Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 10 September, 2023

Διατρόφη για Μείωση Χοληστερίνης

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που βρίσκεται στα λίπη (λιπίδια) στο αίμα σας. Το σώμα σας χρειάζεται χοληστερόλη για να χτίσει υγιή κύτταρα, αλλά τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μια δίαιτα που μειώνει τη χοληστερόλη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης: χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) και χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL). Η LDL χοληστερόλη αναφέρεται συχνά ως «κακή» χοληστερόλη επειδή μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών σας και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Η HDL χοληστερόλη αναφέρεται συχνά ως «καλή» χοληστερόλη επειδή βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας χοληστερόλης από το σώμα σας και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Κορεσμένα και τρανς λιπαρά

Για να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας, είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή που είναι χαμηλή σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά και υψηλή σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σας, ενώ τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση τους. Ακολουθούν ορισμένες συγκεκριμένες διατροφικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας:

  1. Επιλέξτε άπαχες πρωτεΐνες: Αντί για κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως μπέικον και λουκάνικο, επιλέξτε άπαχες πρωτεΐνες όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και ψάρι. Αυτές οι πρωτεΐνες είναι χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης σας.
  2. Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης σας. Επιδιώξτε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
  3. Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη και το σιτάρι ολικής αλέσεως, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης σας. Επιλέξτε ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά και ζυμαρικά αντί για επεξεργασμένα δημητριακά.
  4. Περιορίστε τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά: Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται σε κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, το βούτυρο και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται σε τηγανητά τρόφιμα και πολλά επεξεργασμένα σνακ. Ο περιορισμός της πρόσληψης αυτών των τύπων λιπών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL χοληστερόλης σας.
  5. Σκεφτείτε να προσθέσετε φυτικές στερόλες και στανόλες στη διατροφή σας: Οι φυτικές στερόλες και οι στανόλες βρίσκονται σε μικρές ποσότητες σε πολλά τρόφιμα, αλλά μπορούν επίσης να ληφθούν ως συμπληρώματα. Λειτουργούν εμποδίζοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης στα έντερα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης.

Εκτός από τις διατροφικές αλλαγές, είναι επίσης σημαντικό να κάνετε τακτική άσκηση και να διατηρείτε ένα υγιές βάρος. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την HDL χοληστερόλη σας και να μειώσετε την LDL χοληστερόλη σας και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Κάνοντας αυτές τις αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας και να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Θυμηθείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο για εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με το πώς να μειώσετε τη χοληστερόλη σας και να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία.

Φωτογραφία RitaE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα