Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 6 September, 2023

Κατανόηση των συμπτωμάτων του ιλίγγου

Ο ίλιγγος είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση περιστροφής, ζάλη και αίσθημα απώλειας ισορροπίας. Ο ίλιγγος μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως προβλήματα στο εσωτερικό αυτί, τραυματισμούς στο κεφάλι και παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τα συμπτώματα του ιλίγγου, τις πιθανές αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε για να τον αντιμετωπίσετε.

Τι είναι ο ίλιγγος;

Ο ίλιγγος είναι ένας τύπος ζάλης που χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση περιστροφής ή στροβιλισμού. Μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, εφίδρωση και δυσκολία στο περπάτημα. Ο ίλιγγος μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως προβλήματα στο εσωτερικό αυτί, τραυματισμούς στο κεφάλι και παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής.

Τύποι ιλίγγου

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ιλίγγου: ο περιφερικός ίλιγγος και ο κεντρικός ίλιγγος. Ο περιφερικός ίλιγγος προκαλείται από προβλήματα στο εσωτερικό αυτί, ενώ ο κεντρικός ίλιγγος προκαλείται από προβλήματα με το εγκεφαλικό στέλεχος ή την παρεγκεφαλίδα.

Συμπτώματα ιλίγγου

Το πιο κοινό σύμπτωμα του ιλίγγου είναι η αίσθηση περιστροφής ή στροβιλισμού. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ζάλη
Απώλεια ισορροπίας
Ναυτία
Εμετός
Ιδρώνοντας
Κουδούνισμα στα αυτιά
Δυσκολία στο περπάτημα
Πονοκέφαλο
Θολή όραση

Αιτίες ιλίγγου

Ο ίλιγγος μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

Προβλήματα στο εσωτερικό αυτί, όπως καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV), νόσος του Meniere ή αιθουσαία νευρίτιδα
Τραυματισμοί στο κεφάλι, όπως διάσειση ή μαστίγιο
Παρενέργειες φαρμάκων, όπως αυτές που προκαλούνται από αντικαταθλιπτικά, αντιισταμινικά ή φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
Ημικρανίες
Πολλαπλή σκλήρυνση
Εγκεφαλικό

Διάγνωση ιλίγγου

Εάν αντιμετωπίζετε ίλιγγο, ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας. Μπορούν επίσης να εκτελέσουν τεστ ακοής, εξέταση ισορροπίας ή εξέταση απεικόνισης για να προσδιορίσουν την αιτία του ιλίγγου σας.

Αντιμετώπιση ιλίγγου

Η θεραπεία για τον ίλιγγο εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Σε πολλές περιπτώσεις, τα συμπτώματα του ιλίγγου θα υποχωρήσουν από μόνα τους. Ωστόσο, εάν ο ίλιγγος προκαλείται από μια υποκείμενη πάθηση, όπως η νόσος του Meniere ή το BPPV, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει συγκεκριμένες θεραπείες, όπως φαρμακευτική αγωγή ή φυσικοθεραπεία.

Διαχείριση του ιλίγγου

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα του ιλίγγου σας, όπως:

Αποφυγή ξαφνικών κινήσεων ή αλλαγών στη θέση
Κρατώντας το κεφάλι ψηλά ενώ κοιμάστε
Αποφεύγοντας τα έντονα φώτα ή τους δυνατούς θορύβους
Λήψη φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες
Εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης, όπως βαθιά αναπνοή ή διαλογισμός
Λήψη βοτάνων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Συμπέρασμα

Ο ίλιγγος είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Το πιο κοινό σύμπτωμα του ιλίγγου είναι μια αίσθηση περιστροφής ή στροβιλισμού, που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος και δυσκολία στο περπάτημα. Εάν αντιμετωπίζετε ίλιγγο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία και την κατάλληλη θεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα