Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 5 March, 2023

Διάρροια στα παιδιά: συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη

Η διάρροια είναι μια κοινή πάθηση στα παιδιά και μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ιούς, βακτήρια και παράσιτα. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα συμπτώματα της διάρροιας, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί και τρόπους πρόληψης από το να εμφανιστεί στα παιδιά.

Συμπτώματα της διάρροιας στα παιδιά

Η διάρροια χαρακτηρίζεται από συχνές, χαλαρές και υδαρείς κενώσεις. Στα παιδιά, άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αφυδάτωση

Η διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ξηροστομία, βυθισμένα μάτια και σκούρα ούρα. Τα παιδιά που είναι αφυδατωμένα μπορεί επίσης να εμφανίσουν έλλειψη δακρύων όταν κλαίνε.

Πόνος στο στομάχι

Ο πόνος στο στομάχι είναι ένα κοινό σύμπτωμα της διάρροιας στα παιδιά. Μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή και μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στην κοιλιά.

Πυρετός

Τα παιδιά με διάρροια μπορεί επίσης να αναπτύξουν πυρετό. Αυτός είναι ο τρόπος του σώματος να καταπολεμήσει τη μόλυνση που προκαλεί τη διάρροια.

Θεραπεία για τη διάρροια στα παιδιά

Η θεραπεία για τη διάρροια στα παιδιά εξαρτάται από την αιτία της διάρροιας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, τα ακόλουθα βήματα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη της αφυδάτωσης:

Υγρά

Είναι απαραίτητο να κρατάτε τα παιδιά με διάρροια ενυδατωμένα. Τα παιδιά πρέπει να πίνουν πολλά υγρά, όπως νερό, από του στόματος διαλύματα επανυδάτωσης και διαφανείς ζωμούς. Τα ζαχαρούχα ποτά, όπως οι χυμοί φρούτων και η σόδα, πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορούν να επιδεινώσουν τη διάρροια.

Ξεκούραση

Η ξεκούραση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της διάρροιας στα παιδιά. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να το κάνει χαλαρά και αποφύγετε σωματικές δραστηριότητες που μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια.

Φάρμακα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα για τη θεραπεία της διάρροιας στα παιδιά. Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων που προκαλούν διάρροια, ενώ τα αντιιικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων.

Πρόληψη της διάρροιας στα παιδιά

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αποφυγής της διάρροιας στα παιδιά. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου διάρροιας:

Υγιεινή Χεριών

Η υγιεινή των χεριών είναι απαραίτητη για την πρόληψη της εξάπλωσης της διάρροιας. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πλένει τα χέρια του σχολαστικά και συχνά, ειδικά μετά τη χρήση του μπάνιου και πριν από το φαγητό.

Ασφάλεια Τροφίμων

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της διάρροιας στα παιδιά. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα φαγητά έχουν μαγειρευτεί σωστά και αποφύγετε να δίνετε στα παιδιά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

Καθαρό Περιβάλλον

Ένα καθαρό περιβάλλον είναι σημαντικό για την πρόληψη της εξάπλωσης της διάρροιας. Βεβαιωθείτε ότι οι επιφάνειες καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά, ειδικά σε χώρους όπου τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο.

Εμβόλια

Ορισμένα εμβόλια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της διάρροιας στα παιδιά. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας λαμβάνει όλα τα συνιστώμενα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου ροταϊού, το οποίο μπορεί να προστατεύσει από μια από τις πιο κοινές αιτίες διάρροιας στα παιδιά.

Συμπέρασμα

Η διάρροια είναι μια κοινή πάθηση στα παιδιά, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί και να προληφθεί. Ακολουθώντας τις συμβουλές που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να βοηθήσετε να διατηρήσετε το παιδί σας υγιές και απαλλαγμένο από διάρροια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα