Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 23 April, 2023

Οι καλύτερες τροφές για να φάτε όταν έχετε διάρροια

Η διάρροια είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ιούς, βακτήρια και ορισμένα τρόφιμα. Αν και μπορεί να είναι άβολο και ενοχλητικό, υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην προώθηση της ανάρρωσης. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε μερικές από τις καλύτερες τροφές για να τρώτε όταν έχετε διάρροια, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών τους πλεονεκτημάτων και γιατί είναι αποτελεσματικές.

Οι καλύτερες τροφές για να φάτε όταν έχετε διάρροια

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι μια εξαιρετική τροφή για να τρώτε όταν έχετε διάρροια, επειδή είναι εύπεπτες και είναι πλούσιες σε κάλιο, ο οποίος είναι ένας ηλεκτρολύτης που συχνά χάνεται κατά τη διάρκεια των κρίσεων διάρροιας. Οι μπανάνες είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και να προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Ασπρο ρύζι

Το λευκό ρύζι είναι μια ήπια και εύπεπτη τροφή που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της διάρροιας. Είναι επίσης μια καλή πηγή υδατανθράκων, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν ενέργεια και να αποτρέψουν την κούραση. Όταν μαγειρεύετε λευκό ρύζι, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε απλές ποικιλίες χωρίς καρυκεύματα και να αποφεύγετε να προσθέτετε βούτυρο, λάδι ή άλλα πλούσια συστατικά.

Πουρές μήλων

Η σάλτσα μήλου είναι μια άλλη εύπεπτη τροφή που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της διάρροιας. Είναι πλούσιο σε πηκτίνη, ένα είδος φυτικών ινών που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και να προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος. Όταν επιλέγετε σάλτσα μήλου, είναι σημαντικό να αναζητάτε ποικιλίες χωρίς ζάχαρη και να αποφεύγετε αυτές με πρόσθετα σάκχαρα ή τεχνητά γλυκαντικά.

Τοστ

Το τοστ είναι μια ήπια και εύπεπτη τροφή που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της διάρροιας. Είναι επίσης μια καλή πηγή υδατανθράκων, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν ενέργεια και να αποτρέψουν την κούραση. Όταν επιλέγετε ψωμί για τοστ, είναι σημαντικό να επιλέγετε απλές, χωρίς καρυκευμένες ποικιλίες και να αποφεύγετε αυτές με πρόσθετα σάκχαρα ή τεχνητές γεύσεις.

Ζωμός κοτόπουλου

Ο ζωμός κότας είναι μια ενυδατική και θρεπτική τροφή που μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση των χαμένων υγρών και ηλεκτρολυτών κατά τη διάρκεια των κρίσεων διάρροιας. Είναι επίσης εύκολο στην πέψη και μπορεί να προσφέρει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για την προώθηση της ανάκαμψης. Όταν επιλέγετε ζωμό κότας, είναι σημαντικό να αναζητάτε ποικιλίες χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και να αποφεύγετε αυτές με πρόσθετα σάκχαρα ή τεχνητές γεύσεις.

Βραστές πατάτες

Οι βραστές πατάτες είναι μια ήπια και εύπεπτη τροφή που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της διάρροιας. Είναι επίσης μια καλή πηγή υδατανθράκων, που μπορούν να παρέχουν ενέργεια και να αποτρέψουν την κούραση. Όταν μαγειρεύετε βραστές πατάτες, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε απλές, μη καρυκευμένες ποικιλίες και να αποφεύγετε να προσθέτετε βούτυρο, λάδι ή άλλα πλούσια συστατικά.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μια τροφή πλούσια σε προβιοτικά που μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας των υγιών βακτηρίων στο έντερο και να προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος. Είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία και ευεξία. Όταν επιλέγετε γιαούρτι, είναι σημαντικό να αναζητάτε απλές, χωρίς ζάχαρη ποικιλίες και να αποφεύγετε αυτές με πρόσθετα σάκχαρα ή τεχνητές γεύσεις. Το ελληνικό γιαούρτι είναι μια εξαιρετική επιλογή γιατί περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη και λιγότερη ζάχαρη από το κανονικό γιαούρτι.

Βρασμένα καρότα

Τα βραστά καρότα είναι καλή πηγή φυτικών ινών και μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένης της β-καροτίνης, η οποία μπορεί να προάγει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να προστατεύει από τη φλεγμονή. Όταν μαγειρεύετε βραστά καρότα, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε απλές, μη καρυκευμένες ποικιλίες και να αποφεύγετε να προσθέτετε βούτυρο, λάδι ή άλλα πλούσια συστατικά.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες και μπορεί να βοηθήσει να καταπραΰνει μια στομαχική διαταραχή. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ανακουφίζει τη ναυτία και τον έμετο, που είναι κοινά συμπτώματα της διάρροιας. Το τζίντζερ μπορεί να προστεθεί στο τσάι ή να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική, και μπορεί επίσης να ληφθεί σε μορφή συμπληρώματος.

Τσάι χαμομήλι

Το τσάι χαμομηλιού είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες και μπορεί να βοηθήσει να καταπραΰνει μια στομαχική διαταραχή. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ανακουφίζει τη ναυτία και τον έμετο, που είναι κοινά συμπτώματα της διάρροιας. Το τσάι χαμομηλιού μπορείτε να το απολαύσετε ζεστό ή κρύο και μπορείτε να το γλυκάνετε με μέλι για πρόσθετη γεύση.

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία από την οξειδωτική βλάβη. Αποτελούν επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και να προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Όταν επιλέγετε βατόμουρα, είναι σημαντικό να αναζητάτε φρέσκες ή κατεψυγμένες ποικιλίες και να αποφεύγετε αυτές με πρόσθετα σάκχαρα ή τεχνητές γεύσεις.

Απαχη πρωτείνη

Η άπαχη πρωτεΐνη, όπως το κοτόπουλο, το ψάρι ή το τόφου, μπορεί να προσφέρει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για την προώθηση της ανάκαμψης. Είναι επίσης εύκολο στην πέψη και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου. Όταν επιλέγετε άπαχη πρωτεΐνη, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τηγανητές ή πολύ καρυκευμένες ποικιλίες, οι οποίες μπορεί να είναι δύσκολο να αφομοιωθούν.

Πλιγούρι βρώμης

Το πλιγούρι βρώμης είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και να προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Είναι επίσης μια καλή πηγή υδατανθράκων, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν ενέργεια και να αποτρέψουν την κούραση. Όταν επιλέγετε πλιγούρι βρώμης, είναι σημαντικό να αποφεύγετε αυτά με πρόσθετα σάκχαρα ή τεχνητές γεύσεις.

Μέντα

Η μέντα είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες και μπορεί να βοηθήσει να καταπραΰνει μια στομαχική διαταραχή. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ανακουφίζει τη ναυτία και τον έμετο, που είναι κοινά συμπτώματα της διάρροιας. Η μέντα μπορεί να προστεθεί στο τσάι ή να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και μπορεί επίσης να ληφθεί σε μορφή συμπληρώματος.

Νερό

Το νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ενυδάτωσης και την αναπλήρωση των χαμένων υγρών και ηλεκτρολυτών κατά τη διάρκεια των κρίσεων διάρροιας. Είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αποφεύγετε τα ζαχαρούχα ή καφεϊνούχα ποτά, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Συμπέρασμα

Ενώ η διάρροια μπορεί να είναι άβολη και ενοχλητική, υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και να προωθήσουν την ανάρρωση. Μπανάνες, λευκό ρύζι, σάλτσα μήλου, τοστ, ζωμός κοτόπουλου, βραστές πατάτες, γιαούρτι, βραστά καρότα, τζίντζερ, τσάι χαμομηλιού, βατόμουρα, άπαχη πρωτεΐνη, πλιγούρι βρώμης, μέντα και νερό είναι όλα εξαιρετικές επιλογές. Όταν επιλέγετε τρόφιμα που θα φάτε όταν έχετε διάρροια, είναι σημαντικό να εστιάσετε σε ήπιες, εύπεπτες επιλογές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των χαμένων υγρών και ηλεκτρολυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα