Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 23 April, 2023

Ψωρίαση: Κατανόηση των αιτιών, των συμπτωμάτων και των επιλογών θεραπείας

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει το δέρμα, τα νύχια και τις αρθρώσεις. Αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματος να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα, οδηγώντας στο σχηματισμό κόκκινων, φολιδωτών μπαλωμάτων στο δέρμα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε λεπτομερώς την ψωρίαση, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών, των συμπτωμάτων και των επιλογών θεραπείας της.

Κατανόηση της ψωρίασης

Η ψωρίαση είναι μια πάθηση που προκαλεί τα κύτταρα του δέρματος να αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, οδηγώντας στο σχηματισμό κόκκινων, φολιδωτών μπαλωμάτων στο δέρμα. Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής, των αγκώνων, των γονάτων και των γεννητικών οργάνων. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα νύχια και τις αρθρώσεις.

Αιτίες ψωρίασης

Η ακριβής αιτία της ψωρίασης είναι άγνωστη. Ωστόσο, πιστεύεται ότι προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Μερικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ψωρίαση περιλαμβάνουν:

Στρες
Λοιμώξεις, όπως στρεπτόκοκκος ή δερματικές λοιμώξεις
Ορισμένα φάρμακα, όπως οι β-αναστολείς ή το λίθιο
Τραυματισμός στο δέρμα
Κρύος, ξηρός καιρός

Συμπτώματα της ψωρίασης

Τα συμπτώματα της ψωρίασης μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα στο δέρμα
Κνησμός ή αίσθημα καύσου στο δέρμα
Πυκνωμένα ή ραβδωτά νύχια
Πόνος ή δυσκαμψία στις αρθρώσεις
Ξηρό ή σκασμένο δέρμα που μπορεί να αιμορραγεί

Τύποι ψωρίασης

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψωρίασης, όπως:

 1. Ψωρίαση κατά πλάκας
  Η κατά πλάκας ψωρίαση είναι ο πιο κοινός τύπος ψωρίασης. Προκαλεί κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα στο δέρμα, συχνά στο τριχωτό της κεφαλής, τους αγκώνες και τα γόνατα.
 2. Εντερική ψωρίαση
  Η εντερική ψωρίαση χαρακτηρίζεται από μικρές κηλίδες στο δέρμα. Συχνά εμφανίζεται μετά από λοίμωξη, όπως ο στρεπτόκοκκος στο λαιμό.
 3. Αντίστροφη ψωρίαση
  Η αντίστροφη ψωρίαση επηρεάζει τις πτυχές του δέρματος, όπως τις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα και κάτω από τους μαστούς. Προκαλεί λείες, κόκκινες κηλίδες που μπορεί να είναι επώδυνες ή φαγούρα.
 4. Φλυκταινώδης ψωρίαση
  Η φλυκταινώδης ψωρίαση χαρακτηρίζεται από φυσαλίδες γεμάτες πύον στο δέρμα. Μπορεί να είναι μια σοβαρή μορφή ψωρίασης που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για ψωρίαση στα χέρια ή ψωρίαση στο κεφάλι στους αντίστοιχους συνδέσμους.

Επιλογές θεραπείας για την ψωρίαση

Η θεραπεία για την ψωρίαση εξαρτάται από τη σοβαρότητα και τον τύπο της πάθησης. Οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτικές κρέμες ή αλοιφές, ενώ πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν συνταγογραφούμενα φάρμακα ή φωτοθεραπεία.

 1. Τοπικές θεραπείες
  Τοπικές θεραπείες, όπως κορτικοστεροειδή, ανάλογα βιταμίνης D ή αναστολείς καλσινευρίνης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της ψωρίασης. Αυτές οι θεραπείες λειτουργούν μειώνοντας τη φλεγμονή και επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος.
 2. Συνταγογραφούμενα φάρμακα
  Για πιο σοβαρές περιπτώσεις ψωρίασης, μπορεί να χρειαστούν συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν από του στόματος ή ενέσιμα φάρμακα που δρουν για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος ή την επιβράδυνση της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος.
 3. Φωτοθεραπεία
  Η φωτοθεραπεία, ή η φωτοθεραπεία, περιλαμβάνει την έκθεση του προσβεβλημένου δέρματος στο υπεριώδες φως. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος και στη μείωση της φλεγμονής.
 4. Βιολογικά
  Τα Biologics είναι μια νεότερη κατηγορία φαρμάκων που στοχεύουν συγκεκριμένα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος για τη θεραπεία της ψωρίασης. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μέτριων έως σοβαρών περιπτώσεων ψωρίασης.

Συμπέρασμα

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει το δέρμα, τα νύχια και τις αρθρώσεις. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση, υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της. Συνεργαζόμενοι με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, τα άτομα με ψωρίαση μπορούν να αναπτύξουν ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα