Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 7 May, 2023

Επιληπτική κρίση: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μια επιληπτική κρίση είναι μια ξαφνική, ανεξέλεγκτη έκρηξη ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο που μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Ενώ οι κρίσεις μπορεί να είναι ανησυχητικές και μερικές φορές επικίνδυνες, οι περισσότεροι άνθρωποι με επιληψία μπορούν να ζήσουν φυσιολογική, υγιή ζωή με τη βοήθεια της κατάλληλης θεραπείας. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τι πρέπει να γνωρίζετε για τις επιληπτικές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών, των συμπτωμάτων και των διαθέσιμων επιλογών θεραπείας.

Αιτίες επιληπτικών κρίσεων

Οι επιληπτικές κρίσεις προκαλούνται από μη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

Γενετικοί παράγοντες: Ορισμένοι τύποι επιληψίας κληρονομούνται και εμφανίζονται σε οικογένειες.
Εγκεφαλική βλάβη: Οι τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις, όπως αυτές που προκλήθηκαν σε τροχαίο ατύχημα ή από πτώση, μπορεί να προκαλέσουν επιληψία.
Εγκεφαλική μόλυνση: Λοιμώξεις όπως η μηνιγγίτιδα ή η εγκεφαλίτιδα μπορεί να προκαλέσουν επιληψία.
Όγκος εγκεφάλου: Οι όγκοι στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις.
Εγκεφαλικό: Ένα εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και να οδηγήσει σε επιληψία.

Συμπτώματα επιληπτικών κρίσεων

Τα συμπτώματα των επιληπτικών κρίσεων μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της κρίσης και το τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζεται. Μερικά κοινά συμπτώματα των επιληπτικών κρίσεων περιλαμβάνουν:

Προσωρινή σύγχυση
Ανεξέλεγκτες σπασμωδικές κινήσεις των χεριών και των ποδιών
Απώλεια συνείδησης ή επίγνωσης
Ξαφνικές μυϊκές συσπάσεις
Απώλεια μυϊκού ελέγχου και ισορροπίας
Οπτικές ή ακουστικές ψευδαισθήσεις
Αισθήσεις μυρμηκίασης στο σώμα

Αντιμετώπιση Επιληπτικών Κρίσεων

Οι θεραπευτικές επιλογές για τις επιληπτικές κρίσεις εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία και τη σοβαρότητα των κρίσεων. Μερικές κοινές επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

Φάρμακα: Τα αντιεπιληπτικά φάρμακα είναι η πιο κοινή θεραπεία για την επιληψία. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν μειώνοντας την ανώμαλη ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο που προκαλεί επιληπτικές κρίσεις.
Χειρουργική επέμβαση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του τμήματος του εγκεφάλου που προκαλεί επιληπτικές κρίσεις.
Διέγερση πνευμονογαστρικού νεύρου: Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει την εμφύτευση μιας συσκευής που παρέχει ηλεκτρική διέγερση στο πνευμονογαστρικό νεύρο, η οποία μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των επιληπτικών κρίσεων.
Κετογονική δίαιτα: Πρόκειται για μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων σε ορισμένα άτομα με επιληψία.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα

Οι περισσότερες επιληπτικές κρίσεις δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, αλλά μερικές μπορεί να είναι. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε εμφανίσει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Επιληπτικές κρίσεις που διαρκούν περισσότερο από 5 λεπτά
Πολλαπλές κρίσεις στη σειρά
Δυσκολία στην αναπνοή ή στη συνείδηση
Σοβαρός τραυματισμός κατά τη διάρκεια μιας κρίσης
Εγκυμοσύνη και επιληπτικές κρίσεις

Συμπέρασμα

Οι επιληπτικές κρίσεις προκαλούνται από μη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο και μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Τα συμπτώματα των επιληπτικών κρίσεων μπορεί να ποικίλλουν και οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία και τη σοβαρότητα των κρίσεων. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε εμφανίσει επιληπτικές κρίσεις, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία. Με την κατάλληλη θεραπεία και διαχείριση, τα περισσότερα άτομα με επιληψία μπορούν να ζήσουν φυσιολογική, υγιή ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα