είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία εξασθενεί τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και τα κάνει πιο πιθανό να ρήξουν. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν ανευρύσματα εγκεφάλου, αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες (AVM) και φάρμακα για την αραίωση του αίματος.

Πρόληψη εγκεφαλικού

Η πρόληψη ενός εγκεφαλικού είναι πολύ πιο εύκολη από τη θεραπεία ενός. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο να έχετε εγκεφαλικό, όπως:

Έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης: Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, φροντίστε να παίρνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες και να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή.

Διακοπή του καπνίσματος: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Εάν καπνίζετε, σταματήστε το όσο το δυνατόν συντομότερα.

Υγιεινή διατροφή: Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Τακτική άσκηση: Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό.

Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Εάν πίνετε, κάντε το με μέτρο.

Συμπέρασμα

Το εγκεφαλικό είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια αναπηρία, ακόμη και θάνατο. Η κατανόηση της προέλευσης και των αιτιών του εγκεφαλικού είναι απαραίτητη για την πρόληψη του. Ενώ ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό δεν μπορούν να αλλάξουν, όπως η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό, πολλοί μπορούν να ελεγχθούν μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής. Ελέγχοντας αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, μπορείτε σημαντικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα