Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 25 April, 2023

Θεραπεία ουρολοίμωξης με χαμομήλι

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs) είναι ένας κοινός τύπος βακτηριακής λοίμωξης που μπορεί να επηρεάσει την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα ή τα νεφρά. Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα, όπως πόνο και κάψιμο κατά την ούρηση, συχνοουρία και πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα. Ενώ τα αντιβιοτικά είναι η πιο κοινή θεραπεία για τις ουρολοιμώξεις, μερικοί άνθρωποι στρέφονται σε φυσικές θεραπείες, όπως το χαμομήλι, για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τους. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε εάν το χαμομήλι μπορεί να είναι αποτελεσματική θεραπεία για τις ουρολοιμώξεις.

Μπορεί το χαμομήλι να βοηθήσει στη θεραπεία των ουρολοιμώξεων;

Ενώ το χαμομήλι δεν έχει μελετηθεί εκτενώς για την αποτελεσματικότητά του στη θεραπεία των ουρολοιμώξεων, ορισμένες προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να έχει δυνατότητες ως φυσική θεραπεία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα χαμομηλιού είχε σημαντική αντιβακτηριακή δράση έναντι πολλών στελεχών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν συνήθως ουρολοιμώξεις.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Herbal Pharmacotherapy διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός εκχυλίσματος χαμομηλιού και εκχυλίσματος uva ursi (άλλο φυσικό φάρμακο για τις ουρολοιμώξεις) ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης στις γυναίκες. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν το φυτικό εκχύλισμα για επτά ημέρες και ανέφεραν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων όπως ο πόνος και το κάψιμο κατά την ούρηση.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το χαμομήλι για ουρολοίμωξη

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι χρήσης του χαμομηλιού για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης:

Τσάι χαμομηλιού: Η κατανάλωση τσαγιού χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση της φλεγμονής και στη μείωση του πόνου που σχετίζεται με τις ουρολοιμώξεις. Για να φτιάξετε τσάι χαμομηλιού, βάλτε ένα με δύο κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού σε ζεστό νερό για 5 έως 10 λεπτά.

Μπάνιο με χαμομήλι: Ένα λουτρό χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και να καταπραΰνει τον πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Για να φτιάξετε ένα λουτρό χαμομηλιού, προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομηλιού ή μια χούφτα άνθη χαμομηλιού σε ζεστό νερό και μουλιάστε για 10 έως 15 λεπτά.

Συμπλήρωμα χαμομηλιού: Τα συμπληρώματα χαμομηλιού είναι διαθέσιμα σε κάψουλα ή υγρή μορφή και μπορούν να ληφθούν από το στόμα για να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Ενώ το χαμομήλι μπορεί να είναι χρήσιμο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ουρολοίμωξη. Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές λοιμώξεις εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, επομένως είναι σημαντικό να λάβετε μια σωστή διάγνωση και σχέδιο θεραπείας από έναν επαγγελματία ιατρό.

Συμπέρασμα

Ενώ το χαμομήλι δεν έχει μελετηθεί εκτενώς για την αποτελεσματικότητά του στη θεραπεία των ουρολοιμώξεων, η πρώιμη έρευνα υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει τη δυνατότητα ως φυσική θεραπεία. Το χαμομήλι περιέχει αρκετές δραστικές ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και στη μείωση της φλεγμονής, που είναι και τα δύο κοινά συμπτώματα των ουρολοιμώξεων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ουρολοίμωξη και να ακολουθήσετε το προτεινόμενο θεραπευτικό σχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα