Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 11 September, 2023

Προστατίτιδα: συμπτώματα, τύποι, διάγνωση και θεραπεία

Η προστατίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που επηρεάζει τον προστάτη αδένα. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φλεγμονή και το πρήξιμο του προστάτη, που μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσφορία και δυσκολία στην ούρηση. Η προστατίτιδα μπορεί να επηρεάσει άνδρες οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνή σε άνδρες κάτω των 50 ετών. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τους τύπους, τα συμπτώματα, τη διάγνωση και τη θεραπεία της προστατίτιδας.

Ορισμός και εισαγωγή στην προστατίτιδα

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται ανάμεσα στην κύστη και το πέος. Είναι ένα ζωτικό συστατικό του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, υπεύθυνο για την παραγωγή ενός υγρού που αποτελεί μέρος του σπέρματος. Η προστατίτιδα είναι μια ιατρική πάθηση που περιλαμβάνει φλεγμονή και πρήξιμο του αδένα του προστάτη. Η κατάσταση μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, από ήπια ενόχληση έως έντονο πόνο.

Τύποι προστατίτιδας

Υπάρχουν τέσσερις τύποι προστατίτιδας, ο καθένας με τα δικά του συμπτώματα και επιλογές θεραπείας.

Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα

Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα είναι μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη του προστάτη αδένα. Μπορεί να προκαλέσει πυρετό, ρίγη, έντονο πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης και στη βουβωνική χώρα, δυσκολία στην ούρηση και συχνουρία. Η θεραπεία περιλαμβάνει μια σειρά αντιβιοτικών για την εκκαθάριση της λοίμωξης.

Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα

Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα είναι μια επίμονη βακτηριακή λοίμωξη του προστάτη αδένα. Μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα με την οξεία βακτηριακή προστατίτιδα, αλλά γενικά είναι λιγότερο σοβαρή. Η θεραπεία περιλαμβάνει μεγαλύτερη διάρκεια αντιβιοτικών, συνήθως για αρκετές εβδομάδες.

Χρόνια προστατίτιδα / σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου

Η χρόνια προστατίτιδα / σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου είναι ο πιο κοινός τύπος προστατίτιδας. Χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο και δυσφορία στην περιοχή της πυέλου, δυσκολία στην ούρηση και συχνοουρία. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει παυσίπονα, άλφα-αναστολείς ή φυσικοθεραπεία.

Ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα

Η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα είναι ένας τύπος προστατίτιδας που δεν προκαλεί συμπτώματα αλλά διαγιγνώσκεται όταν ένας ασθενής έχει φλεγμονή του προστάτη αδένα.

Συμπτώματα προστατίτιδας

Τα συμπτώματα της προστατίτιδας μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της προστατίτιδας που έχει ένα άτομο. Τα κοινά συμπτώματα της προστατίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Πόνος ή δυσφορία στην περιοχή της πυέλου, στη μέση ή στο περίνεο
 • Δυσκολία στην ούρηση ή συχνοουρία
 • Επώδυνη εκσπερμάτιση
 • Αίμα στο σπέρμα ή στα ούρα
 • Πυρετός και ρίγη (σε οξεία βακτηριακή προστατίτιδα)

Αιτίες προστατίτιδας

Η ακριβής αιτία της προστατίτιδας δεν είναι πάντα γνωστή, αλλά αρκετοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της πάθησης. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • Βακτηριακή μόλυνση
 • Σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου
 • Αυτοάνοσες διαταραχές
 • Νευρική βλάβη
 • Σωματικός τραυματισμός στον προστάτη αδένα

Διάγνωση Προστατίτιδας

Η διάγνωση της προστατίτιδας μπορεί να περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές εξετάσεις και διαδικασίες. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Φυσική εξέταση και ιατρικό ιστορικό
 • Εξετάσεις ούρων για τον έλεγχο των σημείων μόλυνσης
 • Καλλιέργεια υγρού προστάτη για αναγνώριση βακτηρίων
 • Εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA).
 • Διορθικό υπερηχογράφημα για εξέταση του αδένα του προστάτη

Θεραπεία της προστατίτιδας

Η θεραπεία της προστατίτιδας εξαρτάται από τον τύπο της προστατίτιδας που έχει ένα άτομο. Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα συνήθως αντιμετωπίζεται με μια σειρά αντιβιοτικών για την εκκαθάριση της λοίμωξης. Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα μπορεί να απαιτεί μεγαλύτερη διάρκεια αντιβιοτικών, συνήθως για αρκετές εβδομάδες. Η χρόνια προστατίτιδα/σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα, άλφα-αναστολείς ή φυσικοθεραπεία. Η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα δεν απαιτεί θεραπεία.

Μερικές πληροφορίες σχετικά με το καλύτερο φάρμακο για την προστατίτιδα μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής για την προστατίτιδα

Εκτός από την ιατρική θεραπεία, η πραγματοποίηση ορισμένων αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της προστατίτιδας. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πίνοντας άφθονο νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι
 • Αποφυγή καφεΐνης και αλκοόλ
 • Κάνετε ζεστά μπάνια για να ανακουφίσετε τον πόνο και την ενόχληση
 • Αποφυγή πικάντικων και όξινων τροφών

Πρόληψη της Προστατίτιδας

Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για την πρόληψη της προστατίτιδας, αλλά υπάρχουν βήματα που μπορεί να λάβει ένα άτομο για να μειώσει τον κίνδυνο. Αυτά τα βήματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ασκώντας ασφαλές σεξ
 • Ούρηση μετά από σεξουαλική δραστηριότητα
 • Πίνοντας άφθονο νερό
 • Διατήρηση καλής υγιεινής
 • Αποφυγή μακράς περιόδου καθίσματος ή ποδηλασίας

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό για προστατίτιδα

Εάν ένα άτομο εμφανίσει συμπτώματα προστατίτιδας, θα πρέπει να δει γιατρό για διάγνωση και θεραπεία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή συνοδεύονται από πυρετό και ρίγη.

Κοινοί μύθοι για την προστατίτιδα

Υπάρχουν αρκετοί κοινοί μύθοι γύρω από την προστατίτιδα που πρέπει να καταρριφθούν. Αυτοί οι μύθοι περιλαμβάνουν:

Μύθος: Μόνο οι ηλικιωμένοι άντρες παθαίνουν προστατίτιδα. Αλήθεια: Η προστατίτιδα μπορεί να επηρεάσει άνδρες οποιασδήποτε ηλικίας.
Μύθος: Η προστατίτιδα οδηγεί πάντα σε καρκίνο του προστάτη. Αλήθεια: Η προστατίτιδα δεν είναι πρόδρομος του καρκίνου του προστάτη.
Μύθος: Η προστατίτιδα προκαλείται πάντα από βακτηριακή λοίμωξη. Αλήθεια: Η προστατίτιδα μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όχι μόνο από βακτηριακές λοιμώξεις.

Προστατίτιδα εναντίον καρκίνου του προστάτη: Ποια είναι η διαφορά;

Η προστατίτιδα και ο καρκίνος του προστάτη είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τον αδένα του προστάτη. Η προστατίτιδα περιλαμβάνει φλεγμονή και διόγκωση του αδένα του προστάτη, ενώ ο καρκίνος του προστάτη περιλαμβάνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στον προστάτη αδένα. Ενώ και οι δύο καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, ο καρκίνος του προστάτη είναι συνήθως πιο σοβαρός και απαιτεί διαφορετική θεραπεία.

Συμπέρασμα

Η προστατίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσφορία και δυσκολία στην ούρηση. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν εμφανιστούν συμπτώματα. Η θεραπεία για την προστατίτιδα ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της προστατίτιδας που έχει ένα άτομο. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ενώ υπάρχουν αρκετοί κοινοί μύθοι γύρω από την προστατίτιδα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα γεγονότα και να αναζητήσουμε την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

Συχνές ερωτήσεις

Μπορεί η προστατίτιδα να προκαλέσει στειρότητα;

Η προστατίτιδα μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.

Είναι η προστατίτιδα μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια;

Αν και η προστατίτιδα μπορεί να προκληθεί από βακτηριακή λοίμωξη, δεν είναι πάντα μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.

Μπορεί η προστατίτιδα να οδηγήσει σε καρκίνο του προστάτη;

Η προστατίτιδα δεν είναι πρόδρομος του καρκίνου του προστάτη, αλλά και οι δύο καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν τον προστάτη αδένα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της προστατίτιδας;

Η προστατίτιδα μπορεί να διαγνωστεί με φυσική εξέταση, ιατρικό ιστορικό, εξετάσεις ούρων, καλλιέργεια υγρού προστάτη, εξετάσεις αίματος και διορθικό υπερηχογράφημα.

Υπάρχει θεραπεία για την προστατίτιδα;

Αν και δεν υπάρχει σίγουρη θεραπεία για την προστατίτιδα, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη διαχείριση της πάθησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα