Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 28 November, 2023

Κίτρινη διάρροια: Αιτίες, συμπτώματα και επιλογές θεραπείας

Η κίτρινη διάρροια είναι ένας τύπος κίνησης του εντέρου που είναι χαλαρή και κίτρινου χρώματος. Αν και μπορεί να είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις θεραπευτικές επιλογές του. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε λεπτομερώς την κίτρινη διάρροια, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών, των συμπτωμάτων και των επιλογών θεραπείας της.

Κατανόηση της κίτρινης διάρροιας

Η κίτρινη διάρροια είναι ένας τύπος διάρροιας που χαρακτηρίζεται από χαλαρές και κίτρινου χρώματος κενώσεις. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως λοιμώξεις, φάρμακα και υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Αιτίες κίτρινης διάρροιας

Η κίτρινη διάρροια μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

 1. Λοιμώξεις
  Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς, βακτήρια ή παράσιτα μπορεί να οδηγήσουν σε κίτρινη διάρροια. Οι συνήθεις τύποι λοιμώξεων που μπορούν να προκαλέσουν κίτρινη διάρροια περιλαμβάνουν τον νοροϊό, τον ροταϊό και το Clostridium difficile.
 2. Τροφική δυσανεξία ή αλλεργίες
  Οι τροφικές δυσανεξίες ή οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν κίτρινη διάρροια ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης ορισμένων τροφών. Οι συνήθεις τροφικές δυσανεξίες ή αλλεργίες που μπορούν να προκαλέσουν διάρροια περιλαμβάνουν τη δυσανεξία στη λακτόζη, τη δυσανεξία στη γλουτένη και τις αλλεργίες στα οστρακοειδή ή τα φιστίκια.
 3. Φάρμακα
  Ορισμένα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά ή καθαρτικά, μπορεί να προκαλέσουν κίτρινη διάρροια ως παρενέργεια. Τα φάρμακα χημειοθεραπείας και ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μπορούν επίσης να προκαλέσουν διάρροια.
 4. Διαταραχές του ήπατος ή της χοληδόχου κύστης
  Οι διαταραχές του ήπατος ή της χοληδόχου κύστης μπορεί να προκαλέσουν κίτρινη διάρροια ως αποτέλεσμα αλλαγών στο πεπτικό σύστημα. Η χολή, ένα πεπτικό υγρό που παράγεται από το συκώτι και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί να προκαλέσει κινήσεις του εντέρου με κίτρινο χρώμα όταν υπάρχει πρόβλημα με το ήπαρ ή τη χοληδόχο κύστη.
 5. Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου
  Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα, μπορεί να προκαλέσει κίτρινη διάρροια ως σύμπτωμα της πάθησης. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, απώλεια βάρους και κόπωση.

Συμπτώματα κίτρινης διάρροιας

Η κίτρινη διάρροια μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως:

Κοιλιακός πόνος ή κράμπες
Ναυτία ή έμετος
Πυρετός
Αφυδάτωση
Κούραση
Απώλεια όρεξης

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μαζί με κίτρινη διάρροια, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Θεραπεία για την κίτρινη διάρροια

Η θεραπεία για την κίτρινη διάρροια εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Εάν η διάρροια προκαλείται από λοίμωξη, μπορεί να συνιστάται ανάπαυση και υγρά. Μπορεί επίσης να συνιστώνται φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως αντιδιαρροϊκά φάρμακα ή προβιοτικά. Εάν η διάρροια προκαλείται από μια πιο σοβαρή υποκείμενη πάθηση, όπως φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή ηπατική νόσο, μπορεί να απαιτείται πιο επιθετική θεραπεία.

Πρόληψη της κίτρινης διάρροιας

Ενώ ορισμένες αιτίες της κίτρινης διάρροιας δεν μπορούν να προληφθούν, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τον κίνδυνο, όπως:

Τήρηση καλής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του συχνού πλυσίματος των χεριών
Αποφυγή τροφίμων ή νερού που μπορεί να είναι μολυσμένα
Τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή
Πίνοντας πολλά υγρά
Διαχείριση του στρες και του άγχους

Συμπέρασμα

Η κίτρινη διάρροια μπορεί να είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις θεραπευτικές επιλογές της. Εάν εμφανίσετε κίτρινη διάρροια μαζί με άλλα συμπτώματα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Κατανοώντας την υποκείμενη αιτία της κίτρινης διάρροιας, μπορείτε να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να αναπτύξετε ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας και να μειώσετε τον κίνδυνο μελλοντικών επεισοδίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα