Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 7 November, 2023

Φαγούρα στα χέρια: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπείες

Μάθετε για τις κοινές αιτίες, τα συμπτώματα και τις θεραπείες για τη φαγούρα στα χέρια. Από το ξηρό δέρμα μέχρι τις αλλεργίες και τις δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση, μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τον κνησμό και την ενόχληση.

Η φαγούρα στα χέρια μπορεί να είναι μια απογοητευτική και άβολη εμπειρία, ειδικά όταν επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο κνησμός μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό και μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως ερυθρότητα, εξάνθημα και πρήξιμο. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις θεραπείες για τη φαγούρα στα χέρια.

Αιτίες φαγούρας στα χέρια

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες φαγούρας στα χέρια, όπως:

Ξηρό δέρμα: Το ξηρό δέρμα είναι μια κοινή αιτία φαγούρας στα χέρια. Εμφανίζεται όταν το δέρμα σας στερείται υγρασίας, η οποία μπορεί να οφείλεται σε καιρικές συνθήκες, συχνό πλύσιμο χεριών ή έκθεση σε σκληρές χημικές ουσίες.

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες σε ορισμένα τρόφιμα, φάρμακα ή ουσίες μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση που οδηγεί σε φαγούρα στα χέρια.

Έκζεμα: Το έκζεμα είναι μια δερματική πάθηση που προκαλεί κόκκινα, κνησμώδη και φλεγμονώδη μπαλώματα στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένων των χεριών.

Ψωρίαση: Η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση του δέρματος που προκαλεί παχιά, φολιδωτά μπαλώματα στο δέρμα που μπορεί να είναι φαγούρα και επώδυνα.

Δερματίτιδα εξ επαφής: Η δερματίτιδα εξ επαφής είναι ένας τύπος φλεγμονής του δέρματος που εμφανίζεται όταν το δέρμα σας έρχεται σε επαφή με ένα ερεθιστικό ή αλλεργιογόνο, όπως απορρυπαντικά, σαπούνια ή μέταλλα.

Συμπτώματα φαγούρας στα χέρια

Τα συμπτώματα της φαγούρας στα χέρια μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την υποκείμενη αιτία. Μερικά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Ερυθρότητα: Το δέρμα σας μπορεί να φαίνεται κόκκινο ή φλεγμονώδες.

Εξάνθημα: Μπορεί να παρατηρήσετε εξάνθημα ή μικρά εξογκώματα στα χέρια σας.

Πρήξιμο: Τα χέρια σας μπορεί να είναι πρησμένα ή πρησμένα.

Ξηρότητα: Το δέρμα σας μπορεί να είναι ξηρό ή ξεφλουδισμένο.

Φουσκάλες: Μπορεί να εμφανίσετε φουσκάλες στα χέρια σας, ειδικά εάν έχετε δερματίτιδα εξ επαφής.

Θεραπείες για φαγούρα στα χεριών

Η θεραπεία για τη φαγούρα στα χέρια εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Ακολουθούν μερικές κοινές θεραπείες:

Ενυδάτωση: Εάν τα χέρια σας που φαγούρα προκαλούνται από ξηρό δέρμα, η τακτική ενυδάτωση των χεριών σας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του κνησμού. Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα χωρίς άρωμα και εφαρμόστε την αφού πλύνετε τα χέρια σας.

Αποφύγετε ερεθιστικά: Εάν έχετε δερματίτιδα εξ επαφής, αποφύγετε να έρθετε σε επαφή με ερεθιστικά ή αλλεργιογόνα που προκαλούν την πάθηση. Φοράτε γάντια όταν χειρίζεστε χημικά και αποφύγετε τη χρήση σαπουνιών ή απορρυπαντικών που ερεθίζουν το δέρμα σας.

Φάρμακα: Εάν ο κνησμός των χεριών σας προκαλείται από αλλεργίες, έκζεμα ή ψωρίαση, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τοπικές κρέμες, από του στόματος φάρμακα ή ενέσεις.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του κνησμού των χεριών που προκαλείται από ορισμένες υποκείμενες παθήσεις. Για παράδειγμα, εάν έχετε έκζεμα, αποφύγετε να κάνετε πολύωρο, ζεστό ντους και χρησιμοποιήστε ήπια σαπούνια.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Εάν τα χέρια σας με φαγούρα επιμένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες ή συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό ή πόνο στις αρθρώσεις, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία της φαγούρας στα χέρια σας και να σας συστήσουν την κατάλληλη θεραπεία.

Συμπέρασμα

Η φαγούρα των χεριών μπορεί να είναι μια ενοχλητική εμπειρία, αλλά είναι σημαντικό να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης. Είτε πρόκειται για ξηροδερμία, αλλεργίες ή δερματική πάθηση, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Εάν αντιμετωπίζετε επίμονη φαγούρα, μη διστάσετε να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα