Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 15 September, 2023

Πρησμένα μάτια: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπείες

Το να ξυπνάτε για να δείτε τα μάτια σας πρησμένα μπορεί να είναι μια απογοητευτική και άβολη εμπειρία. Τα πρησμένα μάτια, γνωστό και ως περικογχικό οίδημα, εμφανίζονται όταν υπάρχει συσσώρευση υγρού στους ιστούς γύρω από τα μάτια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι μια προσωρινή κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλές θεραπείες. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις κοινές αιτίες, τα συμπτώματα και τις θεραπείες για τα πρησμένα μάτια.

Αιτίες πρησμένων ματιών

Αλλεργίες: Οι αλλεργικές αντιδράσεις στη γύρη, στο τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων, στα ακάρεα ή σε ορισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο γύρω από τα μάτια. Αυτό συχνά συνοδεύεται από κνησμό, ερυθρότητα και υγρά μάτια.

Παραρρινοκολπίτιδα: Η φλεγμονή των ιγμορείων λόγω μόλυνσης των κόλπων ή αλλεργιών μπορεί να οδηγήσει σε πρησμένα μάτια. Η συμφόρηση και η πίεση από τα ιγμόρεια μπορεί να επηρεάσουν τους ιστούς γύρω από τα μάτια.

Επιπεφυκίτιδα: Επίσης γνωστή ως ροζ μάτι, η επιπεφυκίτιδα είναι μια μόλυνση ή φλεγμονή του επιπεφυκότα, της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει το μπροστινό μέρος του ματιού και τα εσωτερικά βλέφαρα. Μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, κνησμό, εκκρίσεις και πρήξιμο στα μάτια.

Βλεφαρίτιδα: Η βλεφαρίτιδα είναι μια φλεγμονή των βλεφάρων, που συχνά προκαλείται από βακτήρια ή προβλήματα με τη λειτουργία των αδένων του ελαίου. Μπορεί να οδηγήσει σε πρησμένα, κόκκινα και φαγούρα στα βλέφαρα.

Καταπόνηση των ματιών: Η παρατεταμένη χρήση ψηφιακών συσκευών, η ανάγνωση με κακό φωτισμό ή άλλες δραστηριότητες που καταπονούν τα μάτια μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή κόπωση και πρήξιμο των ματιών.

Κλάμα: Τα συναισθηματικά δάκρυα μπορεί να προκαλέσουν προσωρινό πρήξιμο γύρω από τα μάτια λόγω αυξημένης κατακράτησης υγρών.

Τραύμα: Οποιοσδήποτε τραυματισμός στην περιοχή των ματιών, όπως ένα χτύπημα στο πρόσωπο ή μια χειρουργική επέμβαση, μπορεί να προκαλέσει τοπικό οίδημα.

Θεραπείες για πρησμένα μάτια

Κρύες κομπρέσες: Η εφαρμογή μιας κρύας κομπρέσας, όπως ένα παγωμένο πανί ή μια μάσκα ματιών με gel, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος και να καταπραΰνει την περιοχή γύρω από τα μάτια. Αφήστε το να δράσει για 10-15 λεπτά τη φορά, πολλές φορές την ημέρα.

Φέτες αγγουριού: Τοποθετώντας παγωμένες φέτες αγγουριού πάνω από κλειστά μάτια μπορεί να έχει δροσερό και καταπραϋντικό αποτέλεσμα, μειώνοντας το πρήξιμο και ανακουφίζοντας.

Φακελάκια τσαγιού: Η εφαρμογή κρύων, υγρών φακελίσκων τσαγιού (χαμομήλι ή πράσινο τσάι) στα μάτια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πρηξίματος. Αφήστε τα να δράσουν για 10-15 λεπτά.

Διαχείριση αλλεργιών: Εάν οι αλλεργίες είναι η αιτία των πρησμένων ματιών σας, ο εντοπισμός και η αποφυγή των ερεθισμάτων, η χρήση αντιισταμινικών χωρίς ιατρική συνταγή ή η αναζήτηση ιατρικής θεραπείας για σοβαρές αλλεργίες μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.

Οφθαλμικές σταγόνες: Οι λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες ή τα τεχνητά δάκρυα που κυκλοφορούν χωρίς συνταγή γιατρού μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση της ξηρότητας και στη μείωση του ερεθισμού που μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση πρησμένων ματιών.

Απαλό μασάζ ματιών: Κάνοντας απαλό μασάζ στην περιοχή γύρω από τα μάτια με καθαρά χέρια μπορεί να προάγει τη λεμφική παροχέτευση και να μειώσει το πρήξιμο.

Επαρκής ξεκούραση και ύπνος: Η εξασφάλιση της σωστής ανάπαυσης και ο επαρκής ύπνος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της καταπόνησης των ματιών και στην ελαχιστοποίηση του πρηξίματος.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα

Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις πρησμένων ματιών μπορούν να αντιμετωπιστούν με οικιακές θεραπείες, υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα. Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας εάν:

Το πρήξιμο επιμένει ή επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Το πρήξιμο συνοδεύεται από έντονο πόνο ή αλλαγές στην όραση.
Το πρήξιμο προκαλείται από τραυματισμό ή τραύμα στην περιοχή των ματιών.
Το πρήξιμο συνοδεύεται από άλλα σχετικά συμπτώματα ή επηρεάζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Συμπέρασμα

Τα πρησμένα μάτια μπορεί να προκύψουν από διάφορους παράγοντες, όπως αλλεργίες, ιγμορίτιδα, επιπεφυκίτιδα, καταπόνηση των ματιών, κλάμα ή τραύμα. Απλές θεραπείες όπως κρύες κομπρέσες, φέτες αγγουριού, φακελάκια τσαγιού και σωστή ξεκούραση μπορούν συχνά να ανακουφίσουν το πρήξιμο. Ωστόσο, εάν το οίδημα επιμένει, επιδεινώνεται ή συνοδεύεται από έντονο πόνο, αλλαγές στην όραση ή άλλα σχετικά συμπτώματα, συνιστάται να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα