Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 15 September, 2023

Συμπτώματα αυχενικού ιλίγγου

Ο αυχενικός ίλιγγος, επίσης γνωστός ως αυχενική ζάλη, είναι μια κατάσταση όπου η ζάλη ή η ανισορροπία προκύπτει από προβλήματα με τον αυχένα. Συχνά σχετίζεται με πόνο στον αυχένα και μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί λόγω των ομοιοτήτων του με άλλους τύπους ιλίγγου. Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στα συμπτώματα του αυχενικού ιλίγγου, τις κοινές αιτίες του και πώς μπορεί να διακριθεί από άλλες μορφές ζάλης.

Συμπτώματα αυχενικού ιλίγγου

Ζάλη

Ένα από τα κύρια συμπτώματα του αυχενικού ιλίγγου είναι το αίσθημα ζάλης, που μπορεί να επιδεινωθεί όταν το κεφάλι μετακινείται σε συγκεκριμένες θέσεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η ζάλη δεν είναι ίδια με την αίσθηση περιστροφής που βιώνεται με άλλους τύπους ιλίγγου.

Πόνος ή δυσκαμψία στον αυχένα

Ο αυχενικός ίλιγγος συχνά συνοδεύεται από πόνο ή δυσκαμψία στον αυχένα, που μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό. Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται στον αυχένα ή να εκπέμπεται στους ώμους, στο άνω μέρος της πλάτης ή στα χέρια.

Πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα του αυχενικού ιλίγγου. Μπορεί να εμφανιστούν ως πονοκέφαλοι τάσης, που χαρακτηρίζονται από έναν θαμπό, πόνο και στις δύο πλευρές του κεφαλιού, ή αυχενικοί πονοκέφαλοι, που προέρχονται από τον αυχένα και μπορεί να προκαλέσουν πόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού ή του προσώπου.

Αστάθεια ή ανισορροπία

Τα άτομα με αυχενικό ίλιγγο μπορεί επίσης να βιώσουν μια αίσθηση αστάθειας ή ανισορροπίας, ιδιαίτερα όταν περπατούν ή στέκονται. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσεων.

Εμβοές ή πληρότητα αυτιών

Μερικοί άνθρωποι με αυχενικό ίλιγγο μπορεί να εμφανίσουν κουδούνισμα στα αυτιά (εμβοές) ή αίσθημα πληρότητας ή πίεσης στο ένα ή και στα δύο αυτιά.

Παράγοντες

Ο αυχενικός ίλιγγος μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

Κακή στάση: Οι παρατεταμένες περίοδοι κακής στάσης μπορεί να προκαλέσουν καταπόνηση των μυών του λαιμού, οδηγώντας σε συμπτώματα αυχενικού ιλίγγου.
Τραυματισμοί στον αυχένα: Αλλοι τραυματισμοί στον αυχένα μπορεί να βλάψουν την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα ίλιγγο.
Εκφυλιστικές καταστάσεις: Καταστάσεις όπως η αυχενική σπονδύλωση, που προκαλούν φθορά στις αρθρώσεις του λαιμού, μπορούν να συμβάλουν στον αυχενικό ίλιγγο.
Φλεγμονή: Φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσουν τις αρθρώσεις του λαιμού, προκαλώντας πόνο και ζάλη.

Διαφοροποίηση του αυχενικού ιλίγγου από άλλους τύπους

Ο αυχενικός ίλιγγος μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί λόγω των ομοιοτήτων του με άλλες μορφές ζάλης. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές που μπορούν να βοηθήσουν στη διάκρισή του:

Ο αυχενικός ίλιγγος συνήθως σχετίζεται με πόνο ή δυσκαμψία στον αυχένα, ενώ άλλοι τύποι ιλίγγου, όπως ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV), συνήθως δεν περιλαμβάνουν πόνο στον αυχένα.
Η ζάλη που παρουσιάζεται με τον αυχενικό ίλιγγο είναι συχνά θέσης, που σημαίνει ότι επιδεινώνεται με ορισμένες κινήσεις ή θέσεις του κεφαλιού, ενώ η αίσθηση περιστροφής στο BPPV πυροδοτείται συνήθως από συγκεκριμένες κινήσεις του κεφαλιού.

Συμπέρασμα

Ο αυχενικός ίλιγγος είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ζάλη, πόνο στον αυχένα, πονοκεφάλους και αστάθεια, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως η κακή στάση του σώματος, οι τραυματισμοί στον αυχένα και οι εκφυλιστικές καταστάσεις. Αν και έχει κοινές ομοιότητες με άλλες μορφές ιλίγγου, η συσχέτισή του με τον πόνο στον αυχένα και τη ζάλη θέσης μπορεί να βοηθήσει στη διαφοροποίησή του. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε αυχενικό ίλιγγο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για σωστή διάγνωση και θεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα